Problem z 5 biegiem w 2f 1.3 75KM...

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Emitu
Newbie
Newbie

Problem z 5 biegiem w 2f 1.3 75KM...

Post autor: Emitu »

Witam,
z dniem 1 grudnia stałem się posiadaczem VW Polo 86c 2f GT z 93 roku.
Wszystko było by fajnie gdyby nie fakt, że sprzedawca "zapomniał powiedzieć", że 5 bieg wyskakuje.
Na jazdach próbnych nie było gdzie włączyć biegu, niestety pierwszy dzień jazdy okazał się katorgą...
Jeśli ktoś ma informacje, gdzie szukać przyczyny, z czym to jest związane, jak to naprawić- będę zobowiązany...
Nadmienię iż pozostałe biegi pracują bez żadnych problemów...
Licząc na Waszą pomoc,
PozDDRaVWiam
Jac
A
Amino
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Amino »

Jako pierwsze sprawdź stan oleju w skrzymi biegów. Musi być "pod korek". Jeśli jest za niski uzupełnij olejem Castrol Taf-x. Najczęściej brak lub za niski stan oleju jest przyczyną większości problemów ze skrzynią biegów. Korek wlewu uleju do skrzyni jest po prawej stronie nad półośką. Do odkręcenia jest potrzebny klucz imbusowy 17.
k
kolunio21
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: kolunio21 »

Tak jak kolega napisał to podstawa sprawdzenie oleju, jeżeli oleju bedzie dość to jeszcze może być kwestia regulacji wybieraka a jak to nie pomoże to najprawdopodobniej synchronizator piatego biegu wysiada:/ duze koszty naprawy lepiej szukać używki skrzyni.
PozdraVWiam
Awatar użytkownika
jacol
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: jacol »

coś mi się wydaje, że to nie będzie wina oleju. to są dość mocne skrzynie... ja bym popatrzył pod samochodem czy aby na wybieraku się śruba nie odkręciła- tam jest też taka guma... zresztą to jest dość prosta konstrukcja- jak wejdziesz pod samochód to zobaczysz czy jest tam wsio ok. tak jak napisał kolega wyżej, jeśli to nie wybierak, to synchronizator padł. koszty naprawy spore- a drugą skrzynie można za 300-400 zł. kupić...
z
zulv
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: zulv »

Czy ja wiem czy takie spore. Ojciec teraz wlasnie bedzie naprawial skrzynie 5biegowa i wlasnie tez wyskakuje 5. Za inna skrzynie uzywana zaplacisz te 350-400 zl a za synchronizator w serwisie zaplacilismy jakies 150 zl juz dokladnie nie pamietam. A tak to wiesz cos masz a kto wie czy w kolejnej skrzyni tez za miesiac nie zacznie Ci wyskakiwac 5. Z tym ze nie wiem ile robocizna wyjdzie bo ojciec robi to sam
Sprzedam]
1. Monowtrysk + silniczek krokowy(9k km przebiegu).
2. Licznik wersja podstawowa - od wersji 1.0 AAU.
p
piotrek18ony
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: piotrek18ony »

Mogę prawie na pewno stwierdzic ze padł synchronizator. Odkręc pokrywe od skrzyni najpierw spusc olej i szukaj przyczyny. Moze byc to zbyt slabe dokrecenie wybieraka. U mnie wysypało sie to lozysko igielkowe i zaczelo po kolei padac wszystko na szczescie znajomy załatwil mi uzywke i wszystko pieknie ładnie. Nalezy pamietac o odpowiednim poziomie oleju przy okazji. :D
Awatar użytkownika
Emitu
Newbie
Newbie

Witam,
oleju nie było za dużo ale dolanie nic nie dało... :(
Swoją drogą ile ta skrzynka mieści tego oleju? Co tam nalać?
Boję się że to jednak synchronizator bo wybierak jest sprawdzony od początku.
kompletne kolo 5 biegu do VW t4 kosztuje 1800, do 2f miało by kosztować 150?
Jeśli tak- wchodzę w to!
Za wszelkie wskazówki dziękuję...
k
kolunio21
Fanatyk
Fanatyk

olej do skrzyni 75w90 GL-4 bedzie odpowiedni jezeli chodzi o koszty wymiany elementów skrzyni to nie polecam zamiennikow dlatego ze szybko sie zuzywaja!!! mówę tak dla tego ze sam mialem problem z skrzynia a z drugiej strony ta skrzynia ma swoje lata i naprawde dobry fachowiec powinien to zrobic jezeli chodzi o wymiane elementow dowiadywalem sie koszt rzebrania skrzyni i poskladania jej to ok.250zł. lepiej poszukać używki ja mam teraz u siebie o 6N i jestem zadowolony smigam juz pol roku i nie nazekam:) dodam ze pasuje idealnie bez najmniejszych przerobek
pozdraVWiam
Awatar użytkownika
Emitu
Newbie
Newbie

Po telefonie do ASO VW sprawa wygląda krucho-
koło zębate 5 biegu 266 PLN
synchronizator 150 PLN
3 sztuki zapadek 117 PLN
RAZEM= 393
Ten wynik mnie nie pociesza...
Ma ktoś poratować sensowną skrzynią w dobrej cenie czy od razu zacząć złomować?
PozDDRaVWiam
N
Neccy
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Neccy »

kolunio21
lepiej poszukać używki ja mam teraz u siebie o 6N i jestem zadowolony smigam juz pol roku i nie nazekam:) dodam ze pasuje idealnie bez najmniejszych przerobek
Czy myślisz że pod 1,4 D skrzynia z 6n też może podejść czy bez szans?
k
kolunio21
Fanatyk
Fanatyk

Na 99% podejdzie ja mam od 6N skrzynie i śmiga już roczek i jest git. A kumpel mój ma w benzynce skrzynie od 1.4D bedzie z 2 lata i nic sie nie dzieje i śmiga jak ta lala zadowolny jest. Gdzieś mi sie obiło i uszy że skrzynie są takie same ale nie wiem czy to prawda nie wnikalem, wiem tylko że od diesla podchodzi bez zadnych przeróbek i różnica nie odczuwalna jest.
PozdraVWiam
N
Neccy
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Neccy »

dzięki, rozglądnę się... a orientujecie się po ile używki chodzą? Naturalnie w rozsądnym stanie...
k
kolunio21
Fanatyk
Fanatyk

Ja dalem 350 złociszy z gwarancja rozruchową i z pewnego źrodła za 5 od 6N. Ale idzie dostać za 300. trzeba szukac:)
PozdraVWiam
Awatar użytkownika
marcintju
Początkujący
Początkujący

Post autor: marcintju »

ja kupiłem za 200zł skrzynie z 3f-a, dolałem oleju, wymieniłem uszczelniacz wybieraka, wczoraj włożyłem, na razie testy wyszły pomyślnie :)
s
sekate
Newbie
Newbie

Post autor: sekate »

Kiedyś miałem podobny problem w golfie 3 1.4.
Z tego co pamiętam jakiś slimak/zębatka poszła.
Naprawa tego nie jest droga.
ODPOWIEDZ

Wróć do „skrzynia biegów + układ napędowy”