VW Polo IV FL (9N3) - drgania przy włączonym nawiewie

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

k
kamilk87
Newbie
Newbie

VW Polo IV FL (9N3) - drgania przy włączonym nawiewie

Post autor: kamilk87 »

Witam!
W mojej polówce pojawił się ostatnio następujący problem: po włączeniu nawiewów słychać drgania dochodzące z okolicy wiatraka za schowkiem od strony pasażera. Drgania nasilają się przy zwiększaniu mocy nawiewu. Pierwsze co zrobiłem to sprawdziłem stan filtra kabinowego - filtr ok. Udało mi się zdemontować schowek, żeby obejrzeć wentylator - jedyne co udało mi się zauważyć to, że gdy zacząlem lekko "szarpać" wentylatorem to drgania na chwile ustawały ale potem znowu wracały. Macie pomysł, co może być powodem takich drgań oraz jak to naprawić?
Kamil
Awatar użytkownika
danielzy
Początkujący
Początkujący

Post autor: danielzy »

Musisz wyjąć wiatrak i go obejżeć czy nie ma luzu na ośce lub czy nie są np. wyłamane łopatki wiatraka. Ale podejrzewam że i tak prawdopodobnie będziesz musiał go wymienić na nowy, lub chociaż drugi używany.
k
kamilk87
Newbie
Newbie

Post autor: kamilk87 »

Czy wymontowanie wiatraka jest jakoś szczególnie trudne? Do tej pory udało mi się jedynie wymontować schowek, żeby zobaczyć wiatrak. Dalej bałem się majstrować przy wiatraku, żeby niczego nie uszkodzić... Mam u siebie Climatronic, więc nie wiem czy jak zacznę odłączać kable to czy przypadkiem niczego nie rozreguluję lub uszkodzę?
Kamil
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”