Lusterka elektryczne - od czego zacząć

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

D
Dzony9203
Newbie
Newbie

Lusterka elektryczne - od czego zacząć

Post autor: Dzony9203 »

Witam wszystkich.
Jakiś czas temu kupiłem polo 6n2 z 2000 roku, 1.4 benzyna 75 kucykow.

Przy zakupie zauważyłem że nie działa regulacja od elektrycznych lusterek.
Sprawa wygląda tak że niema wiązki do przełącznika ani od przełącznika do lusterek, a kable od elektrycznych są uciete. Nie wiem co za geniusz to wymyślił.

Pytanko do was, od czego zacząć?
Rozumiem że wiązki są mi potrzebne ale muszę sprawdzić lusterka czy działają? Da radę i jak?
Kupić silniczki z kablami czy wymieniać całe lusterka?

Inna sprawa to że czasem na chwile zapala się światło wewnętrzne jak jest ustawione na automat - co może być przyczyną?

Pozdrawiam.
J
Jarek1968
Newbie
Newbie

Post autor: Jarek1968 »

Dzony9203 pisze:
Sprawa wygląda tak że niema wiązki do przełącznika ani od przełącznika do lusterek, a kable od elektrycznych są uciete.
Niezła zagadka?.Czy dobrze rozumiem Ty z instalacji elektrycznych lusterek masz tylko przełącznik i elektryczne lusterka z obciętymi przewodami.Inaczej rzecz ujmując Ty nie masz nic masz tylko ,,koniec i początek''.Pamiętaj ,że elektryczne lusterka są też podgrzewane.Jak masz ,,smykałkę''do elektryki i dużo czasu poradzisz jak nie  odpuść sobie.Lusterka elektryczne są pomocne jak autem jeździ 2,3 osoby i każdy ustawia pod siebie jak jeździ tylko jedna osoba mega rzadko je reguluje.Bardziej potrzebne jest ich
podgrzewanie szczególnie w deszczowe lub mroźne dni.
Co do sprawy chwilowego zapalania się lampki wewnętrznej ustawionej na automat sam borykam się z tym problemem.Do lampki dochodzą 3 przewody stały +12V stała masa i masa ,,chwilowa'' lub inaczej sygnał z włączników drzwi.Zależy jaką masz wersję nadwozia .Wymontuj lampkę odepnij przewody od lampki  do kostki przewodów +12v i masy ,,chwilowej"z wlączników podłącz żarówkę wykluczysz w ten sposób awarię elektroniki samej lampki.Na pewno zapala się jak jedziesz po nierównościach.Ja wymieniłem wszystkie włączniki i dalej mam to samo czyli kabelek masy ,,chwilowej''dotyka gdzieś na np.0,5 sekundy masy auta zimą przewód sztywny ,kurczy się  nie ,,fruwa''luźno i nie ma  problemu.Niby proste ,a trudne do zdiagnozowania ,,gdzie jest to miejsce''.
Awatar użytkownika
BraHOL 12
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: BraHOL 12 »

Witam
Posiadam wiązkę z kostkami do elektryki lusterek bo sam miałem zakładać.
Jak jesteś zainteresowany to pisz zrobię fotkę jak to wygląda, z tego co pamiętam miałem to podłączone to wszystko działało.
Co do lampki na suficie to może sama lampka jest przyczyną tzn blaszka zwierająca w środku może luźno jest osadzona.
Masz wszystko opisane  przez kolegę wyżej dodam od siebie kolory
brąz stała masa
brąz z paskiem masa po otwarciu drzwi
czerwony stały plus
Sunshine Live Electronic Music Radio
i\'ll always remember
D
Dzony9203
Newbie
Newbie

Post autor: Dzony9203 »

Witam wszystkich ponownie po krótkiej przerwie.
Dziękuję za odpowiedzi.

Ostatnio miałem mało czasu a żona "jakoś" jezdziła z rozregulowanymi lusterkami.
Dziś rozebrałem oba boczki i mam nowe szczegóły.
Po stronie pasażera jest elektryczne lusterko, z przewodami i wiązką która gdzieś idzie (nie wiem gdzie ale o tym później).
Kolory kabli to fioletowy, fioletowo-biały, biały, szary oraz brązowy. I tu od razu pytanie czy są przewody do podgrzewacza?

Z lewej strony niema zupełnie nic. Lusterko z wyrwanymi kablami, brak wiązki do lusterka i przełącznik bez kabli.
Muszę załatwić sobie wiązki do włącznika i do lewego lusterka oraz lewe lusterko. Jeśli ktoś ma takowe to chętnie kupię.

Mam do was jeszcze jedno pytanie. Gdzie są połączone wszystkie kable?
Skąd idą te do włącznika? Do lusterek idą z włącznika czy z jakiegoś modułu lub sterownika?

Z góry dzięki! :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”