WYBÓR GŁOŚNIKÓW pytania, porównania, opinie itd...

Forum dyskusyjne o nagłaśnianiu naszych pociech.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

[quote=""Przema$""]maty na wygłuszenie drzwi czekają już ale to dopiero po wymianie ich a co do napędzania to jednak wolał bym radiem gdyż jeden wzmak już jest do napędzania skrzyni a boje się drugi dawać gdyż alternator za wielki nie jest :P
a opisze to może dokładniej chodzi o to że gdy wzmacniam bass na radiu to skrzynia dobrze gra jak powinna ale głośniki za to nie wydają z siebie czystego dźwięku żeby grały normalnie bass musi być wyzerowany podszybie i drzwi są podłączone pod radio a tył jest do wzmaka razem ze skrzynią ( wzmak 3 kanałowy )[/quote]
kondensator przed wzmacniacz wstaw powinno pomóc wydaje mi się
Awatar użytkownika
damian2933
Początkujący
Początkujący

Post autor: damian2933 »

do 86cf2 siada od vw t4 .1.9D alternator 90A sam taki miałem zdecydowanie poprawiło by ci się dynamika grania jak byś zapitą wzmacniacz nie musi byk kto wie jak mocny zawsze to będzie lepsze niz radio co ma 4x15w spróbuj w radiu ustawić filtr HPF na przykładowo 60 bądź 80hz w tedy obetnie ci niższe częstotliwości z głośników pod radiem a sub będzie robił swoje
ALTEK220A>CDA-117Ri>PRO CON GOLD >GZHA2350>RODEK RNC>HIFONICS BXI6000>Rockford T112D2 puki co 141dB
G
Gaary
Swój
Swój

Post autor: Gaary »

[quote=""damian2933""] spróbuj w radiu ustawić filtr HPF na przykładowo 60 bądź 80hz w tedy obetnie ci niższe częstotliwości z głośników pod radiem a sub będzie robił swoje[/quote]
O ile jego radio posiada takowe filtry .
Poza tym grubość kabli zasilajacych też jest ważna.Dasz za cienkie to będzie kiszka z prądem.
Nie pomagam na pw od tego jest forum.
B
Banas921
Początkujący
Początkujący

Post autor: Banas921 »

Odnośnie parapetów w 86c2f (chyba takie same jak w 86c) głośniki nachodzą na takie "słupki" a co trzyma głośniki na tych slupkach?
p
polityk
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: polityk »

Panowie,

Trochę odbiegnę tematem od Polo.

W Golfie zmieniam głośniki z przodu na posiadane Hertze DSK 165.
Z tyłu w boczkach też mam miejsce na głosniki i tweety (z mdfem pod spodem).

Czy kupić taki sam zestaw do tyłu czy coś innego?

Wzmak 4 kanały, radio chcę zmienić na clariona serii 7 lub 8 z 6xRCA (jeszcze do suba w przyszłości). Obecnie Clarion 358 z 4xRCA.
pozdrawiam
polityk

VW Golf III GTI 1.8Turbo AUQ 220+ Mulberry Edition
G
Gaary
Swój
Swój

Post autor: Gaary »

[quote=""polityk""]Czy kupić taki sam zestaw do tyłu czy coś innego?[/quote]
na co ci zestaw do tyłu?
Zainwestuj te piniądze w suba skrzynkowego.
Nie pomagam na pw od tego jest forum.
Awatar użytkownika
damian2933
Początkujący
Początkujący

Post autor: damian2933 »

[quote=""Gaary""]Zainwestuj te piniądze w suba skrzynkowego.[/quote]

jakiś niewielki sub o średnicy 20 ,25cm w obudowie br załatwi sprawę
ALTEK220A>CDA-117Ri>PRO CON GOLD >GZHA2350>RODEK RNC>HIFONICS BXI6000>Rockford T112D2 puki co 141dB
Awatar użytkownika
Fresh1972
GERIATRIA KLUBOWO-ZLOTOWA

Post autor: Fresh1972 »

[quote=""polityk""]Czy kupić taki sam zestaw do tyłu czy coś innego?[/quote]

A zadam proste pytanie - troszkę na logikę - gdzie częściej jesteś jadąc samochodem, w jego przedniej części czy w tylnej?
Albo inaczej - idąc do np opery albo do filharmonii to siadasz frontem do sceny i orkiestry czy też tyłem, bo lubisz gdy całą scenę muzyczną masz za plecami.
Chyba że często śmigasz z pasażerami i mają taką fanaberie by coś im "łaskotało" spodnie :grin:

Ktoś poleca skrzynkę br ale ten ktoś nie zapytał jakie oczekiwania ma polityk od dźwięku niskich rejestrów - czy chce mieć dudniące jednostajne łomotanie z podbarwieniami, bez ładu i składu z basem rozciągniętym jak spaghetti na talerzu czy krótki jakościowy, kontrolowany kick sub-basowy który wygasa wtedy gdy powinien (czyli tylko sub w obudowie closed) - bo jakby nie patrzeć to 8 cali w kufrze jest lepsze niż wydawanie waluty na zestawy tylne (chyba że polityk masz kasy jak lodu, to kto bogatemu zabroni :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: )
Widzę ją kiedy oczy zamykam, słyszę ją kiedy cisza trwa, bo to jest taka moja muzyka, co im ciszej tym ładniej mi gra
Ślesin\'07 I CA-SQ, II dB
Kozienice\'10 III BestPolo
Ślesin\'11 IV BestPolo
Ślesin\'12 out
Ślesin\'13 III BestPolo
Ślesin\'14 II BestPolo
Ślesin\'15 I
p
polityk
Mały interesant
Mały interesant

W takim razie jaki głośnik i jak zbudować sub aby zabrał jak najmniej miejsca? może zabudowa w koło ?

Czy sub 250 mm Hertza zagra odpowiednio dobrze?

muzyka? raczej nie bity a gitary :)
pozdrawiam
polityk

Awatar użytkownika
Fresh1972

[quote=""polityk""]Wzmak 4 kanały[/quote]
Co to za wzm?? Czy będzie stabilnie pracował w konfiguracji 2+1 ? Podaj markę i model to się poszuka jeśli nie wiesz :piwo: .
[quote=""polityk""]W takim razie jaki głośnik...[/quote]
[quote=""polityk""]Czy sub 250 mm Hertza zagra odpowiednio dobrze?
muzyka? raczej nie bity a gitary :)[/quote]
Czyli już po tym co napisałeś mamy określony budżet, oczekiwania i potrzeby czyli ok. 300 - 320 pln, stawiasz bardziej na jakość i zarazem nie potrzebujesz potężnego łupnięcia oraz szukasz czegoś co zajmuje mało miejsca w kufrze (rozpatrujemy obudowę closed).

Propozycje:

Hertz ES200 (warto szukać starszej wersji - ok 180 pln używka)
Intertechnik MDS-08 - ok 220 pln (nie wiem czy do tych gitar i do DSK nie będzie najlepiej)
Excursion SX-8S4 - ok 250 pln
Excursion SX-8D4 (dual coil) - ok 270 pln
RE Audio REX-8S4 - ok 270 pln

Hertz ES250 (warto szukać starszej wersji - ok 200 pln używka)
Excursion SX-10S4 - ok 300 pln
Excursion SX-10D4 (dual coil) - ok 310 pln
RE Audio REX-10S4 - ok 310 pln

Mam wrażenie że SX-8S4 i REX-8S4 oraz SX-10S4 i REX-10S4 to jedna cholera mimo że noty pokazują inne parametry (ale REX jakoś czyta mi się realniej)

I troszkę ponad budżet (ale nie pasują zupełnie do DSK - wspomniałem o nich z ciekawości)

HELIX ESPRIT 8W - ok 450 pln
HELIX ESPRIT 10W - ok 550 pln

Głośniki te dobrze się "czują" od 8 l do 20 l (zależy od modelu - wiadomo im mniejszy głośnik tym mniej dm3 potrzebuje)
[quote=""polityk""]jak zbudować sub aby zabrał jak najmniej miejsca[/quote]
Najważniejsze by była obudowa szczelna i sztywna - wielkość dobieramy do głośnika i zarazem do ilości miejsca które możemy przeznaczyć.
[quote=""polityk""]może zabudowa w koło ?[/quote]
Jeśli masz odpowiedni litraż dostępny nad kołem to czemu nie - tylko taki sposób zabudowy ma swoje wady i zalety bo niby masz wolny bagażnik ale i tak ciężko coś do niego bezpiecznie włożyć gabarytowego bo w podłodze jest sub który może ulec uszkodzeniu. Niby można położyć płytę osłaniającą na podłogę ale wtedy będzie tak jakbyśmy suba nie mieli gdyż jego membrana zostanie zasłonięta. Druga opcją jest osobna skrzynka która niby zajmuje miejsce, ale zawsze bagażnik jest bardziej podatny na wożenie czegoś na podłodze, a jeśli potrzebujesz więcej miejsce skrzynkę zawsze możesz wyjąć zyskując te 15-20 litrów w bagażniku (wskazane by skrzynia była jakoś solidnie przymocowana bo jest bezpieczniej). Opcja ostatnia to zabudowa gdzieś w boczku bagażnika – przy mniej wymagających objętościowo przetwornikach miejsce jest aż nadto – wady to bardziej pracochłonna w wykonaniu obudowa i utrudniony dostęp do tylnej strony lamp gdy chcemy zmienić żarówki (coś o tym wiem mając dwa suby po bokach kufra)

