[6n/6n2]Jaki olej do skrzyni biegów ?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

Ja też wychodzę z założenia, że lepiej zalać coś dobrego. Dlatego zapytałem o 3 różne oleje. Ale już jest po ptokach bo olej kupiony - Valvoline DURABLEND GL-5 75W90.
Jak będzie kiepski to rat4 :butcher: :)
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

oczywiście biorę odpowiedzialność za wszystko zwłaszcza za olej jaki zalałeś, łożyska wałka głównego oraz poziom oleju w skrzyni oraz za simering wybieraka :rotfl:
Czaja454 rozbawiłeś mnie... :D :yahoo: dobry olej kupiłeś spoko szynka
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
Jendrol
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Jendrol »

[quote=""polokolo""]u mnie w skrzyni DQW korek jest z przodu na ten duży imbus i wchodzi przez niego tylko 2,5 litra[/color]i to był jeden z powodów rozsypania się skrzyni i nową musiałem zalewać przez prędkościomierz
miałem łatwo bo zalałem przed montażem
i tu właśnie chciałbym wszystkich na tą sytuację uczulić bcs napewno to potwierdzi

wydaje się że to był patent vw żeby więcej kasy na częściach skosić :butcher:[/quote]
Ja jak wymieniałem w skrzyni olej to wlewałem przez ten korek z przodu na imbus 17 i rzeczywiście nie weszło tam 3,1 l tylko niecałe c 3 l- coś ok 2,9. I już teraz nie wiem czy trzeba dolewać oleju przez jakiś inny korek :?:
Czy jeżeli już olej wypływa z tego wlewu z przodu skrzyni to już jest go dość czy trzeba troche jeszcze dolać innym "wejściem".
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

[quote=""rat4""]oczywiście biorę odpowiedzialność za wszystko zwłaszcza za olej jaki zalałeś, łożyska wałka głównego oraz poziom oleju w skrzyni oraz za simering wybieraka
Czaja454 rozbawiłeś mnie... dobry olej kupiłeś spoko szynka[/quote]
Hehe, taki był zamiar.
W piątek wymiana oleju w skrzyni. Będą to robić magicy w warsztacie bo przy okazji robię jeszcze inne rzeczy.
Powiedzcie co im mogę powiedzieć żeby na co zwrócili uwagę jak będą wlewać olej?? Nie chcę aby wleli za mało. Powiem im oczywiście o tych wszystkich patentach że przez predkościomierz mozna wlewac.
No i jak uszczelnić skrzynię?? Bo jak wymieniałem wydech i autko było w górze to widziałem że jest mokra.
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

jak chcecie zalać więcej niż 3 litry to można tak zalać tylko trzeba autko postawić pod skosem tzn podnieść przód wyżej albo na zewnętrznym kanale na podjeździe, wejdzie na bank o litr więcej,
tylko pytanie czy za dużo oleju nie zaszkodzi uszczelnieniom skrzyni w tym simering wybieraka,
simeringów tam gdzie idą przeguby wewnętrzne.
Jeśli skrzynia była demontowana to uszczelnia się orzeszka cienką warstwą silikonu na wysokie temperatury, co do innych to simering wybieraka możesz sobie od razu wymienić bo to też ustrojstwo.
I nie zdziw się że się skrzynia poci, to już standard, ważne żeby nie ciekło, badaj co pół roku czy co rok, czy nie masz wycieków ze skrzyni bo to nawet bardziej ważne w 6N niż sprawdzanie oleju bagnetem.... :D
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Tzn. mnie bardziej chodziło o to jak wlać te 3,1l Ale to już opisałeś. Więc podpowiem mechaniorom co i jak, może wezmą sobie to do serca.
Jaki może byc koszt simeringa wybieraka??
Awatar użytkownika
bleah
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: bleah »

[quote=""czaja454""]Jaki może byc koszt simeringa wybieraka??[/quote]
W aso około 25 zł :angry2:
Awatar użytkownika
bcs
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: bcs »

