Kompleksowe wytłumienie auta

Forum dyskusyjne o nagłaśnianiu naszych pociech.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
adam2308
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: adam2308 »

Witam,

zastanawiam się nad częściowym wygłuszeniem mojego polo. Na pewno chcę wygłuszyć przednie drzwi i pytanie do Was, czy jest sens wyklejać tez podłogę od deski rozdzielczej do mniej więcej okolic nóg pasażera? Czy efekt będzie proporcjonalny do nakładów na podłogę?

Zastanawiam się nad kompletem z tego linka: http://allegro.pl/stp-silver-mata-butyl ... 59054.html
Awatar użytkownika
listek2000
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: listek2000 »

Powiem wam ,ze jestem zdegustowany wyciszaniem auta. Kupilem zestaw na cale auto mata alubutylowa + pianka kauczukowa w bitmat.pl. Rozbebeszyłem autko Polo 2015 6R. Juz przy rozbieraniu bylem w szoku ile ten samochód ma wygłuszeń w standardzie, ze im dalej z robota to już miałem wątpliwości ze uda mi się osiągnąć jakiś sukces. Podłoga w oryginale ma maty i gruby filc, grodź tez jest konkretnie wytłumiona, w słupkach i nadkolach twarde pianki itd. Ale cóż, skoro popłynąłem z kasa na zestaw to wziąłem się za wytłumianie maski , podłogi, drzwi i osłony plastikowe nadkoli... Tydzień roboty... efekt... żaden :(
sorry, muza gra lepiej :) i ciszej słychać silnik, ale przy jeździe autostrada 110-120 jak był szum powietrza czy kol na poziomie 75db ( mierzone appka na smartfonie) tak po wytłumieniu poziom tego szumu jest na tym samym 75db.
W warsztacie samochodowym mnie ochrzanili ,ze się do tego źle zabrałem, ze przede wszystkim trzeba ustalić którędy dochodzi do kabiny hałas kol i powietrza?
Może być, ze szczeliny drzwiowe, szczeliny przy masce, szyby boczne , szyba przednia i jej profil i słupki?
Czy testował ktoś zakleić wszystkie szczeliny drzwiowe taśmą malarska i kazać się tez zakleić po wejściu do auta? Widzialem tez na YT jak ludzie wpuszczają do uszczelek miękką rurkę chirurgiczna dla jej usztywnienia, są wpisy ze to pomaga...
Bo te wszystkie achy ochy i graficzne reklamy ze 40% spadek hałasu to dotyczą chyba tarpana i aut blaszanych z lat 70-80?

Do tego po wytłumieniu osłon nadkoli świszczy mi powietrze z kol, tzn ze wiatr przechodzi przez krawędzie wytłumienia i zamiast ciszy jest świst, demontaż w piątek trzeba zrobić :( została mi jeszcze tylna klapa i bagażnik z nadkolami i miejscem na zapas, nie oczekuje właściwie już niczego wielkiego ale skoro jest materiał, to trzeba go wykorzystać do końca.
To wygłuszanie dzisiejszych aut to trochę taki marketing jak widzę, coś jak kalibracja nowego tv żeby kolory miał jak najprawdziwsze ;) Wracając do tematu w następnym aucie mając już praktyczne doświadczenie to tylko drzwi warto zrobić bo tu jest efekt mierzalny, reszta to już sztuka dla sztuki. pozdr.
--------------------------------------------------------------------------------------------
zrobiona podloga mata butylowa 2mm+pianka kauczukowa 6mm
Obrazek
oryginalne wytlumienie
Obrazek
bagaznik i boczki wytlumiony
Obrazek
test na smartfonie app "sound meter" przy predkosci 110km/h (tempomat) na odcinku autostrady 5km.
Obrazek
oryginalne wytlumienie pod schowkami deski rozdzielczej
Obrazek
... i w nogach
Obrazek

PS dokończyłem dziela i wytłumiłem kompleksowo bagażnik. Rozprułem nadkola, wykleiłem mata butylowa 2mm, na to pianka kauczukowa 6mm, pojechałem na testy ... efekt słyszalny dalej żaden. Wsadziłem kobitę co jeździ tym autem... mówi -no może ciut ciszej... co zrzucam raczej na karb jej wiedzy,ze cos w aucie było robione w tym temacie, bo na pewno nie ma efektu WOW. Stwierdzam,ze w nowoczesnych autach, gdzie konkurencja jest bardzo duza producenci jednak starają się by komfort jazdy był jednak fabrycznie lepszy ,żeby reklama i dobra opinia się niosła po świecie.

Dodam,ze się zawziąłem, i jeszcze zakleiłem wszystkie szpary gdzie tylko może się dostawać powietrze i hałas taśma malarska i tak pojechałem jak dziwoląg w miasto i na trasę... efekt ten sam czyli żaden.

Dodam,ze jadac po trasie 110km/h mam 2tys obr/min, mam hałas tak średnio 75db, zaś silnik na postoju przy tych obrotach wydziela hałas 70db, czyli resztę dodaje pęd powietrza i kola. Jeszcze mam taki mały pomysł wykleić pianka zewnętrzna stronę osłon nadkoli? Tyle,ze wtedy to byłoby widać i będzie nieestetyczne, ale może absorbować piaskowanie i szum z kol ?
Szkoda kasy, jak wspomniałem, tylko drzwi robić dla poprawy audio. pozdr.
VW Polo 1.4 TDI 75 BlueMotion 2015
C
ChaosVego
Początkujący
Początkujący

Post autor: ChaosVego »

Napisałeś taaaaaka litanie o tym cop robiłeś i jak.
Nie ma natomiast żadnej informacji o produkcie. Tzn dokładna nazwa maty butylowej i pianki.
Trzeba pamiętać, że produkt produktowi nie równy.

