[9N3] migająca kontrolka świec żarowych oraz brak mocy

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

k
kamilk87
Newbie
Newbie

[9N3] migająca kontrolka świec żarowych oraz brak mocy

Post autor: kamilk87 »

Witam,

Posiadam Polo 1.9 TDI, 101KM z 2007 roku.

Pojawił się problem z kontrolką świec żarowych. Po uruchomieniu silnika i przejechaniu max 500m zaczęła migać kontrolka świec żarowych oraz nastąpił znaczący spadek mocy. Po zgaszeniu silnika i ponownym odpaleniu wszystko wróciło do normy. Podjechałem do mechanika, żeby podłączyć pod komputer - wstępna diagnoza przeładowanie turbo a więc turbina lub sterowanie turbiną. Mechanik powiedział, ze musiałby sprawdzić silnik od zimnego, żeby potwierdzić. Umówiłem się więc na wizytę w przyszłym tygodniu. Wczoraj scenariusz znowu się powtórzył, ale dodatkowo zapaliła się kontrolka check engine. Sprawdziłem amatorskim interfejsem z allegro za parę złotych i był błąd P0246 - Turbo/Super Charger Wastegate Solenoid "A" High. Dodam, że oba przypadki migającej kontrolki świec oraz braku mocy pojawiły się jak odpalałem samochód po deszczu - może jest to istotne.

Czy wiecie co może być przyczyną i czego mogę się spodziewać do naprawy? Słabo się znam na silnikach więc nie chciałbym, żeby mechanik mnie naciągnął na koszty widząc moją niewiedzę.

Dzięki!
Kamil
k
kamilk87
Newbie
Newbie

Post autor: kamilk87 »

Okazało się, że problemem był czujnik ciśnienia - a dokładniej kable idące do wtyczki do czujnika były naderwane, a jeden całkowicie się urwał jak tylko mechanik zdjął osłonę kabla. Kable zostały zaizolowane, urwany kabel zlutowany i teraz działa ok.
Kamil
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”