[6N] Po wymianie obudowy termostatu nie osiąga temperatury.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

I
Ikim92
Newbie
Newbie

[6N] Po wymianie obudowy termostatu nie osiąga temperatury.

Post autor: Ikim92 »

Witam,
Jak w temacie.
Jestem posiadaczem Polo 6N 1.4 98 r. Miałem ubytki płynu chłodniczego poprzez obudowę termostatu, zakupiłem nową obudowę wraz z termostatem firmy Vernet, po wymianie zalałem różowy płyn chłodniczy. Podczas jazdy silnik osiagął max 80 stopni, powyżej 85 włączał się wentylator i schładzał silnik do 70 stopni. Myślałem, że to wina termostatu, dzisiaj zmieniłem termostat "na stary" z poprzedniej obudowy, problem pozostał. Dodam, że po otwarciu maski dwa węże są gorące, prawidłowo? Czy to może być czujnik temperatury? Czy może źle podłączone węże?
D
Darecki3037

Post autor: Darecki3037 »

masz LPG?
oryginalnych węży nie da się źle założyć.
A nie zawsze to co pokazuje zegar na desce jest prawdziwe. Termostat otwiera się dopiero przy 88*. Wąż od strony termostatu powinien być chłodny aż do tej temperatury. Potem następuje stopniowe otwieranie się termostatu robi się obieg z chłodnicą a następny etap chłodzenia to już włączenie się wentylatora chłodnicy gdy temperatura wzrośnie powyżej 95-98*. Kolejne pytanie czy układ został prawidłowo odpowietrzony po wymianie płynu?
I
Ikim92
Newbie
Newbie

Post autor: Ikim92 »

Nie, nie mam lpg.
Czy został prawidłowo odpowietrzony...hmm nie jestem do końca pewny. Jak go prawidłowo odpowietrzyć ?
Edit
Po wymianie czujnika temperatury i odpowietrzeniu wszystko wróciło do normy. Dzięki za odpowiedź!
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 17 cze 2018, 15:53 przez Ikim92, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”