[6N2] Zakup nowych żarników D2S

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
wojtasllb
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: wojtasllb »

Na jakie się zdecydowałeś? może masz fotki porównawcze z oryginałem? jeśli nie wsadziłeś ori 4300k.
Awatar użytkownika
paffcio
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: paffcio »

wojtasllb
PHILIPS D2S 85122+

czyli 4 800k, beda u mnie we wtorek, zmienie razem z wieloma innymi rzeczami takze caly dzien nie moj :)
Obrazek

do kompletu potrzebuje dobre i zywotne biale postojowki w5w najlepiej ledowe, polecicie cos ?
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote=""Paffcio""]najlepiej ledowe[/quote]
To już lepiej coś osram lub philip, ale z normalnych żarówek. te LEDowe to szybko padają. a przed "wykończeniem" zaczyna mrugac jak stroboskop.
pawellini gdzieś wrzucał info o W5W.
Awatar użytkownika
mario
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: mario »

[quote=""czaja""]To już lepiej coś osram lub philip, ale z normalnych żarówek. te LEDowe to szybko padają. a przed "wykończeniem" zaczyna mrugac jak stroboskop.
pawellini gdzieś wrzucał info o W5W.[/quote]

u mnie już 2 lata śmigają i nie ma problemu, płaciłem po 14 zł za sztukę :)
Awatar użytkownika
majkel0908
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: majkel0908 »

[quote=""czaja""]To już lepiej coś osram lub philip, ale z normalnych żarówek. te LEDowe to szybko padają. a przed "wykończeniem" zaczyna mrugac jak stroboskop.[/quote]

Ja kiedyś w łapach miałem Philipsy Bluevision 5W5 i świeciły białym kolorem :grin:
Coś takiego http://allegro.pl/zarowka-philips-w5w-b ... 37339.html
Awatar użytkownika
wojtasllb
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: wojtasllb »

według mnie ledy za bardzo punktowo świecą ,to znaczy widać tylko świetlny punkt a nie rozpraszają w ogóle światła na odbłyśnik przez co wole zwykle żarówki nawet te żółte montowane ori :crazy:
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

Homologacja wymaga aby temperatura lamp wyładowczych wynosiła około 4300. Nie jest to zwykły wymysł. Ludzkie oko jest ewolucyjnie dostosowane do widzenia w świetle żółtym a nie niebieskim. Przy niebieskim zabawieniu widzimy słabiej. Polecam więc oryginalne żarniki z taką temperaturą. I miski nie będą się czepiać.

EDIT:

Dokładne słowa regulaminu nr 99 dot. homologacji lamp wyładowczych w autach mówi o barwie:

3.9. Barwa
3.9.1. Barwa emitowanego światła musi być biała albo selektywnie żółta. Ponadto właściwości kolorymetryczne, wyrażone przez współrzędne chromatyczności CIE, powinny mieścić się w granicach określonych we właściwym arkuszu danych.
3.9.2. Definicje barwy emitowanego światła podane w regulaminie nr 48 oraz serii poprawek do tego regulaminu obowiązujących w momencie składania wniosków o udzielenie homologacji typu mają zastosowanie w odniesieniu do niniejszego regulaminu.
3.9.3. Pomiaru barwy dokonuje się zgodnie z warunkami określonymi w załączniku 4 pkt 10.

Źródło: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 180:PL:PDF

W regulaminie 48 jest z tego co pamietam ładny wykresik z temperaturą. Jak ktoś jest zawzięty to może sprawdzić.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”