Polo 9n, problemy z EGR oraz kontrolka oleju.

Coś nie działa? Nie wiesz jak uporać się z usterką bądź problemem technicznym w Twoim polo? To właściwy dział,by zadać pytanie.

Moderator: Global Moderator

S
Sebastian21
Newbie
Newbie

Polo 9n, problemy z EGR oraz kontrolka oleju.

Post autor: Sebastian21 »

Witam,

Posiadam Polo 9n (2004 r.) 1,4 benzyna 55kw (75km). Jakiś czas temu pojawił się pewien problem. Gdy zrobiło się chłodniej i odpaliłem rano samochód, na wolnych obrotach silnika, zarówno w trakcie postoju jak i w czasie jazdy wyczuwałem dziwną i nieregularną pracę silnika. Samochodem "szarpało", co jakiś czas. Udałem się więc do mechanika, który po podłączeniu komputera zdiagnozował problem z EGR. Po diagnostyce włączyła się też kontrolka check engine. Skończyło się na tym, że dziś zamontowano mi nowy EGR (oryginalny). W drodze powrotnej do domu, zaczęła migać kontrolka oleju, gdy tylko obroty wskoczyły powyżej 2 tys. Przed momentem ponownie wsiadłem do samochodu, odpaliłem silnik (zimny), kontrolka oleju ponownie się zaświeciła, ponadto silnik gdy jest zimny, znowu "szarpie". Gdy się nagrzeje do 90 stopni, wszystko jest ok, działa płynnie.  Moje pytania:
- jeśli nie EGR, to co może powodować nieregularną pracę silnika?
- czy jest możliwe, aby w trakcie montażu EGR mechanik coś naruszył, odłączył i przez to nagle zaczęła świecić kontrolka oleju? Do tej pory było wszystko ok, nawet jak do niego jechałem, to nic się nie świeciło.

Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję za wszystkie rady i sugestie.
Awatar użytkownika
konikks
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: konikks »

a sprawdziłeś stan oleju?
jaki kolor ma ta kontrolka (bo ta sama świeci na czerwono lub żółto)
S
Sebastian21
Newbie
Newbie

Post autor: Sebastian21 »

Olej wymieniany miesiąc temu, wycieków brak, stan jest ok.
Kontrolka świeci się na żółto.

Co ciekawe w momencie kiedy odbierałem samochód od mechanika po wymianie oleju, kontrolka zaświeciła się tak jak teraz. Mechanik mocno się zdziwił, coś tam dokręcił/dopchał i nie było problemów aż do dziś, czyli do kolejnego grzebania w samochodzie.
Awatar użytkownika
konikks
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: konikks »

posłuchaj, zabrzmi to dziwnie ale spróbuj tak:
przy zamku pokrywy bagażnika jest mikrostyk. odpowiada on za kontrolę pokrywy bagaznika. trochę teorii. jeśli masz niski stan oleju musisz go dolać. otwierasz w tym celu maskę dolewasz a kontrolka dalej świeci. problem leży właśnie w tym switchu. komputer aby zresetować kontrolkę musi wiedzieć że ktoś otwierał maskę. nawet dolanie oleju nie spowoduje jej zgaśnięcia. dopiero otwarcie klapy to powoduje.
często ten mikrostyk jest uszkodzony.
rozwiązanie: zlokalizuj mikrostyk i idź po kablu. jest on łączony kostką. kostkę wypnij i zrób no z spinacza biurowego zworkę. na chwilę zewrzyj styki kostki. sygnal do ecu pójdzie jako otwarcie maski i zresetuje kontrolkę.
OCZYWIŚCIE SPRAWDŹ STAN OLIWY!

i daj znać czy pomogło ;)
Awatar użytkownika
Bartosz85
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Bartosz85 »

Podłącze się pod temat. Również mam 1,4 16V BKY (benzyna 75KM) i nie mogę zlokalizować EGR  ::)(jeśli w ogóle w moim silniku występuje). Czy możesz wrzucić jakieś foto gdzie on jest?
ODPOWIEDZ

Wróć do „100 technicznych pytań do...”