Wszystko o: Jaki akumulator [6N1] - różne silniki

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

b
booster29
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: booster29 »

Poprzednio był jakiś włoski akumulator (Tudor technica) o poj. 60 Ah, 540A.
Jeżeli chodzi o koszty, to nie chce przesadzić. Czeka mnie jeszcze wymiana paska rozrz., oleju w silniku i filtrów.
Myślałem o Centrze lub Varcie, ich cena jest dość znośna. Teraz tylko pozostaje zastanowić się nad pojemnością, czy aby 70 lub 75 Ah to nie za dużo.

PS. Dzięki za ściągawkę z danymi technicznymi ;)
Ein Volk, Ein Wagen, Chwila, chwila ale to jest PoLo z Hiszpańskim temperamentem
Awatar użytkownika
jujor
Swój
Swój

Post autor: jujor »

mam do sprzedania w 100% sprawny półtoraroczny-dwuletni akumulator topla 62 Ah , wlasnie z 1.9 D...jakby co to PW
Obrazek
CIVIC 1.6 VTEC
eks POLO

III miejsce Plac Manewrowy III Zlotu, Więcbork 08
II miejsce Polo IV Zlotu,
m
mmmarcin
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: mmmarcin »

60-62Ah (mniej więcej)
ale wersje z większym prądem rozruchowym (bo diesel)

chyba, że masz jakieś mocne audio, albo innego pochłąniacza dużej ilości prądyu, wtedy można myśleć nad większym
r
rolf
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: rolf »

ja zalozylem jesienia 72 Ah centre i zime przejezdzilem bez problemow
w
wodzu.janovia
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: wodzu.janovia »

ja tez mam Centrę 72 Ah prąd rozruchowy chyba 680 naraize jest ok(mam od listopada)
Czerwone jest szybsze ;-)
b
booster29
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: booster29 »

Obleciałem pare sklepów i postanowiłem kupić jednak nasz rodzimy produkt CENTRA Plus 62Ah 540A. Jak narazie kręci ładnie i wszystko wydaje się być OK. Wielkie dzięki wszystkim za pomoc i podpowiedzi.
Myślę, że temat ten można dalej kontynuować i zamieszczać rożne informacje odnośnie baterii do dieseli.
Ein Volk, Ein Wagen, Chwila, chwila ale to jest PoLo z Hiszpańskim temperamentem
t
tu1
Newbie
Newbie

Post autor: tu1 »

witam

chcialem sie spytac na temat akumulatorow moze i byl taki temat ale nie znalazle tego.
Chodzi o pytanie na temat akumulatora jakie mozna zamontowac w polo n6? i czy da sie zamontowac 70ah ? moze to uszkodzic arternator?
t
tajpej

Post autor: tajpej »

ja mam osobiście 44ah ale z tego co wiem można założyć większy ale po co aż 70 ah?? załóż taki jak producent przewiduje i będzie gitara :) aha masz benzynę czy diesla?? i czy ci się zmieści większy aku niż oryginalny bo pod maską nie ma tam sporo miejsca :piwo:
Awatar użytkownika
suhhar
Swój
Swój

Post autor: suhhar »

a po co ci taki duzy ? i watpie zeby gabarytami zmiescil ci sie w gniezdzie tam gdzie ma byc aku. JA do benzyniaka wsadzilbym 50-52 ah a do diesla 60-62 przynajmniej ja mam taki.
Obrazek

Zawsze szukam dziury w całym więc proszę się nie denerwować !!!
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

powinien być do silnika benzynowego 44Ah 360A .Oryginalny montowany to Varta torro czy jakoś tak. U mnie jeszcze działa 7 lat także dobry wynik...
Nie ma sensu większego, jak coś to max 50 Ah nie ma sensu to nie jest diesel...
W swoim aucie masz alternator 70A także powinieneś mieć akumulator mniejszy o przynajmniej 10A od tej wartości.
Jeśli masz klimatyzację to stosuje się troszkę większe akumulatorki ale pewnie nie masz także nie ma sensu wychodzić przed orkiestrę...
Kupisz za duży aku to alternator nie będzie w stanie go dobrze naładować.
Więcej nie zawsze oznacza lepiej. :hello:
civic r18a2/407 1,6 HDi
t
tu1
Newbie
Newbie

ale jezeli sie nawet sie zmiesci to chyba nie wplynie na dzialanie elektryki? w sesie ze uszkodzic cos? bo teraz mam naglosnienie jeszcze co wysysa duzo energii.
Awatar użytkownika
ncbmaniak
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Post autor: ncbmaniak »

nic ci nie uszkodzi :grin:

ja mam osobiście 44 i śmiga w zimie tak jak w lecie

jeżeli chcesz zamontować mocne głośniki to wzmacniacz wszystko reguluje nie aku, możesz miec zwykły 44 po prostu będzie ci autko więcej paliło :D

jeżeli chodzi o wielkość aku to ma tez wpływ pojemność ja mam 44 do 1.4 przy dieslach 1.9 lepiej mieć 50 albo więcej
zapraszam serdecznie na moje forum dla Gaduł! www.gaduly.forumex.pl
m
mmmarcin
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: mmmarcin »

jaki silnik? jakie pożeracze energii (elektryka, car audio, neony itd)?
t
tu1
Newbie
Newbie

to jest 1.4. Raczej nie jestem zwolennikiem "neonow". Jedynie z pozeraczy mam radio :P dzieki za pomoc :)

-- Czw Cze 18, 2009 7:41 am --

witam zamontontowalem sobie 54 ah i powiem z podbno to max co mozna do pol zamnwac:D
Awatar użytkownika
Kubrick
Fanatyk
Fanatyk
Kontakt:

Post autor: Kubrick »

Ostatnio spec od aku zamontowal mi w miejsce 45Ah nowy - 50Ah przy silniku 1.4 benzyna. Tlumaczyl, ze jako drugi, czy trzeci z kolei aku, taka pojemnosc jest zalecana. W sumie, nie negowalem tego, bo raz, ze na elektryce sie kompletnie nie znam,a dwa, to gosc siedzi w tym od lat i polecil mi go zaufany mechanik, do ktorego jezdze ze wszystkim, czego sam nie zrobie, to chyba nie wyslal mnie do byle kogo ;]
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”