Podświetlanie zegarów

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
mr_raven
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: mr_raven »

witam znalzlem cos takiego bo chcialbym zrobic to w swojej polowce ale prosil bym napisac jak to zrobic z demontazem zegarow i panelu tu gdzie sa pokretla nawiewu
http://moman.pl/index.php?a=opis&k=26&id=203 oswietlenie pokrętel
http://moman.pl/index.php?a=opis&k=26&id=172 oswietlenie zegarow
D
Dziadek13
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Dziadek13 »

Popatrz i troche zatrudnij szukajke

viewtopic.php?f=6&t=2935
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote=""blade13""]Ja kolega rozebralem licznik (w passacie), wymienilemm diody i zlozylem w 35 minut wiec co to za problem? Zrobilismy takie dwa i nic sie nie zepsulo...[/quote]
Powrócił w mojej głowie zamiar wymiany podświetlenia w liczniku. Ale zanim się do tego wezmę mam kilka pytań.
1. Jaką lutownicę polecacie? Tzn. wiem że cieniutki grot, ale czy np musi mieć regulację temperatury itp. bajery?
2. Podświetlenie będzie niebieskie, wskazówki będą czerwone. Tu pytanie czy dawać podświetlenie wskaźników kierunków w innym kolorze, np. białe lub czerwone (jak wskazówki), czy zostawić niebieskie?? Czy inny kolor nie bedzie przerostem formy nad treścią (czytaj - wiejski tjuning)?
3. Czy zaznaczenie wskazówek tak jak pisał blade13 będzie wystarczające?? Nie chciałbym aby po całej operacji zegary przekłamywały osiągi :)
Z góry dzięki za opinie.
Awatar użytkownika
sidewinder3
Pan Kubeczek

Post autor: sidewinder3 »

Ad. 1 Do lutowania diodek SMD nie polecam lutownicy z grotem. Można łatwo coś pop*******ć. Troche już lutowałem różne sprzęty ale do licznika się nie zabieram. Proponuje zanieść do gości co przelutowywuja diody w telefonach komórkowych. Oni mają gazówki i potrafią się nimi posługiwać. Zawsze to lepiej niż kupowac nowy licznik

Ad. 2 Kolory pozostawiłbym takie jak są oryginalnie - czyli kierunki na zielono, długie na biało, w końcu takie oznaczanie jest dosyć uniwersalne i słuzy łatwiejszemu rozopznawaniu
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

[quote=""sidewinder3""]Ad. 1[/quote]
Jeśli chodzi o licznik to zamierzam kupic drugi i na nim zrobić to podświetlenie. Mam też już jeden nie działający na cześci więc mogę potrenować. A jaka radość ze zrobienia tego samemu.
[quote=""sidewinder3""]Ad. 2[/quote]
No tutaj w między czasie pomyślałem sobie że: całość będzie na niebiesko, wskazówki zegarów na czerwono. No i myslę sobie że może kierunki dać też na czerwono?? Tylko nie wiem jak to będzie wyglądać. Ale kontrast byłby ciekawy.
E
Erda 450
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Erda 450 »

blade13
Czy ten zestaw da taki sam efekt jaki masz ty na zegarach?w koncu uzyles tych samych diod,tylko tu te zdjecie jest jakies dziwne.

http://moto.allegro.pl/item708116134_vw ... olory.html
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

[quote=""Erda 450""]blade13
Czy ten zestaw da taki sam efekt jaki masz ty na zegarach?w koncu uzyles tych samych diod,tylko tu te zdjecie jest jakies dziwne.[/quote]
Ten zestaw da taki efekt jak ma blade13
Jest tylko jedno ale... trzeba dokupić czerwone diody :)
tu masz manual jak to zrobić:
http://www.kampfkeks.com/Tacho_Zeiger.html

Natomiast miło by było gdyby blade13 powiedział jak zrobił czerwone wskazówki. Niby na tej stronce jest jak to zrobić ale coś mi tam nie pasuje.
Czy wystarczy wymienić na czerwone te 3 diody które są najbliżej trzpienia na który nasadza się wskazówkę :?: :?:
Czy tzeba to zrobić jak na stronie kampfkeks :?: jeżeli tak to jak tą kombinację wlutować?

I jeszcze w jakiej kombinacji wlutowałeś diody przy wskaźnikach paliwa i temperatury że wskazóweczki są czerwone (tam są tylko 2 diody) :?:
E
Erda 450
Raczkujący
Raczkujący

Też mnie zastanawiaja te diody przy wskaznikach,ja sprobuje je wlutowac od spodu,tak jak wszystkie,moze to cos da.Jestes pewien ze to jest to samo co blade 13?
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

[quote=""Erda 450""]ja sprobuje je wlutowac od spodu,tak jak wszystkie[/quote]
Co masz na myśli?? Te diody są lutowane powierzchniowo. Widziałeś płytkę licznika?? Jak chcesz mogę wrzucić fotki bo mam jeden rozebrany i na nim będę trenował.
[quote=""Erda 450""]Jestes pewien ze to jest to samo co blade 13?[/quote]
Na to pytanie to powinien odpowiedzieć blade13
Że tak powiem przekonam się o efektach za jakieś 2 tygodnie kiedy to wlutuje diody z zestawu który zakupiłem na aukcji którą podałeś wyżej. Ja dość długo przymierzałem się do tej operacji. Już miałem kupować sam diody, a tu pojawiła się aukcja A. Chamerskiego.
E
Erda 450
Raczkujący
Raczkujący

tez to zamowilem,mam nadzieje ze to bedzie lepszy efektniz na zdjeciach,w koncu sa to te same diody co ma blade 13

-- Śro Sie 12, 2009 1:22 am --

wiem jak wyglada :oki: wlutuje je normalnie jak wszystkie,tylko ze tam gdzie sa diody od wskazowek wlutuje czerwone.
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

No to masz tydzień przewagi nade mną :) Paczka dotrze do mnie w przyszłym tygodniu jak będę na urlopie na morzem.
Rób foty podczas działań z licznikiem. Może wspolnymii siłami coś się uda sklecić.
pozdro.
[quote=""Erda 450""]tylko ze tam gdzie sa diody od wskazowek wlutuje czerwone[/quote]
dokładnie to samo chciałem zrobić patrząc na układ ze stronki kampfkeks
powodzenia
trzymam kciuki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”