Nowe Polo 2009

Ciekawostki i nowości ze świata motoryzacji.

Moderator: Global Moderator

6
6Rpolo
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: 6Rpolo »

witam
również zamówiłem nowe Polo 1.6tdi 75 kucy w wersji highline i teraz niecierpliwie czekam na odbiór, ale kiedy to będzie? :niewiem:
z tego co wyczytałem na niemieckim forum to wszystkie polowki 6R są produkowane na razie w Pampelunie/Hiszpania i to by się zgadzało, bo w numerach vin aut pokazowych w salonie jest Y jako oznaczenie miejsca produkcji.
jeszcze taki link odnośnie felg i opon znalazłem: http://www.motor-talk.de/bilder/felgeng ... 79843.html
i takie coś-dane na 12.08.2009:
Aktualne czasy oczekiwania na odbiór:

Polo Benzyna - połowa października 2009

Polo 1.6 TDI koniec października 2009

Podział zamówień ze względu na kolor nadwozia:

16,9% - czarna perła
16,5% - czerwony specjalny
15,8% - srebrny metallic
11,9% - Pepper Grey Metallic
10,5% - biały (darmowy)
9,9% - niebieski (darmowy)
9,3% - czarny specjalny
5,4% - niebieski metallic
3,0% - Hot Orange Metallic
0,8% - Savanna-Żółty

Podział zamówień ze względu na silnik:
35,2% - 1.4 63kW benzyna 85km
26,5% - 1.2 51kW benzyna 70km (3 cylindrowy)
24,2% - 1.2 44kW benzyna 60km (3 cylindrowy)
5,6% - 1.6 TDI 55kW (DPF) diesel 75km
ostatnio czytałem, że Niemcy czekają po blisko 5 miesięcy na odbiór :shock:
Ostatnio zmieniony 30 sie 2009, 8:27 przez Gość, łącznie zmieniany 1 raz.
\'99 Citroen Xsara 1.4B 75KM 2002-2006
\'02 Nissan Almera 1.5B 98KM 2006-2008
\'99 Seat Arosa 1.7SDI 60KM 2008-
\'09 VW Polo 6R 1.6TDI CR 75KM 2009-2010
\'10 VW Polo 6R 1.2 TSI 105KM[/colo
Awatar użytkownika
Michał88
Swój
Swój

Post autor: Michał88 »

Awatar użytkownika
polo_9N
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: polo_9N »

U siebie na stacji benzynowej widziałem NOWE Polo w kolorze czarnym bodajże 1.2 (?). Wystawione też jest w holu w M1 w Czeladzi. Pozdro
Polo 9N TRENDLINE 1.4 TDi 75 KM
Awatar użytkownika
mychu
Newbie
Newbie

Post autor: mychu »

witam.
również nosze się z zamiarem kupna nowego Polo, mam jednak dylemat jaki silniczek wybrać bo wersja już jest ustalona.
w grę wchodzą dwie jednostki 3 cylindrowy 12 zaworowiec 1.2 70KM albo 4 cylindrowy 16 zaworowy 1.4 85KM.
jazda głownie po mieście pow.400tyś mieszkańców, około 10 tyś km rocznie. nie zależ mi na rakiecie bo i w mieście nie ma się jak rozpędzić,bardziej interesowało by mnie niskie spalanie, bezawaryjność i kultura pracy.
słyszałem ze motor 1.4 to stara jednostka z lat 90 tylko modyfikowana.
obydwa silniki są montowane bodajże w fabii i ibizie
czy miał ktoś styczność z tymi silniczkami? proszę o opinie.
Ostatnio zmieniony 30 sie 2009, 23:21 przez mychu, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
crazy6n
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: crazy6n »

6Rpolo dzieki za info ;)

[quote=""6Rpolo""]3,0% - Hot Orange Metallic
0,8% - Savanna-Żółty[/quote]

moze ktos wie jak te kolory wygladaja? zdjecia?
SPRZEDAM zderzak!!! viewtopic.php?f=6&t=44237
m
misiek89
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: misiek89 »

[quote=""crazy6n""]
moze ktos wie jak te kolory wygladaja? zdjecia?[/quote]
Obrazek
Obrazek

kolory pochodzą z folderu o nowym polo ;-)

jak znajdę trochę czasu to podzielę się z Wami moim wrażeniami po pierwszym osobistym kontakcie z 6R ;)
sprzedam oryginalna lampę tylną, lewa strona (od kierowcy) do [9N] oraz surowe groty kluczyka do VW.
Obrazek
A
AdamAston
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: AdamAston »

