WYBÓR GŁOŚNIKÓW pytania, porównania, opinie itd...

Forum dyskusyjne o nagłaśnianiu naszych pociech.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Łojek
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Łojek »

[quote=""pawel938""]Ja kupiłem głośniczki Hertza w Saturnie 10cm 100w , nie pamiętam jaka nazwę maja bo wszystko powywalałem , gwarancji i tak nie mam bo musiałem je trochę przerobić :grin:
Dalem za nie 139zl + do tego przejściówki z kostki x2 po 5 zł . I wszystko świetnie działa i gra :oki: Jak dla początkującego słuchacza muzyki w samochodzie to jestem zadowolony i sam robiłem :D[/quote]
I o to chodzi, najważniejsze, że jesteś zadowolony :piwo:
Pewnie jak wsiądziesz do "zrobionej" polówki i posłuchasz to zapragniesz czegoś więcej :grin:
Awatar użytkownika
Kewl
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Kewl »

[quote=""Łojek""]Pewnie jak wsiądziesz do "zrobionej" polówki i posłuchasz to zapragniesz czegoś więcej[/quote]

Jak kazdy... ;)
Awatar użytkownika
P3C1U
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: P3C1U »

helixy tak naprawde przereklamowane glosniki mialem w drzwiach blaupunkty gtc 16cm woofery i tweetery odzielnie bez zwrotnic naprawde basik fajny i graly lepiej niz te helixy dark blue 62.1 ktore mam teraz poprostu porazka na maksa zero basu jedynie pukanie, glosnik sie rusza ale dno totalne przy radiu JVC KW AVX810. Gdybym wiedzial to bym nie kupil a tak teraz mam przod helixy i w boczkach... nie oplaca mi sie teraz ich sprzedawac a cheynie bym je opchnal... tak wiec odrzadzam zakupu... wypowiadaja sie ci co maja skrzynie basowe ktore tak naprawde zagluszaja te helixy i mowia ze graja ladnie... ale ja wiem ze graja jak zwykle glosniki zadnej rewelki zero basu... wiec po co placic 250zl za zestaw jak glosniki za 100zl zagraja tak samo
d
dacjano
Początkujący
Początkujący

Post autor: dacjano »

[quote=""P3C1U""]helixy tak naprawde przereklamowane glosniki mialem w drzwiach blaupunkty gtc 16cm woofery i tweetery odzielnie bez zwrotnic naprawde basik fajny i graly lepiej niz te helixy dark blue 62.1 ktore mam teraz poprostu porazka na maksa zero basu jedynie pukanie, glosnik sie rusza ale dno totalne przy radiu JVC KW AVX810. Gdybym wiedzial to bym nie kupil a tak teraz mam przod helixy i w boczkach... nie oplaca mi sie teraz ich sprzedawac a cheynie bym je opchnal... tak wiec odrzadzam zakupu... wypowiadaja sie ci co maja skrzynie basowe ktore tak naprawde zagluszaja te helixy i mowia ze graja ladnie... ale ja wiem ze graja jak zwykle glosniki zadnej rewelki zero basu... wiec po co placic 250zl za zestaw jak glosniki za 100zl zagraja tak samo[/quote]

Moze graja w przeciwfazie? drzwi prawidłowo wygłuszone?
Awatar użytkownika
P3C1U
Zainteresowany
Zainteresowany

wszystko zrobione... wygluszenie dystanse poprostu tylko wymienilem glosniki z blaupunktow na helixy i to byl zly wybor
...nie powiem ladnie graja czysto ale bez skrzyni sie nie obejdzie zeby jakies brzmienie bylo w aucie

mialem takie woofery sa nie drogie ale sami sprawdzcie czy nie graja lepiej...
http://allegro.pl/item791844365_blaupun ... _seat.html
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: turzol »

[quote=""P3C1U""]helixy tak naprawde przereklamowane glosniki mialem w drzwiach blaupunkty gtc 16cm woofery i tweetery odzielnie bez zwrotnic naprawde basik fajny i graly lepiej niz te helixy dark blue 62.1 ktore mam teraz poprostu porazka na maksa zero basu jedynie pukanie, glosnik sie rusza ale dno totalne przy radiu JVC KW AVX810. Gdybym wiedzial to bym nie kupil a tak teraz mam przod helixy i w boczkach... nie oplaca mi sie teraz ich sprzedawac a cheynie bym je opchnal... tak wiec odrzadzam zakupu... wypowiadaja sie ci co maja skrzynie basowe ktore tak naprawde zagluszaja te helixy i mowia ze graja ladnie... ale ja wiem ze graja jak zwykle glosniki zadnej rewelki zero basu... wiec po co placic 250zl za zestaw jak glosniki za 100zl zagraja tak samo[/quote]

Wydajesz osądy o sprzęcie nie mając pojęcia o podstawach instalacji. Daje głowe, że wrzucone są bezmyślnie w plastikowe dystanse, kable pewnie pochodzą z seryjnej instalacji, drzwi są wytłumione po łebkach albo wcale, a jeżeli są to pokaż jak to wygląda bo jestem ciekaw.
Wrzucałem te zestawy do kilku aut totalnie gołych czyt. nie przygotowanych do instalacji. Po osadzeniu ich w dystansach z mdf i podstawowym wytłumieniu drzwi tańszymi materiałami po wygrzaniu* grały i grają do dziś i na brak basu nie ma co narzekać, a w autach tych nie ma subwoofera.
Poza tym stawianie marki helix przy kropku to jakiś żart :)

