witam, czegoś tu nie rozumiem, mam problem z odmą, zamarza i jest zapchana i mam ten biały syf pod korkiem i kilka dni temu aż wywaliło mi ten wężyk przy pokrywie zaworów i mam wszędzie mnóstwo oleju!!!!
jeśli piszecie że mam sie pozbyć odmy to gadałem ze znajomym mechanikiem i mi to odradził powiedział żebym wyczyścił albo kupił nowe wężyki bo mam sparciałe strasznie te dolne pod pojemnikiem plastikowym odmy.
jeśli ktoś napisał że ten wężyk z pokrywy mam se puścić gdzieś pod auto to co mam go odczepić od odmy i ma se wolny dołem latać?? a będzie dalej z niego lej uciekać?? a no i wtedy będzie to niepodpięte tam przy odmie gdzie jest teraz to co tam zatkać??
...
może jest ktoś wstanie odpowiedzieć mi telefonicznie:) zadzwonie:) albo ktoś z katowic
"Stadion Śląski bez tartanu byłby jednym z wielu.......
a tak to zrobimy tu Mistrzostwa Świata" ............1.3 GENESIS
mój samochód miał podobne objawy (wyjechałem przed mrozami, 2 tyg nie jeździłem, a po powrocie po uruchomieniu wyrzucało mi olej przez otwór bagnetowy).
Mechanik stwierdził, że to uszczelka pod głowicą.
Czy to możliwe?
Nie można tak "na przypał" zdjąć wąż i skierować w dół. Pierwsza sprawa to ekologia, odmą pozbywa się silnik odrobiny oleju. Druga sprawa o bezpieczeństwo silnika. Odmą mogą dostawać się zanieczyszczenia do silnika. Jeśli juz chcemy tak rozwiązań problem to najlepiej zastosować oil catch tank, który będzie wyłapywał olej lub filtr powietrza na odmę.
Koledzy mam pytanie...gdzie się zakłada filtr na odmę? przy deklu i ten wąż się puszcza pod spód? silnik 1.3 aav 55km,aha,jeszcze jedno,jak wymontować tą puszkę od odmy która jest w bloku,bo tam jeszcze nie czyściłem.