Spójrz polityk na to - może Cię zaciekawi:

http://allegro.pl/golf-3-subwoofer-w-bo ... 82584.html
Widzę ją kiedy oczy zamykam, słyszę ją kiedy cisza trwa, bo to jest taka moja muzyka, co im ciszej tym ładniej mi gra
Ślesin\'11 IV BestPolo
Ślesin\'12 out
Ślesin\'13 III BestPolo
Ślesin\'14 II BestPolo
Ślesin\'15 I
p
polityk
Mały interesant
Mały interesant

Wzmak to moze nie super wydajny magnat traxx 600. W 2f przod gral na tym pieknie.

Na podanej aukcji do zabudowy daja tez sx1 8x za 10 pln wiecej.

Ktory warto?
pozdrawiam
polityk

Awatar użytkownika
Fresh1972

Faktycznie piecyk ... hmmm ... wzmacnia dźwięk :blush2:

A głośniki - jakoś RE do mnie bardziej przemawia - niby prawie to samo bo firmy się połączyły i ble, ble, ble i takie tam... dlatego jakbym był Tobą, wybieram bramkę nr 3, czyli:

http://allegro.pl/obudowa-pod-subwoofer ... 78333.html
http://allegro.pl/re-audio-rex8s4-20cm- ... 97773.html

co daje 269 pln (wysyłka free) i 120 + 17 pln - sumarycznie 406 pln (dołożone 7 pln a jakoś spokojniejsze me sumienie i myśl że mam co chciałem :piwo: )
Ślesin\'11 IV BestPolo
Ślesin\'12 out
Ślesin\'13 III BestPolo
Ślesin\'14 II BestPolo
Ślesin\'15 I
Awatar użytkownika
rekos
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: rekos »

[quote=""Fresh1972""]
Mam wrażenie że SX-8S4 i REX-8S4 oraz SX-10S4 i REX-10S4 to jedna cholera mimo że noty pokazują inne parametry (ale REX jakoś czyta mi się realniej)
[/quote]
[quote=""Fresh1972""]
A głośniki - jakoś RE do mnie bardziej przemawia - niby prawie to samo bo firmy się połączyły i ble, ble, ble i takie tam... [/quote]

Kto Ci takie informacje przekazał?
RE Audio z Essy to podróby
(rozpoznać idzie po białych kartonach)

Dlatego wyglądają tak samo - układ od EX-skurwiona tylko kopułki RE przyklejone - głośniki nie mają numerów seryjnych.

https://www.facebook.com/reaudio.verleg ... 5618096947

"To mention and statement to al RE Audio fans that we have found illegal RE Audio products sold in Europe as you might have bought this, but these aint the original Products that we sell as RE Audio and you need to be ware of any fake as you might have got this replica product these days. Please report any miss use and we correct this for you by supporting our official dealers in Europe. Thank you for your attention and report when have this in your possession. Ask for authorized RE Audio dealers at [url=mailto:sales@usamps.com]sales@usamps.com[/url]"

Jak chcesz kupić prawdziwe RE Audio to tylko od jedynego polskiego autoryzowanego dystrybutora BassTon
Awatar użytkownika
Fresh1972

Essa już wyszła z RE - mają tylko Excursion'a przecież.

RE z BassTon'u także wyglądają podobnie :D

A co do podrób to epopeje i trylogie są w sieci i nie wiem czy czytać warto całą tą zawartość.

[quote=""rekos""]układ od EX-skurwiona tylko kopułki RE przyklejone[/quote]

A tak na marginesie - seria przetworników o których mowa nie posiada kopułek, czyli te z kopułkami to na 100 % podróbki :grin:

Trzeba z tym zrobić porządek i wysłać ekipę by sprawdziła co się kryje pod kopułkami RE :assasin: :agresyw:
Ślesin\'11 IV BestPolo
Ślesin\'12 out
Ślesin\'13 III BestPolo
Ślesin\'14 II BestPolo
Ślesin\'15 I
y
yakuza
Newbie
Newbie

Post autor: yakuza »

Mam takie pytanko. Chcę założyć 6 głośników do swojego Polo 9N. Radio jest 4 kanałowe. Jak mam podpiąć 6 głośników pod te radio? Jak zostało to rozwiązane w fabrycznej instalacji z 6 głośnikami? Pozostaje tylko kupno wzmacniacza, żeby to jako tako grało ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Car audio”