Witam,jak podłączyć cb radio pod elektrykę? Mam 18 lat, polówka jako pierwsze auto kupiłem. CB president jimmy ii
Pod zapalniczkę mam zakłócenia
Polo 9n 1.4 16V 75km (55)
Zakładam, że autor nie ma specjalnego doświadczenia w radiotelekomunikacji - nawet jeśli chodzi o CB.
Niestety, nie powiem jak, bo jeszcze tym tematem w swoim polo się nie zajmowałem. Podłaczenie CB radia najlepiej jest wykonać jak wspomniał już jeden z odpowiadających bezpośrednio z akumulatora. Zajrzyj pod maskę, jest na 100% przepust kablowy który idzie do wnętrza. Zlokalizuj gzie przepust trafia z drugiej strony i za pomocą drutu (ja używam wyprostowany wieszak z pralni chemicznej) przeciągnij przewód. Warto kupić konektory i przykręcić styki. Na + (kolor czerwony) powinieneś zainstalować bezpiecznik. Kolejnym krokiem jest antena. Z doświadczenia użytkowników radiostacji mobilnych lepiej jest stosować lepsze anteny - lepsza antena niż radio. Radia są różne, ja osobiście polecam swoje czyli M-tech Legend III - odpowiednik twojego radia. Antena, nie wystarczy jej tylko podłączyć. Trzeba ją zestroić. Jak to zrobić? Musisz znaleźć człowieka z tzw. SWR miarką. Możesz ją kupić bo to urządzenie powinno Ci się zwrócić. SWR Miarka to nic innego jak miarka fali stojącej. Z fizyki w szkole powinieneś wiedzieć, że fala stojąca podobnie działa również struna w gitarze, ma swoje wzmocnienia i wygaszenia. (tak to się chyba nazywało - do szkoły chodziło się już dawno). Generalnie zasada strojenia jest taka, że jeżeli współczynnik SWR się różni na kanale 1 i 40 należy odpowiednio wysunąć lub wsunąć antenę (zobacz sobie na antenie masz imbusy które trzymają bat na odpowiednim miejscu. Jeżeli jednak będziesz woził antenę w bagażniku to powiem tak, lepiej się nauczyć obsługi SWR miarki, bo koszt nawet 80 zł zwróci Ci się po 2 razach używania.