Tak samo z mierzonym hałasem w telefonie. - YHM
Wiadomo, telefon urządzenie wielofunkcyjne. Tylko czy gdyby policjant mierzył Ci głośność wydechu telefonem i wstawił mandat bo za głośny to czy byś się z tym zgodził ? :D
Awatar użytkownika
camb
Newbie
Newbie

Post autor: camb »

A do wytłumienia drzwi jaką mate zakupić?
Ostatnio zmieniony 27 lis 2016, 21:29 przez camb, łącznie zmieniany 1 raz.
C
ChaosVego
Początkujący
Początkujący

Bardzo fajne i w przystępnej cenie są ostatnio CTK Acoustics. Te o grubości 3,5mm :D
Awatar użytkownika
camb
Newbie
Newbie

ChaosVego pisze: Bardzo fajne i w przystępnej cenie są ostatnio CTK Acoustics. Te o grubości 3,5mm :D
To ile musiałbym zamówić tych mat na jedną parę przednich drzwi?
http://allegro.pl/mata-tlumiaca-ctk-aco ... 37561.html
Chyba, że gdzieś taniej można je dostać?
Awatar użytkownika
camb
Newbie
Newbie

Czy wystarczy tylko wygłuszyć blachę w drzwiach czy za szybą też?
C
ChaosVego
Początkujący
Początkujący

Wygłuszasz całe drzwi. Tzn srodek, potem dobrze zasłonić otwory montażowe i widoczną stronę też wygłuszyć.

http://audioplaneta.pl/CTK-Acoustics-35-Pack

Tutaj masz na promocji :D
Awatar użytkownika
listek2000
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: listek2000 »

ChaosVego pisze: Napisałeś taaaaaka litanie o tym cop robiłeś i jak.
Nie ma natomiast żadnej informacji o produkcie. Tzn dokładna nazwa maty butylowej i pianki.
Trzeba pamiętać, że produkt produktowi nie równy.

Tak samo z mierzonym hałasem w telefonie. - YHM
Wiadomo, telefon urządzenie wielofunkcyjne. Tylko czy gdyby policjant mierzył Ci głośność wydechu telefonem i wstawił mandat bo za głośny to czy byś się z tym zgodził ? :D
uzylem ten zestaw:
https://www.bitmat.pl/Maty-wygluszajace ... alego-auta

AB2 Mata wygłuszająca alubutyl 2mm
K6s Pianka wygłuszająca akustyczna kauczukowa 6mm

wiadomo,ze telefon nie jest jakimś super miernikiem, ale jeśli się dobrze przygotujesz i wparadujesz z tym samym telefonem z tym samym apps do kilku aut u znajomych tak jak ja i polatasz i pomierzysz u nich np volvo, audi, bmw na autostradzie przy prędkości 120km/h to będziesz wiedział, czego oczekiwać przed i po wygłuszeniu w swojej poloweczce, strata kasy, robić drzwi i nic więcej. pozdr.
VW Polo 1.4 TDI 75 BlueMotion 2015
Awatar użytkownika
michal040493
Newbie
Newbie

Post autor: michal040493 »

Też zastanawiam się nad wygłuszeniem, polo jest w środku bardzo głośne ale jak tym się zajmować to już konkretnie i chyba warto wybebeszyć wszystko z  auta nawet deskę rozdzielczą i wykleić wszystko co się da. Warto tez wziąć pod uwagę ze zwiększymy masę auta nawet do 50 kg ;). Trzeba by znaleźć kogoś kto to zrobił i ustalić czy warto się tego podejmować .
Polo 6n2 ALD 1.0 2000
P
PiterPrw
Początkujący
Początkujący

Post autor: PiterPrw »

Ktoś może powiedzieć jaka jest różnica między tymi matami stp? poza grubością i ceną? jedna niby 2.2mm druga 1.8mm
ta grubsza
http://allegro.pl/mata-wytlumieniowa-st ... 57736.html

cieńsza
http://allegro.pl/stp-silver-mata-wyglu ... 18521.html

warto dołożyć do tej droższej?
q
qdyn
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: qdyn »

Od siebie dodam że wygłuszyłem polo 9N, jest ciszej przy szybszej jeździe, nie ma takiego efektu bujnięcia autem mijając tiry czy stojąc na poboczu. Jadąc po kocich łbach blacha mniej rezonuje, ale to mało odczuwalne. Poza tym drzwi nie opadły, tylko klapa bagażnika dobiła odbojniki i musiałem kupić nowe. Teraz słychać bardziej pracujące plastiki  >:(

W planach mam jeszcze wygłuszyć nadkola od zewnątrz, dach.

Jeżeli chcecie zrobić coś co poczujecie to proponuję drzwi, podłoga w miejscach bez wzmocnień ma naklejone maty, a cała wykładzina ma grubość 2cm filcu

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Car audio”