[6n] Puka, stuka podczas jazdy na biegu

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: bialy0666 »

ale kolega ma odwrotnie obroty spadają , a 1300 ob/ min jadąc pod górę [ pojęcie względne ] przy 60KM to na 1 biegu może być problem[ niestety jeśli D nie daje rady to stuka ,szarpie a nawet potocznie ja mu gaz a on zgasł ], a hample dają podobny zapach jak sprzęgło gdy nie puszczą[ przymrożona linka hampla postojowego lub przednie klocki nie odbiły z klinowały się ] .łożysk koła zatarte , za mocno dokręcone [ koła tył]. w najgorszym wypadku silniczek stracił koniki a tu przyczyn wiele .
edit ślizgająca tarcza dudni ale jak kolega wcześniej pisze obroty rosną i zazwyczaj mocno cuć spalone sprzęgło .
S
Sloth
Początkujący
Początkujący

Post autor: Sloth »

[quote=""bialy0666""]1300 ob/ min jadąc pod górę [ pojęcie względne ] przy 60KM to na 1 biegu może być problem[/quote]
Ja liczyłem, że przy 1,3k obrotów jadąc pod górkę to na 4 biegu ;) dokładnie, tak jak pisałeś - górka to pojęcie względne. Jeśli silnik nie daje rady to to stuka puka potem gaśnie no ale koledze suhhar spadł do tego 1,3k i tam został jak rozumiem ;)
Poza tym gdyby to były hamulce to imo by trzymały cały czas a nie tylko jadąc pod górkę ;)
Co do uciekających koników się zgadzam, jak najbardziej mogą być one wszystkiemu winne. Podobno zawalony filtr powietrza potrafi nieźle silnik przygasić ;) Sprawdź, co Ci szkodzi ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
suhhar
Swój
Swój

Post autor: suhhar »

filtr powietrza wymieniałem na jesień ma najechane ok 2k, wiec mysle ze to nie on. Ostatnio jechałem niby prosta droga ale był lekki dół jechałem na piątce wiec wjezdzając w dół przyspieszyłem zeby na gorke sie wydrapac na piatce wiec pedał w podłoge a auto ledwo przyspieszyło i jak zaczołem sie wdrapywac pod gorke nagle dudnienie (stukanie) z przodu nie wiem czy to nie wina skrzyni bądz jakiegoś przegubu, zrobiłem redukcje obroty podskoczyly i stukanie ustało ale dalej pod gorke wiec po chwili obroty spadaja i znowu zaczyna sie stukanie i znowu redukcja ;/ pojecia nie mam co sie dzieje. Koledzy macie racje o tej tarczy kiedys w oplu mi sie sprzeglo slizgało i bylo tak jak pisaliscie obroty rosły auto nie jechało a jak jechało to w podskokach i tez pozniej smierdziało spalona tarczą. Pojecia nie mam co sie z tym autem dzieje ;/
Obrazek

Zawsze szukam dziury w całym więc proszę się nie denerwować !!!
S
Sloth
Początkujący
Początkujący

Post autor: Sloth »

[quote=""suhhar""]Ostatnio jechałem niby prosta droga ale był lekki dół jechałem na piątce wiec wjezdzając w dół przyspieszyłem zeby na gorke sie wydrapac na piatce wiec pedał w podłoge a auto ledwo przyspieszyło i jak zaczołem sie wdrapywac pod gorke nagle dudnienie (stukanie) z przodu nie wiem czy to nie wina skrzyni bądz jakiegoś przegubu, zrobiłem redukcje obroty podskoczyly i stukanie ustało ale dalej pod gorke wiec po chwili obroty spadaja i znowu zaczyna sie stukanie i znowu redukcja ;/ pojecia nie mam co sie dzieje.[/quote]

Akurat to nie jest dziwne że na 5biegu autko przyspiesza bardzo powoli, tak po prostu jest ;)
Moim zdaniem po prostu zbyt wolno na zbyt wysokim biegu chciałeś pokonać górkę. Jak to jest gdzieś w okolicy to postaraj się na niższym biegu jechać i zobacz czy stanie się tak samo. Nie wiem jaki to teren, jak wielka górka ale postaraj się jechać na 3 czy nawet na 2 w okolicach 50 km/h. Jeśli znowu będzie coś nie tak to daj znać, jeśli nie to moim zdaniem nic złego nie dzieje Ci się z autkiem.
Samochód po prostu nie potrafił na tym 5 biegu (później 4) uciągnąć własnej masy. Silnik miał zbyt niskie obroty a górka była za duża (nie był w stanie na 4 utrzymać swoich obrotów, zaczęły spadać i przez to nie czułeś mocy a autko zaczęło się dusić).
Obrazek
Awatar użytkownika
_MATI_
Początkujący
Początkujący

Post autor: _MATI_ »

Witam sredecznie,
Napisz kolego czy coś się dzieje gdy hamujesz silnikiem.

Tak wogóle moim zdaniem powinieneś troche mniej żałować ognia na tłokach i troche energiczniej jeździć.
Awatar użytkownika
suhhar
Swój
Swój

no jestem kierowca co nie lubi krecic licznika do konca ;) szczegolnie małego dieselka i tutaj macie racje jezdze wolno tzn na niskich obrotach bo do ok 3 tys. POwyzej 3 tys auto poprostu hałasuje strasznie. MATI jak hamuje silnikiem nic sie nie dzieje aleee zauważyłem jedną rzecz ostatnio jak hamuje ostro z górki hamulcem to straszne drgania na bude mi sie przenoszą. Może to jakaś poduszka pod silnikiem takie akcje robi ? ciezar silnika ją dusi i drgania na bude sie przenoszą ? normalnie czeski film.
Obrazek

Awatar użytkownika
_MATI_
Początkujący
Początkujący

Post autor: _MATI_ »

Szczerze mówiąc jak mocno hamujesz samym hamulcem i coś drga to mogą być tarcze do wymiany. Jeśli hamujesz dodatkowo silnikiem i obroty są już bardzo niskie to silnik też może przenosić drgania na nadwozie ponieważ ma już ciężko. W zasadzie, gdy silnik ma swoje minimalne obroty to reguluje tak dawkę paliwa aby nie zgasł.
Poduszki też mogą się uszkodzić przy takiej jeździe, ponieważ na wyższych obrotach (wg mnie ok 2000 i trochę wyżej dla diesla) wszystkie siły się inaczej wyrównoważają w stosunku do tych sił na niskich obrotach. Chociaż to byłby ostatni element który bym sprawdził :D
Zbyt wolna jazda wg mnie daje oszczędności w paliwie, ale później trzeba dołożyć na częściach, więc czasami trzeba trochę przydepnąć :grin:
Napisałbym jeszcze, że jak coś puka przy niskich obrotach i drgania przenoszą się na nadwozie to może coś się dziać z kołem dwumasowym. Ale nie wiem czy takowe twój model posiada.
Awatar użytkownika
suhhar
Swój
Swój

Siemka ponownie. Pewne rzeczy się wyjaśniły otóż miałem odkręcone sruby od łapy skrzyni (jedna sie urwała) i to wszystko latało dodatkowo spadł mi węzyk od podcisnienia od egr-a i auto muliło i dzisiaj robiłem tą samą trase butowałem i auto wreszcie jechało pod góre nic nie zwalniało nic nie stukało więc myśle ze narazie koniec problemu.
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „skrzynia biegów + układ napędowy”