Przed tygodniem zamowiłem Nowe Polo poj.1,4 85KM Highline.
Wykonałem próbną jazdę,jestem zachwycony.
Obiecano mi dostawę za 2 miesiące. :-)
Awatar użytkownika
Wojciechu
Członek honorowy
Kontakt:

Post autor: Wojciechu »

Jako sprzedawca VW mam okazje tym autem jezdzic codziennie i... jest rewelacyjne. 5 lat mam 6N2 i widac ze nareszcze Polo stalo sie wyznacznikiem jakosci w klasie tak jak lata bylo. 9N staralo sie byc tanie, mozna je bylo kupic nawet za 33 000. To sie skonczylo - dobre auto, dobra cena.

U nas zamowien tez duzo, ja w sumie juz zamowilem 20 aut... Czasy oczekiwania NARAZIE 3 miesiace... NARAZIE! to sie moze zmienic... :(

silnik 1.4 pali kolo 8,5 na jazdach testowych, ale liczymy ze jeszcze troche sie rozjezdzi, inne testowki tez tak mialy ze na poczatku chlapaly :) a potem OK

Katalog oryginalnych akcesoriow jest pokazny, ze spojlerami wyglada bojowo :)

i sprzedaje sie w 70% highline :)

dziwi mnie tylko polityka rabatowa na to auto... no ale to juz inna bajka. Nie ma co rabatowac bo aut jest tyle co kot naplakal.

Produkcja w hiszpanii :)
I kierowca zlotu Bronisławów 2006
II kierowca zlotu Kozienice 2010
I auto zlotu Bronisławów 2006
II auto zlotu Ślesin 2007
BMW 330i @18" : http://www.youtube.com/watch?v=6k5OeCIZiFs
A3 1.8T@17" & Koni gewinde
[url=http://www.czekolandia.krakow.pl
A
AdamAston
Raczkujący
Raczkujący

Jaki jest realny czas oczekiwania na Nowe Polo?
Awatar użytkownika
woolfik
Początkujący
Początkujący

Post autor: woolfik »

Witam ponownie!

"Zaprzyjaźniony" dealer zaproponował zakup egzemparza potestowego, co prawda nie znam jeszcze konkretnego terminu, ale na pewno będzie szybciej niż nówka z fabryki. Pożyczyłem również tenże egzemplarz na weekend :D Jest to pewnie testowy standardzik: srebrny 1.4 highline+cool&sound. Wrażenia oczywiście nadal bdb, ale miałem czas, by "bez nerwów" spojrzeć trochę bardziej krytycznie na samochód. Oglądając Polówkę pierwszy raz spodobała mi się podwójna podłoga bagażnika, teraz jednak widzę, że to dobre rozwiązanie tylko dla fanów chomikowania różnych rzeczy w samochodzie typu wszelkie płyny eksploatacyjne, minikompresory itp., większe rzeczy tam się nie zmieszczą. Na zakupach wysoka klapo-podłoga, że użyję wymyślonego właśnie słowa i brak siatki (mocowania są) spowodowały wysypywanie się rzeczy z bagażnika po jego otwarciu. Mogliby czymś wygłuszyć zamykane schowki, bo jak się włoży cd, to hałasują. Na szczęście siatkę można dołożyć, a klapo-podłogę wyjąć. Bardzo polecam najtańsze radio RCD 210, nie gra jakoś rewelacyjnie (2x20W, komplet głośników z przodu), ale ma wbudowaną świetną półkę wykończoną gumą, bez której bym sobie nie poradził :P Wspominane już wyciszenie chwalę tym bardziej, że maska (przynajmniej w benzynie) to goła blacha, pod maską wszystko na wierzchu, mało plastików. A w ogóle pod maską globalizacja się kłania: głowica polska, reflektory czeskie, większość przewodów hiszpańska, komp włoski...

Spalanie wg kompa od ok. 6 l w trasie (jazda z wyprzedzaniem co większych "frajerów", ale bez bicia rekordów prędkości) do 10 w godzinach szczytu w dużym mieście z dużym obciążeniem klimy (piątkowe upały). Silnik pozytywnie zaskoczył mnie tym, że by wykorzystać jego potencjał nie trzeba wcale kręcić "do odcięcia".

