[9N3] Parujące szyby

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

m
marek66
Newbie
Newbie

Post autor: marek66 »

Jest też opcja , że masz jakieś nieszczelności w aucie i po myciu lub deszczu dostaje siię woda , która paruje jak zaświeci słońce , sprawdź jak wygląda wykładzina pod dywanikami w całym samochodzie jak masz je z gumy i będą wilgotne to masz odpowiedź skąd para na szybach wtedy pozostaje tylko szukanie miejsca przecieku.
i
inginio
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: inginio »

Panowie tak sobie czytam i przyszło mi do głowy że przez kratke podszybia może dostawać się woda do kanału wentylacyjnego i paruje. Prawa strona podszybia a pod nim powinnien być taki plastyk osłaniający kanał zasysanego powietrza, jesli nie jest na swoim miejscu to będzie parować. Może warto to sprawdzić, oraz czy nie ubywa płynu z układu chłodzenia.
KUPIE KATALIZATORY GLÓWNIE Z TDI oraz HDi
o
ogarek7
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: ogarek7 »

mnie parują ale jak z laską w lesie jestem za długo..... :crazy: :buziak:
Awatar użytkownika
Kolo z Polo
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Kolo z Polo »

Niby można też zastosować odpowiedni preparat w spray'u zapobiegający zaparowywaniu szyb... może ktoś zna jakiś dobry? Ja jeden stosuje ale jestem z niego średnio zadowolony :grin:
my little Poli
Awatar użytkownika
Pietras
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Pietras »

Najlepszy preparatem na parowanie jest denaturat albo spirytus jak masz tłuste szyby to wtedy parują. Wyczyść wszystkie szyby i tym sposobem je odłuścisz.
W
Wh!te
Newbie
Newbie

Post autor: Wh!te »

Ja mam podobny problem, niewiem dlaczego ale niedość że szyby tylnie parują to są strasznie mało szczelne, przez co zostały mi plamy na fotelu kiedy myłem samochód. Napoczątku myślałem że były niedomknięte, ale za drugim razem było podobnie chociaż były zamknięte na maxa. Mam je jakoś uszczelniać czy coś? Prosze o rade
p
piotrl
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: piotrl »

[quote=""Wh!te""]Ja mam podobny problem, niewiem dlaczego ale niedość że szyby tylnie parują to są strasznie mało szczelne, przez co zostały mi plamy na fotelu kiedy myłem samochód. Napoczątku myślałem że były niedomknięte, ale za drugim razem było podobnie chociaż były zamknięte na maxa. Mam je jakoś uszczelniać czy coś? Prosze o rade[/quote]
A może masz po wypadku auto i jest złe zrobione ty lepiej to sprawdź :scratch: :scratch: :scratch:
VW Polo 9n3 1.4 TDi BNV 59kW/80 KM 3 door Black SE LHD Comfortline
Obrazek
Moja strona -> http://www.polotdi.netau.net
C
Chromium
Newbie
Newbie

Post autor: Chromium »

Ja miałem jakiś czas temu problemy z wilgocią w samochodzie. (W pewnych miejscach woda się zbierała w taki sposób że było baardzo mokro, ale już po wszystkim.

Niestety od kilku dni obserwuję zaparowane szyby. Jako że filtr był wymieniany niedawno, powodem tego mogą być twarde, i już zużyte gumy (uszczelki wokół szyb oraz drzwi) , choć nie jestem tego do końca pewien.

Najwyższa pora się tym zająć bo jak przyjdzie zima to nie będzie ciekawie...
Najgorsze jest to jak jest wilgotno w samochodzie, a użycie wentylacji powoduje zaparowanie szyb grr :(
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

jeszcze jest jeden ciekawy sposób który zaproponował Dziadek13, aby na zimę założyc damskie rajstopki zamiast przeciwpyłka, ja już takie coś założyłem bo zima tuż tuż.
mnie parują ale jak z laską w lesie jestem za długo.
ogarek7 już ma skąd wziąć rajstopki heheh
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
Marcinzkrakowa
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Marcinzkrakowa »

Hej!

Miałem ten sam problem. Wymieniłem filtr kabinowy na pierwszym przeglądzie i po włączeniu klimy suchutko.

Poza tym filtr był obrzydliwy. Brudny, liście, lepiej nie mówić a tylko 20 tyś ma autko.

Polecam częste wymiany bo kosztuje grosze a i wymiana łatwa bo jest pod schowkiem pasażera.

;)
Uwielbiam spalanie 4 litrów na trasie. Za takie rzeczy warto kochać to maleństwo.
Awatar użytkownika
MarioGTI
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: MarioGTI »

mi tez strasznie parowały,ja na razie odtluscilem plynem do mycia szyb wymieniony filtr kabinowy(brudny masakrycznie z liścmi i piórami ) zobaczymy jak bedzie teraz z szybami jak jutro odbiore auto dam znac
1.4 TDI 80 KM --daje rade szczególnie trasa 3.7 l / 100km

Obrazek
Awatar użytkownika
krzyDOLAR
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzyDOLAR »

wymieniłem dziś filtr pyłkowy, na poniższym zdjęciu widać że było warto:
Obrazek

dla potomnych:
Obrazek
f
figo
Newbie
Newbie

Post autor: figo »

Ja mam z 2004r też mi parują, a nadmuch to w tym polo jest do bani. Nawet po wymianie filtra parują 4- stopniowy

nawiew to pomyłka.!!!! :banghead:
Awatar użytkownika
krzyDOLAR
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzyDOLAR »

@ figo - skoro po wymianie filtra wciąż parują Ci szyby, musisz mieć gdzieś nieszczelność. sprawdź dywaniki, oraz bagażnik czy nie dostaje Ci się gdzieś woda. i przede wszystkim dobrze odtłuść szyby środkiem na bazie spirytusu.
f
figo
Newbie
Newbie

Post autor: figo »

A wiesz że szyb nie odtłuściłem spirytem.!!!!!

Ten nadmuch można jakoś zwiększyć.??? Jakiś większy wiatrak wstawić. :?:
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”