Pęknięty wężyk spryskiwacza tylniej szyby

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

b
blazej_b
Newbie
Newbie

Pęknięty wężyk spryskiwacza tylniej szyby

Post autor: blazej_b »

Witam, mam problem z pekniętym wężykiem spryskiwacza tylniej szyby. Leje się na podłogę kierowcy... Wiem że były takie tematy na forum ale może potrafi ktoś doradzić gdzie zacząć szukać przy wycieku akurat w tym miejscu? Wiem że sporo roboty ze sprawdzeniem całego wężyka więc przydał by się jakiś punkt zaczepienia... Co zdjąć najpierw, od czego zacząć? Mokra jest wykładzina podłogi kierowcy i przelewa się pod autem z takiej plastikowej osłony:

Obrazek
q
qdyn
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: qdyn »

Pompa spryskiwaczy jest pod lewą lampą, aby się do niej dostać musiał byś zdemontować koło i nadkole.
Potem przewód idzie nad maglownicą i wchodzi do komory silnika, potem zapewne wchodzi do wnętrza i idzie lewym progiem i wychodzi w bagażniku pod osłoną lewego słupka C/D i wchodzi do klapy.
Skoro cieknie wewnątrz musisz zdemontować plastikowe osłony progu przy uszczelce i plastik przy pedałach, ten z wajchą od otwierania maski.
b
blazej_b
Newbie
Newbie

Post autor: blazej_b »

Dzięki za pomoc problem rozwiązany! Wężyk wypiął się z łączenia na szczęście zaraz przed ścianą grodziową jeszcze pod maską. Psikało dość mocno i gdzieś tamtędy spływało na podłogę kierowcy. Przynajmniej taką mam nadzieję - że nie ma innego przecieku :)
I
IreuN
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: IreuN »

To ja się jeszcze podepnę, miałem taki sam problem i go rozwiązałem, niestety wężyk jest jest pęknięty przy zawiasie bagażnika. Ktoś wie jak się do tego zabrać? Czym to naprawić?
q
qdyn
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: qdyn »

Potrzebujesz przewód silikonowy najlepiej jakiś wzmocniony, oryginalnie tam idzie przewód gumowy karbowany 6X0,75mm 1J0 955 751 D  i łacznik spryskiwacza.
Gdyby  był problem z poprowadzeniem możesz najpierw poprowadzić drucik i naciągnąć we wnęce nowy przewód
I
IreuN
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: IreuN »

A w którym miejscu mogę go wymienić? W tym gdzie foto kolegi? https://vwpoloklub.pl/forum/index.php/t ... #msg665433

Dla przyszłych potrzeb innych zdjęcie pokazujące jak idzie przewód:
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”