Wymiana oleju w polo 6r 1.6 tdi 90km CAYB ?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

w
waski6r
Newbie
Newbie

Wymiana oleju w polo 6r 1.6 tdi 90km CAYB ?

Post autor: waski6r »

Witam chciał bym wymienić olej w manualnej 5 biegowej skrzyni biegów ponieważ w mroźne dni wydaje mi się że na 4 biegu chyba wyje jakieś łożysko a auto niedługo skończy 8lat i niedługo będzie maiło najechane 240tys. jaki olej polecacie oryginalny VW z ASO czy jakiś inny są np. Castrol-e co za 1litr kosztują ponad 100zł ale są 75w80 75w90 lub samo 75w albo jakieś gl4 czy gl5. Dzięki za porady  ;)
m
mickul
Newbie
Newbie

Post autor: mickul »

W sensie jak wyje ?
w
waski6r
Newbie
Newbie

Jeżeli ktoś tu z was wymieniał olej w skrzyni prosił bym o poradę jak to zrobić. Pare dni temu wymieniałem olej w silniku i trochę zerkłem na tą skrzynie na samym spodie jest taki jakby dekielek z logo VW jeżeli dobrze pamiętam na dwie śrubki, drugi korek jest na bocznej sciance z przodu na taki duży imbus to chyba miarka czy oleju jest juz dość. Czy ten dekielek z logo VW na spodzie to korek spustowy? troche mam stracha że jak odkręce ten dekielek to coś sie odkręci w skrzyni :/
Awatar użytkownika
irdeto
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: irdeto »

Nie jestem na 100% pewien, ale myślę że to będzie spust na imbus 17

Obrazek
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2021, 17:54 przez irdeto, łącznie zmieniany 1 raz.
w
waski6r
Newbie
Newbie

A jakos tego spustu nie zauwazylem u siebie pewnie tez mam bo ten dekielek z logo vw u ciebie tez jest tylko ze ja mam diesel ale pewnie spust oleju bedzie taki sam
Awatar użytkownika
irdeto
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: irdeto »

waski6r pisze: A jakos tego spustu nie zauwazylem u siebie pewnie tez mam bo ten dekielek z logo vw u ciebie tez jest tylko ze ja mam diesel ale pewnie spust oleju bedzie taki sam
Witaj

@waski6r , ale na foto to nie jest moja skrzynia, znalazłem w necie. A według kodu silnika co tam jest w opisie sugerowałem się tym właśnie, że możesz mieć to samo..
Dlatego napisałem że nie jestem na 100% pewny.
Tu masz te foty podwozia :
https://www.schadeautos.nl/pl/rozbiorka ... /o/1088950

Według mnie musisz mieć spust na korek z imbus (hex) 17
Jeśli skoro nie widzisz go tak jak wyżej, no to już nie wiem :(
Ja ma mam z boku, tam gdzie wychodzi półoś lewa, to pod nią.
Z kolei wlew po przeciwnej stronie, co w moim przypadku jest trocha gorzej do napełnianio niż u Ciebie.
Tobie to by wystarczył lejek z kawałkiem wężyka i z góry byś wlewał.
Ja to będę musiał zaopatrzyć się w strzykawke, dawno temu pożyczyłem, ale te 30-40 zł to już poświęce na zakup.
A klucz imbusowy 17 który kiedyś przerobiłem jak miałem polo 6n, to mi się zbytnio już nie nada, ale obetnę kawałek szlifierką tego sześciokąta, by włożyć do nasadki 17.
Mnie zawadza trochę te mocowanie skrzyni od spodu, dlatego imbusem bezpośrednio już nie dojdę.

Jak tydzień temu zmieniałem koła, to wstępnie już posikałem penetratorem po korkach.
Tak to wygląda w silnikach CGGB , u mnie skrzynia LVE

Obrazek Obrazek

Oleje już też dotarły, ale inspekcja wymiany oleju w silniku zawsze wskazuje mi na drugą połowę maja, dlatego jeszcze nic nie kombinuję.
Udało się od jednego sprzedawcy dostać, a ze smart wysyłka gratis.
Kwestia kto jakie woli wlewać, to już jego indywidualna sprawa...

Obrazek

Jeszcze czeka mnie wymiana rozrządu, 5 lat minęło , dodatkowo tym razem pompa wody musi być wymieniona.
Kupię Conti , CT957WP3 jak i wielorowkowy dodatkowo z napinaczem 6PK1080K1 , choć oryginalny chodzi cichutko.
No tu już będę musiał uśmiechnąć się do znajomych mechaników (garażowych) , bo sam tego nie ogarne :(
A do warsztatów NIE mam zamiaru oddawać auta.
ODPOWIEDZ

Wróć do „skrzynia biegów + układ napędowy”