6N2 turzol

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
paffcio
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: paffcio »

kiedy cos nowego ? :] kocham przegladac ten temat - ciagle cos nowego, wyjatkowego, takie rzeczy sycą i fajnie ze nie kolo i gleba jest tutaj priorytetem :)
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: turzol »

[quote=""Paffcio""]kiedy cos nowego ? :] kocham przegladac ten temat - ciagle cos nowego, wyjatkowego, takie rzeczy sycą i fajnie ze nie kolo i gleba jest tutaj priorytetem :)[/quote]

Paffcio spokojnie, oprócz samochodu mam na głowie jeszcze rodzinę, prace i inne obowiązki :)
Koło i zawias może poczekać do przyszłego sezonu. Chce też przełożyć gewinde KW i heble z 6N bo mam tam praktycznie wszystko nowe i wsadziłem w to mase PLN-ów.

Jak wszystko pójdzie po mojej myśli to w tym miesiącu zamówię nowy zderzak na tył Japan. Byłem już w aso i sprowadzą mi bez problemu z DE (czas oczekiwania 14dni)

W planach na ten m-c jest jeszcze:
- założenie wzmocnienia czołowego z GTI razem z wiązką i czujnikiem temp. zewn.
- montaż ori reflektorów xenon
- nowe kierunki przednie i boczne i nowe halogeny - oczywiście by Hella :)

Później gładzenie listwy zderzaka i zakup wszystkich teili z frontu GTI tj. kratek halogenów, środkowej, hokeja, grill.
Powoli też kompletuje elementy spryskiwaczy reflektorów, trochę już tego jest , ale chce domówić resztę w ASO.

Obecnie auto cały czas przechodzi renowację lakieru, jak tylko mam chwilę wolnego to łapie za maszynę i działam. Znalazłem już optymalny zestaw padów i past więc idzie szybciej niż z początku, ale i tak na jeden element poświęcam ok. 2-3h :) Niektóre panele będe jechał futrem + 3M Fastcut plus bo są spore defekty.
Past polerskich trochę się nazbierało - 3M cały system, Meguiars Mirror Glaze, Scholl S17, S40 i wcześniej poznawałem ich możliwości , teraz używam praktycznie każdej z nich do korekcji.
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

tylko spokojnie żeby baza nie pomachała ci ręką zza klaru;p
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

[quote=""damianese""]tylko spokojnie żeby baza nie pomachała ci ręką zza klaru;p[/quote]

Luz, odczyty z miernika mam w okolicach 120-140µm więc klaru jeszcze sporo, a po korekcie max co zbieram to ok 15µm w najgorszych miejscach
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Moje boje z korektą lakieru

Stan maski przed
ObrazekObrazek

tutaj widać różnice, lewa część maski po korekcie
ObrazekObrazek

maska po kilku przejściach
ObrazekObrazekObrazek

słupki środkowe

przed
ObrazekObrazek

po
ObrazekObrazekObrazek

Jak zwykle jeśli chodzi o drzwi najbardziej zarysowany element to wnęki pod klamkami
ObrazekObrazek

atak maszyną :) 3M Extrafine + 3M zółty pad 75mm
Obrazek

po korekcie
ObrazekObrazek

i kilka wybranych zdjęć z korekty pozostałych elementów
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Do końca droga jeszcze długa i kręta, lakier jak we wszystkich VAG-ach jest momentalnie jak kamień, i trzeba czasu i cierpliwości żeby doprowadzić go do stanu idealnego. Z resztą i tak usuwam mase defektów po nieudolnej polerce przez pseudo-lakiernika, który targał lakier Fareclą na mokro bo gdzieniegdzie jest tyle hologramów, że włosy mi stają dęba.

