Polo 1.4 9n - nie odpala za pierwszym razem

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

R
Ramzes81
Newbie
Newbie

Polo 1.4 9n - nie odpala za pierwszym razem

Post autor: Ramzes81 »

Witam, zakładam nowy wątek bo nie znalazłem podobnego przypadku.
Polówka nie odpala za pierwszym razem po dłuższym postoju ( powiedzmy ,że po nocy).
Włączam zapłon słychać jak pompa paliwa buczy przez kilka sekund, przekręcam kluczyk i przez ułamek sekundy ma się wrażenie, że silnik chce zaskoczyć ,ale nie zawsze, czasami po prostu kreci i tak jakby nie było paliwa albo zapłonu. Przekręcam jeszcze raz kluczyk czekam aż wszystkie kontrolki zgasną, odpalam i już wszystko OK do kolejnego dłuższego postoju.
Mam wymieniony filtr paliwa ( z regulatorem ciśnienia), czujnik temperatury cieczy wydaje się działać poprawnie.
Na jednym z filmików widać kontrolkę błędu "Check engine" kupiłem już samochód w kwietniu tego roku z błędem o kodzie P0441 (Evaporative Emission (EVAP) System - Incorrect Flow Detected).
Wymieniłem zawór EVAP i korek wlewu paliwa, założyłem filtr na przewodzie dolotowym aby węgiel nie zepsuł nowego zaworu i nie uporałem się z usterką. Błąd pojawia się dopiero po przejechaniu kilku kilometrów. Zawór kosztuje około 100 zł, podczas wyszukiwania w necie znalazłem zamiennik na alliexpres za 22 zł, zaryzykowałem i kupiłem ten zamiennik ( może tu popełniłem błąd). Poprzedni zawór na pewno nie działał, nowy daje oznaki życia (słychać charakterystyczne cykanie), ale auto zachowuje się tak samo na zepsutym i nowym, więc nie wiem czy mato coś wspólnego z odpalaniem samochodu.
Zaciekawiła mnie taka sprawa, mam webasto którego nie używam, ale postanowiłem na jeden poranek zaprogramować webasto na kilka minut przed wyjściem do auta i płyt silnik już płyn chłodniczy by trochę nagrzany i tu niespodzianka silnik mimo długiego postoju zapalił od razu. 
Czy ktoś ma jakiś pomysł? Teraz mam na celowniku wymianę czujnika temperatury płynu( chociaż temperatura wskazywana jest prawidłowo na zegarach) czujnik temperatury powietrza i nie wiem może jeszcze przepływomierz ( jeśli coś takiego jest w tym samochodzie),ale poczekam na jakieś sensowne pomysły kolegów z forum.
Chociaż mam pewność, że paliwo dochodzi i zapłon jest w momencie kiedy następuje próba uruchomienia silnika, sprawdzę to dla 100% pewności, tylko zajmie to dwa poranki :).

Film 1    https://drive.google.com/file/d/19nD9P3 ... sp=sharing
Film 2    https://drive.google.com/file/d/19nCb0W ... sp=sharing
q
qdyn
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: qdyn »

Może cofa się paliwo, a co jeżeli włączysz zapłon, wyłączysz, włączysz. Co do czujnika temperatury to są 2 czujniki czujnik w zderzaku i czujnik temp cieczy. Webasto musi pobrać paliwo do działania więc skoro ono sprawia że auto odpala to raczej układ paliwowy nawala
R
Ramzes81
Newbie
Newbie

Post autor: Ramzes81 »

Paliwo się nie cofa, dopiero co wymieniłem filtr paliwa z regulatorem ciśnienia, ale owszem próbowałem najpierw przed odpaleniem kilka razy włączać i wyłączać zapłon celem uruchomienia pompy.
Z tym webasto raczej myślałem, że pomogło podgrzanie silnika, ale sprawdzę czy chodzi o podciągniecie paliwa, uruchomię webasto na chwilę przed odpaleniem, zobaczymy czy chodzi o paliwo.

Mam jeszcze pytanie, miałem takie wrażenie, że jak otwierałem drzwi to uruchamiała się pompa paliwa, ale obecnie jakoś jej nie słyszę.

Może mi się wydawało i słyszałem ,to w drugim samochodzie.
Ostatnio zmieniony 09 lis 2020, 15:14 przez Ramzes81, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”