Korozja podwozia

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

B
Bastek666
Newbie
Newbie

Korozja podwozia

Post autor: Bastek666 »

Czesc
Ostatnio (z ciekawości) wyciągnąłem okrągły gumowy korek (zaślepkę) z podwozia (w miejscu tuż za przednim kołem, wiec miejsce bardzo narażone na korozje)). A tu zaskoczenie: Pod tymi korkami nie ma zabezpieczenia antykorozyjnego, jest tylko taka szara farba (chyba warstwa kataforezy). Po dokładnym przyjrzeniu się (naprawdę trzeba się wpatrzyć)  zobaczyłem, że ta właśnie szara farba nie trzyma się dokładnie blachy (mogłem ją zdrapać zapałką) , a pod tą farbą są już minimalne ogniska korozji...porażka.
Uwaga druga jest taka że skoro pod farbą zaczęła się korozja (rdza) to znaczy ze podwozie nie jest ocynkowane ( ocynk nie utlenia się na rudo).Podwozie zabezpieczone jest tylko kataforezą, która jak widać nie do końca sie sprawdza pod gumowym korkiem(ciągła wilgość, gromadzący siię brud, sól i błoto).
Sprawdzaliście to miejsce u siebie? Dodam tylko,ze auto jest w 100% bezwypadkowe, kupione przeze  mnie jako nowe i nic od nowościnie było tam grzebane.
D
Dean50
Newbie
Newbie

Post autor: Dean50 »

Cześć wszystkim. Czy macie może doświadczenie w kwestii ochrony auta na zimę? Chodzi mi głównie o kwestie konserwacji podwozia... Korzystaliście może na terenie Sosnowca z jakiejś firmy, która się tym zajmuje? Mi ostatnio w oko wpadła oferta http://konserwacjapodwozia.pl/ Co o tym myślicie? Czy Waszym zdaniem jest to warte uwagi? Może znacie jeszcze jakieś tego typu firmy, które możecie polecić? Z góry wielkie dzięki za wszelkiego rodzaju porady w tym obszarze tematycznym :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”