[9N3] Migający climatornic, brak dmuchania w kabinie.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

s
stasko
Newbie
Newbie

[9N3] Migający climatornic, brak dmuchania w kabinie.

Post autor: stasko »

Witam,
posiadam Polo 9n3 z roku 2008/model 2009 - 1.6 16V benzyna
Sprowadzony zza granicy.
Wymieniony zostal skraplacz i chlodnica (klima jeszcze nie nabita)
- rozchodzi sie o to ze po przekreceniu kluczyka, climatronic miga (migal rowniez gdy klima byla nabita przed wymiana skraplacza) - a sila nadmuchu w kabienie nie zmienia sie mimo ruszania pokretlem, ogolnie w ogole nic nie dmucha, cisza. Robilem test na climatornicu byl  blad  bodajze 2c6 ktory usunalem na climatornicu, teraz pokazuje sie 4f9 i ciagle cisza z dmuchawy, rowniez bezpiecznik dawalem nowy od dmuchawy. Od czego tu zaczac i co zrobic w warunkach domowych samemu aby jakos zdiagnozowac problem i moze go rozwiazac samemu? Pozdrawiam.
s
stasko
Newbie
Newbie

Post autor: stasko »

Hej panowie,
A wiec tak, w sposob chaupniczy ozywilem dmuchawe, wpierw w ogole zobaczylem czy dochodzi prad z kostki, dalem dwa grube kable, zarowke h7 no i swieci, prad dochodzi, rowniez reaguje na pokretlo (moc) dmuchawy (rozjasnia sie i przyciemnia). Teraz wykrecilem dmuchawe, patrze ze nie ma jednej srubki wiec ktos juz przy tym grzebal, no ale coz... Wyjalem dmuchawe podlaczylem kablami pod prostownik i powoli sie kreci, ogolnie to i reka ciezko bylo ja pokrecic - nasmarowalem
- znow ja pod prostownik i pare chwil ja "rozruszalem" , moglem nawet palcem ja pokrecic lzej juz, wyglada nawet jak by normalnie pracowala, dmucha bardzo mocno. No wiec podlaczam ja normalnie pod kostke, przykrecam patrze ze dmucha, z kazdej kratki, dziala nawiew na szybe, nogi, glowe itd. Ale zauwazylem ze przy biegu 4 i wyzszym zaczyna sie dganie i strasznie glosna praca jak by w srodku wirnikiem rzucalo i przycieralo o plastikowa obudowe udalo mi sie to nagrac, prosze posluchajcie czy to do uratowania jest, czy dmuchawa jakas "scentrowana" i raczej na zlom i do wymiany?

Video: https://streamable.com/vya72a
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”