Jak wyjąć przełącznik świateł

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
mgrrafal
Newbie
Newbie

Jak wyjąć przełącznik świateł

Post autor: mgrrafal »

Tak jak w temacie mam pytanie jak wyjac przelacznik swiatel bo tak normalnie nie chce wyjsc a nie chce czegos ułamac może ktos mi pomoze i powie jak jest umocowany ??
Awatar użytkownika
Olo
Wielebny

Post autor: Olo »

Najlepiej od dołu deski (musisz wymontować półkę, bądź schowek). Wsadzasz do środka rękę i wciskasz blokadę, która jest na dole przełącznika jednocześnie wypychając go z deski.

Obrazek
It\'s like a death in the family.

W klubie od 22.03.2005.
Awatar użytkownika
_edi
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: _edi »

Wcale nie musisz nic wcześniej rozkręcać. Wystarczy, że delikatnie podważysz od góry włącznik, np. małym płaskim śrubokrętem,
kiedy już wychylisz górę to pociągnij do góry uważając na przewody, w ten sposób ominiesz konieczność wyciskania tego bolca z dołu.
To jest naprawdę proste i zajmuje jakieś 15 sekund :-D
Awatar użytkownika
Olo
Wielebny

Ja podałem sposób z serwisówki. Jak masz auto w dobrym stanie i niewyciągany nigdy wcześniej przełącznik to wciskanie śrubokręta w deskę często prowadzi do obłupania przełącznika.

W klubie od 22.03.2005.
Awatar użytkownika
Artpolo
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Artpolo »

Zaraz, zaraz. Z tego co pamiętam zapadka sprzężona jest z pokrętłem. Przekręcamy jak do mijania + ciut więcej i do siebie. Zapadka na sprężynce chowa się i wyciągamy włącznik. Przynajmniej ja tak wyciągałem swój włącznik.
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee :)
Awatar użytkownika
Olo
Wielebny

[quote=""Artpolo""]Z tego co pamiętam zapadka sprzężona jest z pokrętłem. [/quote]

Aż mi się wierzyć nie chce... ciut więcej i do siebie to się włącza najpierw przeciwmgielne przód a potem tył.

Obrazek

Ostatni punkt - zamontować schowek po stronie kierowcy.

W klubie od 22.03.2005.
Awatar użytkownika
paffcio
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: paffcio »

dokladnie tak jak napisał Olo inaczej albo uszkodzicie obudowę włącznika, albo podrapiesz deske :)
Awatar użytkownika
Artpolo
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Artpolo »

Kurcze a może mam to wszystko tak wyrobione, że się udaje to tak wyjąć? Właściwie to gdzieś wyczytałem o tej metodzie. Najdziwniejsze w tym przypadku jest to, że to działa.
Czy jest możliwość, że są różne modele tych włączników podobnie jak z panelem klimy?
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee :)
Awatar użytkownika
Olo
Wielebny

W 6N2 i tych co mają podobny włącznik jest ten patent. Być może masz już wyrobioną zapadkę a wtedy lubi się odginać.

W klubie od 22.03.2005.
s
sosik36
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: sosik36 »

Heh! A jak ja ze trzy miesiące temu w innym temacie opisałem wyjmowanie wyłącznika metodą serwisową tak jak Olo to mnie towarzystwo na forum obśmiało, że rozbieram pół samochodu i odstawiam niepotrzebną gimnastykę zamiast pomyśleć :acute: A ja i tak z uporem maniaka powtórzę, że nie jestem przekonany do dłubania śrubokrętem w desce rozdzielczej jeśli można to zrobić zgodnie z instrukcją nie ryzykując połamania zaczepów.
Awatar użytkownika
mgrrafal
Newbie
Newbie

Post autor: mgrrafal »

wyjąć wyjąłem ale niestety ktos juz przy tym grzebal kiedys i ten zaczep został ułamany i teraz nie chce dobrze siedziec ten wlacznik bo byl przyklejony ;/
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote=""mgrrafal""]wyjąć wyjąłem ale niestety ktos juz przy tym grzebal kiedys i ten zaczep został ułamany i teraz nie chce dobrze siedziec ten wlacznik bo byl przyklejony ;/[/quote]
To są groszowe sprawy. Napisz na forum w dziale Giełda że potrzebujesz. Ja za jakieś grosze kupiłem (20zł)
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”