Opony do polo 4 cross

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

B
Bernis
Newbie
Newbie

Opony do polo 4 cross

Post autor: Bernis »

Witam wszystkich forumowiczów,
Jestem szczęśliwym posiadaczem polo 4 cross z 2007r. Mam na nim założone opony letnie fabryczne 215/40 R17. Problem z nimi jest taki, że mają za niski profil i są bardzo twarde. Chciałbym w przyszłym roku wymienić je na inne – tylko że nie bardzo mam czas na zakup nowych, mniejszych felg, a i tych co mam mi szkoda bo są naprawdę ładne. W związku  z tym moje pytanie do właścicieli crossów, fanów lub motomaniaków. Jakie wyższe opony mogę założyć? Czy np. 205/50 R17 nie będą ocierać? Bardzo proszę o informacje.
j
jihaad
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: jihaad »

Generalnie nie można zakładać większych / mniejszy opon na taką samą felgę. Obwód koła powinien być zachowany.
Polo 6N 1,4 16V AFH OEM
Obrazek

Jeśli zgadzam się na niedotrzymywanie umów, zgadzam się na chaos w życiu. Nikt nie lubi chaosu.
B
BarMoto
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: BarMoto »

ja sam mam zamiar na wiosnę włożyć wyższy profil niż fabryka podaje czyli 205 45 r16, a ja wkladam 205 50 r16.  to marka niemiecka i oponki dedykuje chyba na niemieckie drogi ale tu jest Polska.. wg mnie w crossie wyzszym niż zwykłe polo 215 45 r17 spokojnie podejdą, ewentualnie 205/50 r17
Ostatnio zmieniony 11 lut 2018, 23:36 przez BarMoto, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
djmcg
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: djmcg »

Jak chcesz zachować felki a mieć większy "balon" to poszukaj na necie kalkulatora do przeliczania opon.
Nie do końca to jest dobre ponieważ felga tez jest dedykowana do rozmiaru opon. w większości przypadków da się jednak założyć zamiennik .
Pamiętaj jeszcze o tym ze jak założysz inne rozmiary opon niż przewiduje producent to jak spowoujesz kolizje to wredny ubezpieczyciel może się do tego przyczepic.
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „felgi i opony”