VW Polo 6R - Climatronic Retrofit

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
CNK
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

VW Polo 6R - Climatronic Retrofit

Post autor: CNK »

[size=21px]Swap Manual Climatic AC to Climatronic AC - VW Polo 6R
[/size]based on Climatronic retrofit in CNK’s Polo 6R 1.4 86hp CGGB, Highline, model year 2012, LHD
Obrazek
Instalacja Climatronic'a w miejsce manualnej klimatyzacji w VW Polo 6R - zdjęcia, diagramy, informacje, opis rzeczy na które warto zwrócić uwagę przy wymianie nagrzewnicy, instrukcje demontażu poszczególnych elementów itp.
Może komuś się przyda ;-)

Od siebie dodam tylko, że ze względów wizualnych naprawdę warto! Nie jest to takie straszne jak wygląda. Tym bardziej, jeśli mi udało się to zrobić, praktycznie bez żadnego przygotowania :D
Więcej czasu zajęło mi wybranie zdjęć, znalezienie różnic i spisanie tego w jeden dokument.

Demontaż kierownicy, poduszki pasażera, schowka, tapicerki, nagrzewnicy, zaworu rozprężnego itd.
  1. Zmiana klimatyzacji manualnej na Climatronic – część 1: porównanie, teoria
  2. Zmiana klimatyzacji manualnej na Climatronic – część 2: potrzebne części
  3. Zmiana klimatyzacji manualnej na Climatronic – część 3: przygotowanie do retrofitu
  4. Zmiana klimatyzacji manualnej na Climatronic – część 4: instalacja nowych wiązek
  5. Zmiana klimatyzacji manualnej na Climatronic – część 5: Instalacja czujnika G191
Ostatnio zmieniony 04 wrz 2024, 11:32 przez CNK, łącznie zmieniany 1 raz.
t
tipmaniak
Newbie
Newbie

Post autor: tipmaniak »

Pełen szacun!!! Mega robota! "Nie ma dużo pracy z tym" :D Jak to nie tajemnica to jaki koszt wszystkiego? 1.5-2k?
Awatar użytkownika
CNK
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

nagrzewnica - 300 zł, panel - 120 zł, odsysanie czynnika i napełnianie klimy - koło 200 zł, butelka G12, wiązki, terminale, zaciskarki - były już potrzebne wcześniej (na same terminale wydałem w zeszłym roku ponad 500 zł, ale mam zrobiony aktualnie mały bufor, żeby przy kolejnych modach nie czekać ani nie zamawiać po 5 sztuk ;) )

zaciskarki z aliexpress, więc około 60 zł / sztukę (nie to co w NowymElektroniku, gdzie ceny są co najmniej x3) - mam kilka rodzajów do różnych połączeń przewodów i terminali.

W moim przypadku jak już pisałem na grupie z fb:
zabawa była, bo kupowałem nagrzewnice możliwie najnowszą, a więc z Polo 6C, nie mając pojęcia, że w zależności od silnika mocowanie rur chłodniczych do nagrzewnicy może się różnić. Do tego dochodzą różne wersje zaworu rozprężnego, bo aluminiowe rurki od klimatyzacji też są różnie montowane w zależności od modelu. Pierwsza nagrzewnica była spoko, ale po zamontowaniu okazało się, że jednak nie ma chłodzenia schowka - bez sensu, niby Climatronic, a nie mógłbym schłodzić RedBulla w lecie. Druga, z Polo 6C TDI + PTC przyszła z rozwaloną obudową wymiennika ciepla (uroki Pocztexu.. sprzedawca chujaszek też średnio ją zapakował, do tego nie miałbym później czasu bo urlop się już kończył...), to zrobiłem z dwóch jedną. Połowa części to jeszcze stare 6Q0 (dlatego rezystory z manualnej tak często się psują xD), a że to Volkswagen to wszystko da się rozebrać i złożyć jak klocki LEGO. Przy okazji pstryknąłem trochę zdjęć jak to wygląda od środka :D
Jeśli chodzi o kabelki to tutaj jeśli już jest J293 w aucie to nie ma wielkiej filozofii, wiązki do zmiany tylko wewnątrz samochodu. Trochę nowych kabli i gotowe. Moim zdaniem jest wiele bardziej skomplikowanych modów jeśli chodzi o samą elektronikę :P
Ostatnio zmieniony 28 sty 2019, 9:25 przez CNK, łącznie zmieniany 1 raz.
t
tipmaniak
Newbie
Newbie

Post autor: tipmaniak »

Możesz mi podesłać zaciskarki jakie kupiłeś? Bo teraz montowalem głośniki na tył i robiłem wiazke do spryskiwaczy i myślałem że do głowy dostanę
Awatar użytkownika
CNK
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

mam różne, kupowane z aliexpress bo są 1/3 tańsze niż w np. nowym elektroniku.

Z serii zaciskarek firmy COLORS, na szybko z historii aliexpress:
  • COLORS SN-06
  • COLORS SN-2
  • COLORS SN-02B
  • COLORS SN-02C
  • COLORS SN-48B
  • COLORS HS-8
  • COLORS HS-02H1
  • COLORS HS-40J
oprócz tego do kabelków w komorze silnika (i innych z uszczelnieniem): IWISS IWS-1424B do terminali z gumową uszczelką i HY202B do zaciskania samych terminali bez uszczelki.

Wszystko zależy od terminali / konektorów, od tego czy są z uszczelnieniem, czy bez, czy połączenie izolowane, od grubości przewodu itd.
Nie mam (jeszcze) zaciskarek typowo do grubych przewodów, póki co przy obecnych modach chyba nie używałem wiązek o przekroju żyły większym niż 6 mm².

Do wnętrza i najprostszych modyfikacji używałem na początku przede wszystkim SN-48B, później doszły kolejne :P Tutaj spis wszystkich moich zaciskarek.
Ostatnio zmieniony 04 wrz 2024, 11:29 przez CNK, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”