Koniec Uniden ??

Tutaj wymieniajcie doświadczenia i wiedzę o urządzeniach NAVI/CB a także punkty POI

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
VAGfan
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: VAGfan »

http://www.uke.gov.pl/uke/index.jsp?pla ... &page=text

Pytanie:
Legalność zakupu i używania CB radia Uniden Pro 510 XL i Uniden Pro 520 XL.

Odpowiedź:
Radia CB marki Uniden model 510 XL i 520 XL nie spełniają wymagań normy zharmonizowanej w zakresie mocy na kanale sąsiednim i emisji niepożądanych nadajnika, dlatego znalazły się na liście wyrobów niezgodnych z wymaganiami zasadniczymi w stosunku, do których Prezes Urzędu Komunikacji Elektronicznej wydał decyzje administracyjne zakazujące dalszego przekazywania tych wyrobów: użytkownikom, konsumentom lub sprzedawcom.
Informacje te zostały także przekazane do Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Zakwestionowane urządzenia były wprowadzane do obrotu przez firmy DAK Electronics i CANEX. Badania przeprowadzone w Centralnym Laboratorium Badań Technicznych UKE wykazały niezgodność konkretnych wyrobów pobranych od w/w dostawców.
W przypadku kiedy wymienione CB radia znajdują się w ciągłej sprzedaży prosimy o podanie danych adresowych tych punktów sprzedaży celem podjęcia działań kontrolnych.
W odniesieniu do użytkowników, podczas kontroli, CB radio może zostać zabrane do depozytu celem przeprowadzenia badań i dalszego postępowania (wydanie decyzji o zakazie użytkowania w przypadku niespełnienia wymagań).
Zgodnie z artykułem 41c ust.4 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. z póź. zm. o systemie oceny zgodności (Dz.U. Nr 204 poz. 2087 z 2004 r.) organ prowadzący postępowanie (UKE) może nakazać stronie postępowania odkupienie wyrobu na żądanie osób, które faktycznie nim władają. Zastosowanie mają tu także przepisy o rękojmi za wady sprzedanego wyrobu.

Uniden 520 ma ponadto 5.5W, czyli przekracza dopuszczalną moc dla CB radia bez pozwoleń (4W).

Zgodnie z § 2 ust. 1 pkt 3 rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 24 października 2005r. w sprawie urządzeń radiowych nadawczych lub nadawczo-odbiorczych, które mogą być używane bez pozwolenia (Dz. U. Nr 230, poz. 1955) nie wymaga pozwolenia radiowego używanie urządzeń Radia Obywatelskiego CB wyłącznie w zakresie częstotliwości 26,96-27,41 MHz, pracujących z modulacją częstotliwości lub amplitudy (FM/AM//SSB) z mocą wyjściową nadajnika do 4 W dla FM i AM oraz z mocą 12W (PEP) dla SSB.
86c2f 1W [2009-2010]
6N 1Y [2010-]
Awatar użytkownika
Ralph
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: Ralph »

I nigdzie nie ma mowy o mandacie. Jest tylko zabrania do depozytu celem sprawdzenia czy ten egzemplarz unidena przekracza parametry. Czyli czy ma zawyzoną moc i czy sieje po sąsiednich kanałach.
Opel Vectra C GTS 2.0 Turbo - 217,9 KM i 378,6 Nm
Obrazek
Awatar użytkownika
KoStEk
Administrator
Administrator

Post autor: KoStEk »

Bardzo ciekawy temat. Od Października 2009 jestem posiadaczem radia Uniden 520XL. Zakupu dokonałem na Allegro, polecił mi je kolega. Spisuje się bardzo dobrze, ale po przeczytaniu tego tematu i dalszym zagłębieniu się w niego zaczynam mieć obawy. Póki co nie miałem do tej pory żadnej kontroli, ale przestaje być szczęśliwy z tego powodu(mandat 300pln plus konfiskata sprzętu):(.
Moje byłe POLO 6N KOSTEK
----------------------------------------------------------------
Ślesin 2012, 2013, 2014
II miejsce Turniej Tenisa Stołowego-2013
Awatar użytkownika
michałoś
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: michałoś »

[quote=""kostek23""] Spisuje się bardzo dobrze, ale po przeczytaniu tego tematu i dalszym zagłębieniu się w niego zaczynam mieć obawy. [/quote]

Urządzenie tak jak już wcześniej pisałem jest praktycznie porównywalne parametrami do Presidenta Johnego, więc jeśli jest wszystko dobrze zestrojone to musi się dobrze spisywać.