Co do korekty to lista środków jakie używam:
cały nowy system 3M
3M Fast Cut+
3M ExtraFine
3M UltraFine
pady 3M zielony,pomarańcz, żólty karbowany, niebieski karbowany wersje 125mm oraz 75mm
tarcza mocująca 3M - wersja normal i soft
mikrofibry 3M

wspomagam się czasem pastami
Meguiars #105
Meguiars #205
Scholl S40

hardware:
polerka rotacyjna Silverline Silverstorm
polerka rotacyjna Wurth PM200E
miernik grubości lakieru CM-8828
2x500W halogen na statywie

środki do inspekcji
latarka LED no-name, ale juz w drodze do mnie jest Led Lenser P7
Meguiars Final Inspection
IPA (izopropanol) 50:50 z wodą
Awatar użytkownika
Skfarek
Spamer
Spamer

Post autor: Skfarek »

Ty to jednak jesteś detalingowym zbokiem (oczywiście w pozytywnym tego stwierdzenia aspekcie) :grin:
Cóż mam napisać serio? Jak zwykle profi robota :good: Nie myslałeś by się tematem zawodowo zająć (chyba że już to robisz)?
6n leichtwagen: hamownia s.41 http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=142
1.6 AEA shamowane]
Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl
Serwis mechaniczny: [url=http://www.au
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

[quote=""Skfarek""]
Cóż mam napisać serio? Jak zwykle profi robota :good:

thx, staram sie :)

[quote=""Skfarek""]
Nie myslałeś by się tematem zawodowo zająć (chyba że już to robisz)?[/quote][/quote]

na razie przerobiłem auta rodziny, znajomych, ale w głowie coś tam się rodzi w tym temacie
A
Anonymous

napisałem mejla do ciebie, jak odczytasz to post do skasowania,
t
tajpej

Post autor: tajpej »

dzieje się coś w projekcie?? bo nie mogę się doczekać już kolejnych relacji :jester:
A
Anonymous

na urlopie jest turzol;) a lakier odpoczywa na polówce;)
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

[quote=""tajpej""]dzieje się coś w projekcie?? bo nie mogę się doczekać już kolejnych relacji :jester:[/quote]

Coś tam drgnęło.
na razie uzbrajam się w części, jak wszytko dotrze to zacznę działać i wrzucę zdjęcia
Awatar użytkownika
Michał88
Swój
Swój

Post autor: Michał88 »

Korekta lakieru super :bow:
A czy żółty pad i pasta 3m extrafine radzi sobie z zarysowaniami czy trzeba używać fastcut. Bo mój plan jest taki żeby użyć extra fine na zółtej gąbce a następnie wykończyć ultrafiną na niebieskiej gofrowej .I ile takich past tak na oko może zejść na 6n i golfa III bo nie chcę kupować na zapas a na lakierni rozlewają w mniejsze opakowania.
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

[quote=""Michał88""]Korekta lakieru super :bow:
A czy żółty pad i pasta 3m extrafine radzi sobie z zarysowaniami czy trzeba używać fastcut. Bo mój plan jest taki żeby użyć extra fine na zółtej gąbce a następnie wykończyć ultrafiną na niebieskiej gofrowej .I ile takich past tak na oko może zejść na 6n i golfa III bo nie chcę kupować na zapas a na lakierni rozlewają w mniejsze opakowania.[/quote]

Michał88 zawsze korekte najlepiej przeprowadzić za pomocą najsłabszej kombinacji past i padów na kawałku danego elementu. Jeśli okaże się, że dana kombinacja nie zbiera rys tak jak sobie tego życzysz , to przechodzisz na mocniejszy pad i pastę

Wracając do auta, tymczasowo muszę wstrzymać się z zakupami i modami ...rodzina nam się powiększy za pare miesięcy i tym samym już niedługo chce zanabyć typowy Familienwagen :)
Awatar użytkownika
_edi
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: _edi »

[quote=""turzol""]rodzina nam się powiększy za pare miesięcy [/quote]
Gratulejszyn :clapping:

Rodzina rzecz święta, ale mam nadzieję że szybko wrócisz do prac nad Polką, bo sporo się można nauczyć śledząc ten temat.
Awatar użytkownika
krzyDOLAR
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzyDOLAR »

gratulacje :) i oby ten familienwagen też był z rodziny vag
ODPOWIEDZ

Wróć do „6N2”