[6n2] Problem ze skrzynią biegów.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
majkel0908
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: majkel0908 »

jak pisałem wcześniej, miałem dokładnie to samo. Na postoju biegi wskakiwały elegancko. Ale w czasie jazdy nie dało rady redukować. Przyczyną było sprzęgło, tyle że nie sama tarcza a rozsypany docisk. Moim zdaniem nie warto za długo czekać z wymiana tego, bo szkoda skrzyni. :)
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: bialy0666 »

to zostaje szukać , jak koledzy piszą .
Awatar użytkownika
godles1991
Początkujący
Początkujący

Post autor: godles1991 »

a mógłby ktoś mi powiedzieć jeszcze czy po prostu musze kupować kompletne sprzęgło czy wystarczy kupić sam docisk;> i czy wiąże się to z wyjęciem całej skrzyni itp ;>niestety jestem zielony w tych sprawach :D nie bez powodu studiuje typowo informatyczne rzeczy a nie mechaniczne :D dlatego sory za głupie pytania:P
MAŁY ale WARIAT VW POLO 1.4 MPI 2001r

Moje Polo]viewtopic.php?f=78&t=16537[/url]
Awatar użytkownika
majkel0908
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: majkel0908 »

[quote=""godles1991""]a mógłby ktoś mi powiedzieć jeszcze czy po prostu musze kupować kompletne sprzęgło czy wystarczy kupić sam docisk;> i czy wiąże się to z wyjęciem całej skrzyni itp ;>niestety jestem zielony w tych sprawach :D nie bez powodu studiuje typowo informatyczne rzeczy a nie mechaniczne :D dlatego sory za głupie pytania:P[/quote]

Kompletne sprzęgło czyli tarcza sprzęgłowa, docisk i łozysko oporowe. Komplet ok 400 zł.
Trzeba zrzucać skrzynie żeby wymienic sprzęgło.
Awatar użytkownika
godles1991
Początkujący
Początkujący

Mam jeszcze jedno pytanie. Być może głupie, ale czy wymiana samego wybieraka wiąże się również z wyjęciem skrzyni, itp? czy da się to zrobić gdy skrzynia jest w samochodzie po prostu osadzona dalej ?

t
terzek
Newbie
Newbie

Post autor: terzek »

To jest sprzęgło :yahoo: !!! Ale nie chodzi o jego zużycie- docisk i tarcza są OK!! :clapping: Problemem jest tulejka ustalająca 085 141 181 łożyska oporowego 085 141 165 H ! Jest to najtańszy element w całym zespole sprzęgła. Mocowany jest w trzech punktach śrubami z łbem soczewkowym zabezpieczającym M7x14. W moim przypadku urwał się jeden z punków zaczepowych tego elementu i powodowało to " nie osiowość". Rezultatem tego jest niedokładne wysprzęglanie i problem z wrzutką biegu- jakiegokolwiek ( najczęściej 2, 3 ) - haczyło jak d.li!! . Ja wywaliłem prawie 1000 PLN za zmianę sprzęgła w gwizdek ( niepotrzebne prawie 700 PLN za nowe sprzęgło). Co prawda nie da się naprawić tego bez pracochłonnego demontażu skrzyni biegów - ale cała naprawa jest nieopłacalna gdy za element o kosztach 20-30 PLN należy wymienić całe sprzęgło. Remont wykonałem przy 72 tyś kilometrach - teraz mam 101 tyś km. jest to samo ale nikt mnie nie przekona o wymianie sprzęgła ponownie!! Ni chu..chu! Odsyłam do tematu
http://www.klubseatibiza.pl/forum/naped ... 2-200.html
I jeszcze jedna sprawa: nie dawać się zwodzić opowiadaniom o luzach w zespole dźwigienek lewarka zmiany biegów - siły mechaniczne które działają na ten zespół są minimalne z siłami działającymi w samym zespole sprzęgła ( rozpatrujemy to w modelu VW Polo 1,4 16 V 2000 R), ba mamy działanie na zupełnie inny mechanizm - na wybierak skrzyni biegów( mechanicy wiedza o co chodzi :vinsent: ).
:wave:
Awatar użytkownika
godles1991
Początkujący
Początkujący

Potwierdzam u mnie właśnie było to samo. co u poprzednika, ale sprzęgło było już na tyle zużyte że postanowiłem je wymienić, również pochłonelo to 1000zl, i teraz niestety do kosztów doszła jeszcze skrzynia, bo posypało się coś w niej :/

p
przem2003
Newbie
Newbie

Post autor: przem2003 »

Panowie ,pilnie potrzebna skrzynia do polo 6n ale z wybierakiem u góry i dociskiem hydraulicznym ,, ktoś pomoże ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „skrzynia biegów + układ napędowy”