Pacjent 6n2 gti brak komunikacji po przez kabel z poczatku myslalem ze to wina ustawien w lapku lub samego kabla ale u mechanika to samo próbowal progtemam z boscha i delphi czy jakoś i nic nie łaczy sie ani z licznikiem ani z klima ani z abs zero przy funkcjach różnych tak jakby złapał ale po chwili wyrzucilo. I zauważyłem ze po wlaczeniu zaplonu nie ma kontrolki check i kontrolki od ładowania nie wiem czy ma to cos do rzeczy. Gdzie szukać przyczyny ? Napiecie we wtyczce jest bo kontrolka sie swieci i przy próbie laczenia nawet miga
Twoje wyjaśnienia nic nie daja.Mechanik mechanikiem.Interesuje mnie jaki posiadasz interfejs ,program.Programy do VAGA pisane głównie na windows XP.Jeśli próbowałeś na własnęą rękę się z połączyć i to na dodatek kupionym na allegro badziewiem to o gnieżdzie diagnostycznym możesz zapomnieć.Zostało uwalone dlatego mechanik nie mógł się z nim połączyć.Krotko mówiąć posiadaa wyjścia I zasilanie II linię K II linię W .Obydwie te linie odpowiedzialne są za komunikacje.Jedna uwalona i nie łączy.Tyle w tej sprawie.
Widzę że coś swap nie idzie po twojej myśli
Sprawdził bym kabel program itp. na innym vagu czy sie łączy
Obstawiam jakieś zakłócenia w połączeniu z komputerem
Na własnej skórze przekonałem się ze radio ( nie oryginalne) lub czujnik samopoziomowania mogą takie rzeczy robić chyba ze coś w kablach jest nie tak.
Sunshine Live Electronic Music Radio i\'ll always remember
Swap jak to swap zawsze coś wychodzi w praniu;p na ta chwile silnik żyje i polo jeździ więc jest postęp. Kabel pożyczyłem od kumpla razem z lapkiem i u niego wszystko działa dobrze. Używałem programu polski vag.
Polski Vag jest namiastką Vaga 409.1 lub Vaga 311.2.Są to programy płatne i wymagają solidnych kabli.Ja przetestowałem na swojej polówce kablem firmy Viaken.Wszystkie sprzedawane na allegro w kolorze niebieskim to chinczyzna.Więcej narobi bałaganu niż pożytku.Też kupiłem na allegro kabel z tym programem i się okazało że to zabawka.
Przy sprawnej instalacji po włączeniu zapłonu kontrolki powinny się palić. Opodpalasz silnik kontrolki gasną .Po podłączeniu pod vaga pierwsza opcja to kasowanie błędów.Po ich kasacji ta opcja od nowa .Jesli się pojawią to trzeba usunąć te usterki. Jesli ich nie ma to jest sprawa elektryki.W vagu są opcje wejścia w poszczególne moduły i testy.Na Polskim vagu.2.5 tego nie zrobisz bo nie ma takich możliwości.Mechanicy używają Vaga 409.1 lub Vaga 311.2 to są programy płatne i chodzą na windows XP.
Panowie nie ma co się dużo rozpisywać.Ja obecnie nie posiadam polówki przesiadłem się na opla corsę.Istnieje program SDPROG polski program który obsługuje kilka marek.Jest to program na telefon ,tablet .laptop.Nie potrzeba żadnych kabli tylko interfejs za 40 zł.Przetestowałem go na VW Golfie sąsiada .Działa bez zarzutu.Kasuje błędy,pomiary rzeczywiste.Warunek auto musi być po 2000 roku.
Problem nadal nie rozwiązany orientuje się ktoś jakie napięcie powinno być na kablach przy kostce od złącza ? kable mam takie:
Dwa brązowe - PIN 4 i 5
czerwony - PIN 16
biało-siwy - PIN 7
pomarańczowo-czarny - PIN 3
pomarańczowo-brązowy PIN 11
sprawdzałem miernikiem i wyszło mi coś takiego:
PIN16+PIN4/5 - z wyłączonym zapłonem=13,00V ; z włączonym zapłonem=13,00V ; na odpalonym silniku=14,00V
PIN7+PIN4/5 - z wyłączonym zapłonem=2,38V ; z włączonym zapłonem=11,28V ; na odpalonym silniku=12,66V
PIN16+PIN7 -z wyłączonym zapłonem=10,40V ; z włączonym zapłonem=1,37V
PIN3 i 11 wskazywało 0 przy każdej kombinacji
nie wiem czy tak to powinno być niech się ktoś wypowie jak to u was jest
Ostatnio zmieniony 24 sty 2018, 23:40 przez Kllaudiiusz, łącznie zmieniany 1 raz.