Zamek drzwi kierowcy.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

s
soren lorenson
Newbie
Newbie

Zamek drzwi kierowcy.

Post autor: soren lorenson »

Dzień dobry. Od kilku dni mam problem z zamkiem w drzwiach po stronie kierowcy. Auto to Polo 9n 1.2 z 2002r. Zamek centralny bez pilota, tylko  kluczyk. Problem polega na tym, że gdy otwieram auto po stronie kierowcy, drzwi kierowcy się odryglowują oraz tył i bagażnik, nie otwierają się drzwi pasażera z przodu. Nie działa też otwieranie i zamykanie szyb z kluczyka w tym zamku. Sporadycznie zadziała też zamknięcie tyłu i klapy bagażnika. Od strony pasażera problem nie występuje. Czy wymiana zamka w drzwiach kierowcy jest zasadna?
Awatar użytkownika
Twist
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Twist »

Mam podobnie jak otwieram od strony kierowcy, to czasami drzwi pasażera się nie otwierają.
Z kolei jak już się otworzą oba i zamykam je od strony kierowcy, to często te od pasażera się nie zamykają i muszę iść z drugiej strony je zamknąć ręcznie.
l
lopez89
Początkujący
Początkujący

Post autor: lopez89 »

Polecam sprawdzić zamek elektryczny ze strony kierowcy, ponieważ to on może być winowajcą powyższych problemów z otwieraniem zamka.
W moim przypadku tak właśnie było. Oczywiście przed stwierdzeniem winowajcy, sprawdziłem miernikiem kostkę podpiętą do modułu wraz z kablami czy jest ciągłość obiegu sygnału.

Wystarczyło że docisnąłem wystające gniazdo z kostką i zamek wracał do żywych. Podczas naprawy modułu trzeba było wymontować zamek wraz z wkładką od kluczyka. Rozebrać moduł i polutować zimne luty układu. Teraz zamek działa jak nowy :) Oczywiście w waszym wypadku nie wykluczam przetartych kabli na zgięciu drzwi w czarnej rurze.

Obrazek
Niemieccy inżynierowie kolejny raz zadziwiają świat, gdy dochodzi do projektowania samochodów. :shock:
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”