CB Radio dla laika.

Tutaj wymieniajcie doświadczenia i wiedzę o urządzeniach NAVI/CB a także punkty POI

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

p
puca999
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: puca999 »

[quote=""rat4""]jeśli łapie dużo zakłóceń to znaczy też że kabel do anteny jest lipny tzn nie ma ekranowania stąd takie dziwne zakłócenia.[/quote]
Naturalnie. Ale ekran musi byc odpowiednio uziemiony, w przeciwnym razie zadziała jak 'antena na zakłócenia" - czyli będzie jeszcze gorzej.
C
Ciapek01
Konkretnie zainteresowany
Kontakt:

Post autor: Ciapek01 »

patent z przykreceniem podswietlania zegarow pomogl :) dzieki wielkie :)

panowie mam kilka pytan bo kurcze niewiem, kombinuje kombinuje i nadal niewiem co i jak a wiec:

1. jak wiec poprawic to ekranowanie kabla?
2. kombinowac cos przy antenie typu podklejanie folii , czyli jak zwiekszyc zasieg?
3. jak sie ustawia najpierw " czulosc odbiornika RF" ?? bo mi koles mowil ze jak krece od prawej do lewej to czulosc sie zmniejsza. wiec jak ustawic zeby bylo ok czy dac na maxa czuly czy na min czuly???
4. "blokada szumow" jak krece od prawej do lewej to szumi szumi i slychac cos tam i nagle jest cisza i niewiem jak to ustawic. czy jak szumi czy tuz zaraz po tym jak przestaje szumiec , ale wtedy nic nie slysze :/
5. jak sie ma ustawienie czulosci odbiornika do blokady szumow????
6. czy to mozliwe ze w Krakowie lapie zasieg 5-6 km a na malej blokadzie szumow po 10 km?? a mam radyjko alan i antene hustler 100 cm
Plawniowice09 / Klucze09 / Rajcza09 / Klucze10 / Kozienice10 / Pławniowice10 / Ślesin11 / Ślesin12 / Ślesin13 / ...

było: Polo 1.7 SDI AKU - http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... 29&t=16028
jest: Golf IV Variant 1.9 TDI AHF
Awatar użytkownika
krisek
Początkujący
Początkujący

Post autor: krisek »

co do szumienia to wydaje mi się, że najlepszym sposobem jest antena na stałe aczkolwiek szumieć powinno jak ktoś gdzieś daleko nadaje i do nas tylko szum dolatuje cisze można usłyszeć na trasie w środku nocy jak nikt nie gada :grin:

co do ustawień to wg mnie nie jest tak co najpierw
RF to zwiększa chyba moc jak się mylę niech ktoś poprawi w każdym bądź razie słychać ludzi co są dalej i chyba też dalej nas słychać jeśli kręcimy w kierunku max
SQ to własnie wycisza te szumy i słyszymy tylko tych co są blisko i nadają wyraźnie

ja zawsze RF mam tak w połowie a SQ na minimum
SQ zwiększam tylko w mieście jak gada kilku na raz
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
waglik

Post autor: waglik »

[quote=""puca999""]5. jak sie ma ustawienie czulosci odbiornika do blokady szumow????[/quote] Nie ma tak, że przekręcisz SQ na min. i będzie Ci łapać kolesi, bo i tak i tak tych nie usłyszysz,jeśli są daleko. Kolego bierzesz pokrętło SQ i kręcisz nim ;) taki jest urok radia CB. I nie denerwuj sie jak nic nie słychać, kręć do tąd aż będzie cisza, albo jakiś koleś będzie nadawał i będziesz go słyszeć. A i słuchaj kolego jeszcze jedno powtórze tutaj się po kimś, ale kupno anteny poniżej 100 zł. to wywalanie pieniędzy w błoto... Uwierz mi. Antena musi kosztować ok. 130-150 zł. albo i więcej ale za tą kwote kupisz już coś dobrego (ja kupiłem SIRIO ML-145 za 130 zł. i jestem bardzo zadowolony). I pytanie do krisek co ma rodzaj anteny do szumów ? Czy to antena na magnes, czy stała i tak szumieć będzie ;). I tu masz racje pokrętło RF zwiększa moc odbioru, ja obecnie mam na max, tylko bawie sie pokrętłem SQ :beach:
Awatar użytkownika
krisek
Początkujący
Początkujący

Post autor: krisek »

[quote=""waglik""]I pytanie do krisek co ma rodzaj anteny do szumów ? Czy to antena na magnes, czy stała i tak szumieć będzie[/quote]

temat już dość stary jest ale właśnie wyżej napisałem, że: "...szumieć powinno" więc?
a poruszony został temat zakłóceń i do tego napisałem o stałce która zbiera ich znacznie mniej z samochodu a zakłócenia może powodować wszystko od świateł przez wycieraczki, klime, radio i jak w tym przypadku przykręcenie podświetlania zegarów.
Obrazek
Obrazek
r
retrosen
Newbie
Newbie