Na koniec szatański przebieg ;) (zegary wyglądają ładniej, ale pod ręką miałem komórkę)
Obrazek
Obrazek
6
6Rpolo
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: 6Rpolo »

[quote=""crazy6n""]moze ktos wie jak te kolory wygladaja? zdjecia?[/quote]
wynalazłem takie fotki:
-pepper grey http://www.motor-talk.de/bilder/mein-po ... 68278.html
- niebieski darmowy http://www.motor-talk.de/bilder/der-neu ... 09857.html
- niebieski metalik http://www.motor-talk.de/bilder/mein-po ... 15364.html
- hot orange http://www.motor-talk.de/blogs/salamipi ... 31802.html
[quote=""Wojciechu""]i sprzedaje sie w 70% highline[/quote]
wg. mnie to jedynie słuszne rozwiązanie, różnica w cenie jest mała, a róznica w wyglądzie ogromna.jak kupować to tylko w wersji highline :yahoo:

[quote=""mychu""]witam.
również nosze się z zamiarem kupna nowego Polo, mam jednak dylemat jaki silniczek wybrać bo wersja już jest ustalona.
w grę wchodzą dwie jednostki 3 cylindrowy 12 zaworowiec 1.2 70KM albo 4 cylindrowy 16 zaworowy 1.4 85KM.
jazda głownie po mieście pow.400tyś mieszkańców, około 10 tyś km rocznie. nie zależ mi na rakiecie bo i w mieście nie ma się jak rozpędzić,bardziej interesowało by mnie niskie spalanie, bezawaryjność i kultura pracy.
słyszałem ze motor 1.4 to stara jednostka z lat 90 tylko modyfikowana. [/quote]
ja na Twoim miejscu wziąłbym 1.4, różnica w spalaniu zapewne niewielka, bezawaryjność- hm wg.mnie lepiej wziąć sprawdzony 4 -cylindrowiec, obstawiałbym dłuższą żywotność tego silnika,kultura pracy- tutaj jestem pewien,że w 1.4 również wygrywa. Gdybym się decydował na 1.2 to tylko 1.2 TSI 105km, który ma być dostępny w poli w następnym roku :good:
\'99 Citroen Xsara 1.4B 75KM 2002-2006
\'02 Nissan Almera 1.5B 98KM 2006-2008
\'99 Seat Arosa 1.7SDI 60KM 2008-
\'09 VW Polo 6R 1.6TDI CR 75KM 2009-2010
\'10 VW Polo 6R 1.2 TSI 105KM[/colo
Awatar użytkownika
mychu
Newbie
Newbie

Post autor: mychu »

[quote=""AdamAston""]Przed tygodniem zamowiłem Nowe Polo poj.1,4 85KM Highline.[/quote]
dałeś rade coś utargować?
[quote=""Wojciechu""]Czasy oczekiwania NARAZIE 3 miesiace... NARAZIE! to sie moze zmienic... :(
[/quote]
chyba nie będzie, aż tak źle w Niemczech kończą się czy już się skończyły dopłaty i sprzedaż pewnie spadnie.
[quote=""Wojciechu""]Produkcja w hiszpanii :)[/quote]
od 3 innych sprzedawców słyszałem inne wersje: 1. Słowacja 2. Austria, Hiszpania 3.Niemcy i Belgia. :glare:
[quote=""AdamAston""]Jaki jest realny czas oczekiwania na Nowe Polo?[/quote]
do max. 3 miesięcy.
[quote=""6Rpolo""]Gdybym się decydował na 1.2 to tylko 1.2 TSI 105km, który ma być dostępny w poli w następnym roku :good:[/quote]
pewnie około 8 tys droższy.
Awatar użytkownika
ThundeR
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: ThundeR »

[quote=""AdamAston""]Przed tygodniem zamowiłem Nowe Polo poj.1,4 85KM Highline.[/quote]

u Lellka
A
AdamAston
Raczkujący
Raczkujący

[quote=""ThundeR""][quote=""AdamAston""]Przed tygodniem zamowiłem Nowe Polo poj.1,4 85KM Highline.[/quote]

u Lellka[/quote]

Jasnowidz czy co? :-)
Awatar użytkownika
Artpolo
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Artpolo »

AdamAston to teraz Lellek Cię ogołoci z gotówki. :grin:
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ciekawostki Motoryzacyjne”