Witam przepraszam że się wcinam w temat ale proszę o pomoc.
Mam problem z samochodem, Polo 1,7 SDI AKU, mianowicie po nocy po odpaleniu falują obroty przez jakaś 1-2 minuty, (zrobiłem
filmik jak się wtedy silnik zachowuje na końcu filmiku dodaje powoli gazu i widać, że silnik nie wkręca się równomiernie, a z opóźnieniem), następnie wszystko wraca do normy. Samo odpalenie silnika jest bez problemowe, co prawda puszcza przy tym trochę czarnego dymu (
link ze zdjęciem poglądowym ile dymu). Jeśli zgaszę silnik po przejechaniu powiedzmy 5 km i go odpalę falowania już nie ma. W trakcie jazdy na pierwszych biegach silnik trochę szarpie, ale nie zawsze.
Także przy około 1800 obrotów na minutę np. jest wpięty 4 bieg, naciskam na pedał gazu równo, nie przyśpieszam tylko utrzymuje stałą prędkość, słychać wtedy metaliczny stukot (
plik plik z nagranym dźwiękiem). Wydaje także mi się, że samochód jest jakby trochę słabszy, zwłaszcza przy ruszaniu. W przewodzie idącym od filtra paliwa do pompy (tym przezroczystym) czasami pojawiają się przerwy, ale raczej zbyt dużych pęcherzyków powietrza nie ma, paliwo chyba nie zamarzło ostatnio zatankowałem tego niby lepszego (Verve na Orlenie). Także czasami po jeździe śmierdzi spalinami. Sądzę, że jest to spowodowane kończącym się - zatkanym katem, tu muszę wstawić rurkę zamiast nie go, ale niestety nie mam czasu i środków ostatnio. Wiem na pewno ze muszę wymieć filtr paliwa i tego kata "naprawić". Macie może jakieś inne sugestie związane z moim problemem, co by można było sprawdzić itp.
Pozdrawiam