Witam otóż mam taki problem że zacisk na prawym kole nie odbija jak zaciągnę ręczny mechanik mi powiedział że trzeba to wymienić i teraz bije do sedna chce używany zacisk kupić i pytanie z jakich vw ten zacisk by pasował do mojej poli ?? czy np z benzyniaka 1.4 lub z anglika jakiegoś. Moja pola to okular 1.9 TDI 100km z 2003 roku wersja highline.
Po pierwsze zacisk można regenerować. Dwa zaciera się przeważnie oś z dźwignią. Wystarczy odkręcić i zdjąć dźwignię WD 40 rozruszać. Potem nasmarować. Trzy można założyć dodatkowe sprężyny od Octavii 2 albo superba (ja mam od superba) które dodatkowo odciągają dźwignie pasują P&P sam takie sobie założyłem. Kosztowały bodajże 15 pln sztuka. Wada jest tylko taka że ręczny ciężej się zaciąga wiadomo.
Ja się zdam na mechanika byłem u jednego to powiedział mi że nie da sie tego naprawić trzeba wymienić.Ale po rozmowie z 2 mechanikiem powiedział że właśnie można to jakoś zregenerować ale musi to zobaczyć jak bd miał więcej wolnego to pojadę i zobaczymy. A wracając do tematu to wrazię co to z jakich samochodów będzie pasował zacisk do mojej poli ?
po co kupować. Chyba że masz za dużo kasy. wystarczy czyszczenie tak jak pisano powyżej, przerabiałem to samo, 20 minut na jedną stronę auta i po problemie
No zobaczymy co mi mechanik drugi powie ... mam nadzieję że na tym się skończy odnośnie tego zacisku bo wiem tyle że centralnie nie odbija i trze ... No zobaczymy koło 17-18 dopiero bd miał kiedy pojechać do mechanika ... I wracając do tematu to wrazię co jeśli jednak by się okazała wymiana zacisku niezbędna to od jakich aut będzie on pasował ?? Bo chce już że tak powiem asekuracyjnie poszukać części żeby z wizytą u mechanika odrazu to załatwić.
Dobra trzeci mechanik mówi że zacisk jest do wymiany tak więc kończymy temat oczyszczania zacisku itd .. potrzebuje centralnie zacisku mechanik dał mi mój stary zacisk i mam szukać nowego powiedział że zacisk z benzyny i ropniaka i nawet angola będzie pasował ... ALe mam jedno pytanie czy napewno tak jest i czy np z wersji po liftowej będzie ten zacisk pasował ? Lub np po liftowego angola też będzie pasować ?? Bo mogę kupić za 40zł zacisk z poliftowego anglika i mogę kupuć za 120 zł zacisk z wersji europejskiej z vw polo 1.4 TDI i co wybrać ??
[quote=""Wolga85""]Po pierwsze zacisk można regenerować. Dwa zaciera się przeważnie oś z dźwignią. Wystarczy odkręcić i zdjąć dźwignię WD 40 rozruszać. Potem nasmarować. Trzy można założyć dodatkowe sprężyny od Octavii 2 albo superba (ja mam od superba) które dodatkowo odciągają dźwignie pasują P&P sam takie sobie założyłem. Kosztowały bodajże 15 pln sztuka. Wada jest tylko taka że ręczny ciężej się zaciąga wiadomo.[/quote]
Witam
Też mi kiedyś mechanik zasugerował kupić sprężynę dodatkową, bo w innych VW są takie stosowane... Tak się akurat złożyło, że widziałem na podnośniku VW Passata B5 i u niego widziałem takie sprężyny.. więc kupiłem w ciemno (zanim napisałeś ten post). Dzisiaj próbowałem to założyć. Niby pasuje w otwory, ale nie jestem pewien. Mógłbyś powiedzieć, czy Twoje sprężyny wyglądają tak samo?
Kupiłem zaciski z angola poliftowego i wszystko pięknie działa mechanik powiedział że w bardzo dobrym stanie ... I kupiłem za grosze lewy przy okazji na zaś ... Odnośnie tej sprężyny co pokazaliście na zdjęciach u mnie w polce nie ma czegoś takiego na lewym i na prawym zacisku
Kosztowały 40 z przesyłką. Tylko u mnie trzeba było zacisk rozebrać i wymienić gumę uszczelniająca tłoczek bo się zpiekła z tłoczekiem i nie odbijał. Polerka tłoczka smar do tłoczków i wymiana gumek na obu stronach dodatkowe sprężyny i jest bajka.