Post autor: retrosen »

hej,
mam taki problem. chciałbym kupić szwagrowi dobre radio cb. mój szwagier twierdzi, że jedynym słusznym producentem jest President, który model byście polecili? najlepiej takie do 800zł. z góry dzięki
t
tomi1990
Początkujący
Początkujący

Post autor: tomi1990 »

[quote=""retrosen""]hej,
mam taki problem. chciałbym kupić szwagrowi dobre radio cb. mój szwagier twierdzi, że jedynym słusznym producentem jest President, który model byście polecili? najlepiej takie do 800zł. z góry dzięki[/quote]

do 800 zl proponowal bym ci kupic
presidenta walkera
z tanszych yosan pro 120 , yosan turbo

lub z tych starszych ewentualnie mozesz kupic :
http://allegro.pl/cb-radio-cobra-29-ltd ... 72834.html

i starsze unideny podobnej konstrukcji .
Awatar użytkownika
danzel6n2
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: danzel6n2 »

hej ja bym Ci polecal radio TTI 550i dlatego ze sam z niego korzystam i nienarzekam na jego dzialanie :) z tym ze na allegro znajdziesz to radio z antena huslera.ale jesli bedzie taka opcja zeby nie brac tej antenki to nie bierz bo tak jak napisal misiek89 bo po paru dniach deszczu rozwala sie wszystko w srodku.ja mam aktualnie sunkera i prawde mowiac jestem z niej bardzo zadowolony :). koszt calego zestawu wynosi okolo 180,- radio ; 100,- antena :) plus 12 miesiecy gwarancja :)
pozdrawiam
Dzierżązna 2011
Ślesin 2012

II miesce w siatkowke CIAPKI POWER Ślesin 2012
http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=78&t=33089
BYLO Polo 6n2
jest golf V
r
retrosen
Newbie
Newbie

President Walker chyba będzie najlepszym wyborem - ma generalnie świetne recenzje

a jakąś antenę do kompletu?
t
tomi1990
Początkujący
Początkujący

[quote=""retrosen""]President Walker chyba będzie najlepszym wyborem - ma generalnie świetne recenzje

a jakąś antenę do kompletu?[/quote]

zalezy kolego jakiej wielkosci chcesz jakie chcesz wyciagac zasiegi skladana czy nie itd.

ja mam sirio as 100 i powiem ze jestem zadowolony.

Dobre antenki to tez ml 145 ale dluga dosc musisz kolego powiedziec jakiej dlugosci potrzebujesz tak jak napisalem wyzej to bedziemy szukac

masz tutaj kolega 2 zestawy tego presidenta z 2 roznymi antenami:

1. Dluga antenadaje wieksze osiagi
http://allegro.pl/mocny-zestaw-cb-presi ... 42930.html

2.Krotsza majaca dosc dobra ostatnio opinie HELIKALNA PIRAT
http://allegro.pl/radio-cb-president-wa ... 59870.html

pozdrawiam
r
retrosen
Newbie
Newbie

[quote=""retrosen""]zalezy kolego jakiej wielkosci chcesz jakie chcesz wyciagac zasiegi skladana czy nie itd.[/quote]

długość około 80cm, co do zasięgu to chciałbym, żeby był jakiś rozsądny - kluczowa jest dla mnie jakość odbioru

może być składana,

no i zależy mi na antenie Presidenta - myślę, że jak kupię radyjno dobrego producenta to przy antenie najlepiej zdecydować się na tą samą marką :)
t
tomi1990
Początkujący
Początkujący

skoro tak to kup kolego president missouri i do tego president walker i bedzie dobrze ale wiesz im dluzsza antena tym lepsze osiagi odbior powinien byc zadowalajacy

http://allegro.pl/antena-president-miss ... 89177.html
r
retrosen
Newbie
Newbie

[quote=""tomi1990""] ale wiesz im dluzsza antena tym lepsze osiagi odbior powinien byc zadowalajacy [/quote]

Uważasz, że President Missouri, która ma 80cm to jest mało?
t
tomi1990
Początkujący
Początkujący

[quote=""retrosen""][quote=""tomi1990""] ale wiesz im dluzsza antena tym lepsze osiagi odbior powinien byc zadowalajacy [/quote]

Uważasz, że President Missouri, która ma 80cm to jest mało?[/quote]

uwazam ze tak ale to jakis kompromis mozna wjechac do garazu itd chodz napewno zasieg nie bedzie na niej taki maly ja mam 1m antenke i powiem ze nie jest zle chodz w przyszlosci napewno zmienie na dluzsza , ale na poczatek ta missouri powinna wystarczyc .

Daj znac czy cos kupiles i jak chodzi sprzecik o ile sie zdecydowales .

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nawigacja / CB Radio”