Generalnie deklasuje wszystkie urządzenia w cenie do 350zł, bo od 350 zaczyna się President.
VW Polo Classic 1.4 60km 97r. || Sprzedane
Awatar użytkownika
KoStEk
Administrator
Administrator

Post autor: KoStEk »

Głównie chodziło mi o kontrole jeśli taka będzie miała miejsce. Dziwi mnie jedno, przy zakupie sugerowałem się radami kolegi( dobre radyjko, spisuje się świetnie), nie sprawdzałem na żadnych forach, zapewne nie jestem pierwszą i nie ostatnią osobą która nie miała pojęcia zakupując radio, że nie posiada ono homologacji. Taka osoba zostaje zatrzymana do kontroli, nieświadoma niczego, dostaje mandat, zabierają sprzęt i jeszcze jakieś kwestie wyjaśniające itd itd. To jakaś parodia.
Moje byłe POLO 6N KOSTEK
----------------------------------------------------------------
Ślesin 2012, 2013, 2014
II miejsce Turniej Tenisa Stołowego-2013
Awatar użytkownika
Ralph
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: Ralph »

[quote=""kostek23""]Głównie chodziło mi o kontrole jeśli taka będzie miała miejsce. Dziwi mnie jedno, przy zakupie sugerowałem się radami kolegi( dobre radyjko, spisuje się świetnie), nie sprawdzałem na żadnych forach, zapewne nie jestem pierwszą i nie ostatnią osobą która nie miała pojęcia zakupując radio, że nie posiada ono homologacji. Taka osoba zostaje zatrzymana do kontroli, nieświadoma niczego, dostaje mandat, zabierają sprzęt i jeszcze jakieś kwestie wyjaśniające itd itd. To jakaś parodia.[/quote]

Jaki mandat? Co Ty pleciesz za niestworzone historie?

Jesli już dojdzie do tego, ze Policja przyczepi się do Unidena, to co najwyzej możesz zatrzymać CB Radio celem zbadania go czy spełnia wszystkie normy. To oni maja udowodnić, że radio nie spełnia wymogów. Na miejscu tego nie zrobią, bo nie maja odpowiedniej aparatury, a na oko to jeden taki umarł...
Opel Vectra C GTS 2.0 Turbo - 217,9 KM i 378,6 Nm
Obrazek
Awatar użytkownika
michałoś
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: michałoś »

Dokładnie, jedynie co to jeśli wyjdzie że radio nie spełnia wymogów, to UKE może nałożyć na Ciebie karę i skonfiskować radio.

Policja nie ma takich uprawnień.
VW Polo Classic 1.4 60km 97r. || Sprzedane
l
luki27
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: luki27 »

Na forum elektrody piszą że UKE zabroniło sprzedaży tych radyjek przez kilku dystrybutorów w Polsce a mianowicie DAK Electronics oraz Canex,używanie radia nie jest zabronione.
Więcej info znajduje się pod tym linkiem http://www.uke.gov.pl/uke/index.jsp?pla ... &page=text
Obrazek
j
jozefg
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: jozefg »

[quote=""magik""]A przecież firma Uniden przegrała proces z Presidentem za wyprodukowanie radia o identycznych podzespołach co Johny II i przestał sprzedaży 520XL w Europie więc coś w tym jest[/quote]Może byś tak przestał takie głupoty pisać? :niewiem:

Francuska firma President nie jest producentem sprzętu, to jest firma handlowa która pod nazwą President sprzedaje wyroby Unidena na Europę.

Co do legalności sprzętu - radia Unidena są produkowane na USA i Kanadę i nie odpowiadają Polskim Normom (i normom UE) Mają 5 watów mocy których w Europie przekraczać nie wolno. W związku z tym nie otrzymały z UKE tzw dopuszczenia typu do użytku w RP. Można uzyskać homologację na każde pojedyncze radio mając stosowne przyrządy pomiarowe i wiedzę, setki takich przygotowywałem - ale przy dzisiejszych procedurach jest to nieopłacalne.

PS. "Bajkopisarzom" radzę sięgnąć do przepisów... :acute:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nawigacja / CB Radio”