Posiadam Polo 9N3 z 2007 roku 1.4 benzyna w najbiedniejszej wersji Trendline. Samochód zakupiłem jakiś czas temu, miał zamontowany regulator jasności podświetlenia i wysokości świateł. Niestety regulacja jasności podświetlenia nie działała. Nie dawało mi to spokoju dlatego postanowiłem zgłębić temat. Rozebrałem włącznik i doszedłem do wniosku, że moja wersja nigdy tej regulacji nie miała a ktoś prawdopodobnie dołożył regulator z bogatszej wersji bo stary się popsuł .. wtyczki i wielkość jest ta sama. Bardzo mnie to rozczarowało bo często jeżdżę nocą i zegary świecą jak oszalałe

Czego potrzebujesz:
- Przełącznik z regulacją jasności - koszt od 5zł (używany) do 26zł (nowy)
- Przewód, ja użyłem o przekroju 1mm2 (AWG 17) o długości około 25cm - 1zł
- Dwa konektory (takie same jak w kostce ISO do radia) - 000 979 225 E - 2zł

Narzędzia:
- Zaciskarka do konektorów (na siłę można to zrobić małymi szczypcami)
- Dwa sztywne druty 1mm do wyjęcia konektorów z kostek (techniki są różne, profesjonalne narzędzia drogie)
- Taśma izolacyjna parciana
- Wymontuj przełącznik świateł. W pozycji 0 wciśnij mocno przełącznik i przekręć w prawo. Następnie pociągnij do siebie cały włącznik. Odepnij kostkę połączeniową od włącznika.
- Wymontuj stary regulator wysokości świateł. Ma on po bokach dwa zatrzaski które trzeba nacisnąć od tylnej strony deski rozdzielczej. Pomocne będzie wymontowanie zaślepki pod kierownicą aby mieć lepszy dostęp do regulatora wysokości świateł. Po wymontowaniu odepnij regulator od kostki.
- Przygotuj nowy regulator podświetlenia deski oraz wysokości świateł. Zaciśnij konektory na przewodzie 25cm. Tak wyglądają niezbędne części do modyfikacji, gotowe do montażu.
- Wypnij z kostki przełącznika świateł przewód/konektor nr 16 (szaro-niebieski). Posłuż się dwoma drutami 1mm wkładanymi po bokach konektora od strony kostki. Delikatnie pociągnij konektor za kabel, powinien się wysunąć z kostki.
- Wypnij z kostki regulatora wysokości świateł przewód/konektor nr 5 (szary). Numeracja konektorów znajduje się wewnątrz regulatora wskości świateł/jasności podświetlenia deski. Przewód ten nie będzie potrzebny. Zaizoluj go i przymocuj do wiązki.
- Wypięty poprzednio przewód z kostki przełącznika świateł (szaro-niebieski) wepnij do kostki regulatora wysokości świateł/jasności podświetlenia deski w miejsce nr 5 (czyli poprzednio wypiętego przewodu)
- Połącz uprzednio przygotowanym przewodem kostkę przełącznika świateł (miejsce 16) z kostką regulatora wysokości świateł/jasności podświetlenia deski (miejsce 3 - oryginalnie w tym miejscu nic nie było wpięte)
- Zaizoluj wiązki taśmą. Gotowe połączenie wygląda tak:
- Zamontuj nowy regulator wysokości świateł/jasności podświetlenia oraz przełącznik świateł, uprzednio podłączając przygotowane w poprzednich krokach kostki.
Gotowe. Regulacja jasności podświetlenia deski działa (zignorujcie dziurę pod przełącznikiem, poprzedni właściciel coś tam montował ale nie mam pojęcia co).
Podsumowanie:
Kostka do nowego regulatora wysokości świateł/jasności podświetlenia deski jest kompatybilna z dwoma regulatorami (bez i z regulacją podświetlenia).
Należy w niej jak i w kostce przełącznika świateł dokonać zmiany połączeń według instrukcji, zamontować nowy regulator i cieszyć się regulacją jasności deski rozdzielczej.
Pozdrawiam