Podłączę się pod temat, żeby nie zakładać nowego choć u mnie sprawa nieco bardziej skomplikowana. Ostanio wymieniłem u siebie w 6N2 Gammę V na RCD200 wraz z emulatorem CAN. Wszystko działa poprawnie oprócz funkcji GALA. Sprzedający po dopytaniu powiedział, że ta fukcja przy emulatorze nie będzie działać, bo "w starszych samochodach inaczej jest przesyłany sygnał o prędkości auta". Czy mimo to jest jakieś obejście na ten problem i dałoby się "uaktywnić" tę funkcję w mojej konfiguracji?
musisz mieć fabrycznego CANa i nic innego nie wymodzisz, chyba że jakiś elektronik amator wymodzi jakiś emulator z jakimś lepszym wsadem ale to mało prawdopodobne.
A w czym się różni sygnał o zmianie prędkości od innych np. o podświetlaniu zegarów, który też idzie do radia? Jak dla mnie skoro w 6N2 szyna jest analogowa to nie widzę problemu aby emulator nie mógł zamienić sygnały GALA na taki przesyłany szyną CAN. No chyba, że akurat informacja o prędkości idzie w innym "formacie". Ktoś wie jak to wygląda?
W can sygał pędkości idzie cyfrowy a nuie analogowy w forie np ilości imulsów. Jest wspólny dla wszystlkich sterowników, kt9re z niego korzystają. A w nowszych vw pochodzi z abs a nie impulsator w skrzyni.
Dzięki jhosef,
Rozumiem na czym polega różnica, zastanawiam się jednak czemu oferowane emulatory ( w końcu do starszych samochodów) miałyby nie oferować zamiany analogowego sygnału GALA (zmiana częstotliwości z tego co czytałem) na cyfrowy, jeśli pozostałe sygnały są konwertowane poprawnie. A może tylko ja mam ubogą wersję takiego emulatora...