* - Te głośniki jak każde inne wymagają wygrzania, i muszą pograć kilkadziesiąt godzin z pod końcówki mocy żeby cewki się dotarły.
Awatar użytkownika
P3C1U
Zainteresowany
Zainteresowany

turzol; spoko poczekam jak sie wygrzeja ogolnie graja czysto nie powiem... ale nie zmyslam tego co pisze.... zmienilem na te glosniki i widze roznice po co mialbym klamac
d
dragon172005
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: dragon172005 »

możesz wstawić głośniczki w półke i je zabudować od spodu. zrobiłem juz pare takich projektów ostatnio ziomeczkowi robiłem w golfie III taka pułe i wstawiłęm tam alpiny 6x9 seria G (nie pamietam dokładnego oznaczenia cena ok 260zł para) i po wygrzaniu pod samym radyjkiem (tez alpin CDA) zagrało to naprawde przyjemnie. oczywiście nie było ogromu basu( bo z "20paru" wat co wyciagnie radio nie powalczy sie ostro) ale plecki ładnie juz masuje :)

P.S. jak zobaczycie moje drzwi w 6Nce to usiądziecie trzoszeczke :cool:
narazie niczym sie nie chwale bo projekt bardzo pomału brnie ze wzgledu na brak funduszu i czasu ale jak bedzie juz czym to napewno sesyjka będzie i jakis manualek moze :)
d
dragon172005
Raczkujący
Raczkujący

jak chcesz basu to musisz mieć komore rezonansową samo wstawienie mocowania h... ci da głosnik będzie tylko latał na Xmax-ie i nie da to żadnego efektu poza tym nie będzie miał dedykowanej wytrzymałości mocowej przez co możesz niepotrzebnie rozwalić głośniki . jak chcesz tam mieć bas to bierz parametry TS licz bude (w winisd, boxcalc, itp albo można ręcznie dla ambitnych :) ). jak chcesz robić chałe to moge ci zabudować STXy za 20zł sztuka i zagrają lepiej od twoich helixow hertzów czy czego innego co byś tam wrzucił przy cenie ok 300PLN za parke.
jak chcesz aby głośnik grał to nałeży to wszystko wcześniej przemyśleć np. przy montażu kopułek należy pamietać o przesunięciu fazowym itp itd, przy kostrukcjach b-r dobrze zestroić F3 itp.
:)
ale wiadomo człowiek uczy sie na błędach
tez kiedyś robiłem konstrukcje który były do wyżucenia praktycznie no ale cóż :)
Awatar użytkownika
Łojek
Mały interesant
Mały interesant

[quote=""dragon172005""]
P.S. jak zobaczycie moje drzwi w 6Nce to usiądziecie trzoszeczke :cool:
[/quote]

Pewnie i przysiądziemy, tylko pytanie z jakiego powodu...
Skoro proponujesz super markowe elipsy na tył w półkę, to pewne masz pojęcie o budowaniu CA,
więc czekamy wszyscy w napięciu na te rewelacyjną zabudowę...
d
dragon172005
Raczkujący
Raczkujący

Nie to żebym się uważał za niewiadomo kogo ale takie konstrukcji na forum jeszcze chyba nie widziałem :)
Awatar użytkownika
Łojek
Mały interesant
Mały interesant

Podrzuć jakies foty jak skończysz, może ktoś skorzysta,
wiele osób kombinuje z drzwiami, zawsze miło podpatrzeć jakieś rozwiązania :piwo:
d
dragon172005
Raczkujący
Raczkujący

no pewnie zrobie ładną sesyjke tylko trza będzie poczekać chociaż do weekendu bo teraz to szkoła, szkoła i jeszcze raz szkoła.
Awatar użytkownika
Kewl
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Kewl »

yo yo. Tak troche olalem swoj wlasny temat, a mam tyle do opowiedzenia. :p
Jednak zdecydowalem sie na Helixy. Pare dni temu dostalem je do domciu, po czym wzialem sie do roboty.
Troche mi zajelo, poniewaz wolalem zaoszczedzic troche kasy (teraz zaluje :p) i wykonalem wlasne dystane pod glosniki.
Zabawy bylo, poniewaz trzeba bylo docinac, wycinac specjalne miejsca na zastrzaski itd. itp.

Co do glosnikow - graja rewelacyjnie. Nie moge sie nacieszyc :D Najchetniej to spedzalbym cale dnie w aucie sluchajac muzy :D

Nie wiem o czym mowisz kolego. Dam reke uciac, ze masz cos zle zrobione. U mnie te glosniczki graja rewelacyjnie, nie mam do nich zadnych zastrzezen.
Awatar użytkownika
CHICKENovsky
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Post autor: CHICKENovsky »

Siema. Jakie polacacie glosniki do poloweczki 6n2 do drzwi:D :)?
Posiadam tylko taki sprzecior (radyjko) (potrzebuje dwoch glosniczkow zeby ladnie cykaly)
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Car audio”