A u mnie 6,99 :D (Corteco). Jak wyślę Ci to priorytetem to z przesyłką będzie w zaokrągleniu 9,50.
Jak się wyrobisz z podaniem adresu do wysyłki do 17.00 na maila grzegorz@skrzynie.com.pl to Ci go wyślę dzisiaj (jak nie zdążysz to dopiero jutro) oczywiście jak chcesz. W kopercie będzie paragon. Jak dojdzie do Ciebie to mi kasę pocztą lub kontem prześlesz.
Nasz sklep ze skrzyniami biegów i olejami] SKLEP - SKRZYNIE BIEGÓW
Nasze Aukcje na Allegro] AUKCJE ALLEGRO
Forum o Skrzyniach Biegów] [url=http://www.f
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Hehe, dziękuję za propozycję. Ale na jutro na 8 rano tego potrzebuję. Zaraz zobaczę w Intercarsie.
Czy to sie będzie nazywać:
Uszczelniacz wałka manualnej skrzyni biegów ??
Awatar użytkownika
bcs
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Simmering / uszczelniacz wybieraka (w) skrzyni biegów - Corteco ma indeks 12000444B, ale po aucie powinni Ci znaleźć.
Powodzenia i pamiętaj, że olej 3,1 litra bez kompromisów :amen:
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

[quote=""bcs""]Powodzenia i pamiętaj, że olej 3,1 litra bez kompromisów [/quote]
No dobra, olej wymieniony, ale...
Nie weszło tyle co piszecie, co podają katalogi. Niestety nie było dostępu żeby wlewać przez prędkościomierz. Wlewali przez ten standardowy imbus z przodu skrzyni (w sensie od przodu auta). Weszło 2,5-2,6 litra.
Auto było pod kątem i to też nic nie dało.zaczęło się wylewac przez wlew.
Czy ktoś ma jeszcze jakieś pomysły?? Może to inny typ skrzyni?? Może do tej mojej wchodzi mniej oleju? Jak sprawdzić jaka to dokładnie skrzynia??
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Czaja wszystko dobrze u ciebie, masz skrzynkę do której wchodzi 2,7 litra w etechu jest nawet napisane że takie coś było montowane, oto dowód:
Obrazek
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
bcs
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Jeśli masz oryginalną skrzynkę od AEX to faktycznie źródła podają 2,7 litra. Ze źródłami nie polemizuję :)
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

No mam eTECH i tez to widziałem ale byłem pewien że dobrze odczytuje dane. Wychodziłoby że do X.1995 były skrzynie gdzie wchodziło 3.1l
a po X.1995 w skrzynie wchodziło 2.7l Czy tak mam rozumować?? Trochę z d...py te opisy w eTECH'u :)
Ale grunt że się zgadza. Dzięki panowie.
Awatar użytkownika
Jendrol
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Jendrol »

[quote=""rat4""]jak chcecie zalać więcej niż 3 litry to można tak zalać tylko trzeba autko postawić pod skosem tzn podnieść przód wyżej albo na zewnętrznym kanale na podjeździe, wejdzie na bank o litr więcej.[/quote], Litr to raczej napewno bedzie za dużo. Ale może np, 200- 300 ml tak jak pisali w auto swiecie
tylko pytanie czy za dużo oleju nie zaszkodzi uszczelnieniom skrzyni w tym simering wybieraka,
simeringów tam gdzie idą przeguby wewnętrzne.
Właśnie ile tak bezpiecznie można dolać żeby nie przedobrzyć :?:
Czy ktoś zalewał olej właśnie ponad stan :?: I potem wszystko było ok- tzn żadnych wycieków. Znalazłem na str. auto świata taki artykuł o skrzyniach: http://www.auto-swiat.pl/poradniki,arty ... 14987.html
ODPOWIEDZ

Wróć do „skrzynia biegów + układ napędowy”