[quote=""Marianoo""]Wymieniales kiedys w jakims aucie rozrzad? Jesli nie to i nie zabieraj sie:)
Przydaly by Ci sie blokady mimo wszystko pod 1.4 na pdku;)[/quote]
No nie pomogłeś mi....
Masz może w schemat rozrządu 1,4 tdi ?
Jedna aukcja komplet i druga komplet (jeden sprzedający) do wymiany a o jedną część więcej lub mniej, czy ten amortyzator jest również zalecany do wymiany czy można go pominąć ?
Czy te części (tych firm) z tych aukcji polecacie na wymianę rozrządu ?
Witam
Co do tego amortyzatora napinacz to Ci nie pomogę, bo nie wiem jak to jest przy tym silniku, ale mogę Ci powiedzieć co do firm. Czytałem na forum, a także mówił mi to mój zaufany mechanik: Jeśli chodzi o rolki to zdecydowanie INA. Pompe wody, polecono mi RUVILLE. Pasek Contitech. Co do pompy to też dobre opinie słyszałem na temat tego DOTZa. Jednak jestem tylko użytkownikiem Polo, a nie mechanikiem, także poczekaj na jeszcze inne odpowiedzi.
do tego tarcze przód: tarcza ham.fe 14404-febi 142.746 2x 99zł= 198zł, filtr paliwa F 839/5 hp109004 - 62zł, plus wymiana opon zima/lato, plus robocizna = wszystko 1200zł.
Jako, że na co dzień zajmuję się sprzedażą części zamiennych a nie dawno sam wymieniałem komplet w 9n ASY.
Wymienia się zdecydowanie całość bo co z wymiany paska jak napinacz lub rolka może puścić? Zrobić kompleksowo i potem się nie zamartwiać czy coś słychać już czy jeszcze nie....
Do siebie założyłem rozrząd firmy SKF pompę wody również. Śmiało mogę polecić. W zestawie tej firmy napinacz był made in Canada a rolka made in France. Kiedyś w zestawach tej firmy paski były firmy Gates ale od jakieś czasu SKF pakuję tam swoje paski.
Dużo również "schodzi" rozrządów firmy INA nie słyszałem złych opinii na ich temat od strony mechaników a pompy to zdecydowanie Ruville, DOLZ, GRAF no i może jeszcze KWP.
Mam silnik 1.4 FSI (AXU) 2005 r. 65 000 km. Zauważyłem, że co raz częśćiej na zimnym silniku słychać łańcuch, przez tą 1-2 sekundy po odpaleniu, brzmi trochę jak diesel (klekot). Pytanie do znawców tematu, cxzy jest to coś a'la "ten typ tak ma"? Czy raczej nastawiać się na wymianę? Orientuje się ktoś ile wyjdzie za cały zestaw na łańuchu? Czy może ten silnik to jednak pasek?
Witam !
Jestem kompletnie zielony więc chciałbym przedstawić kalkulację wymiany rozrządu jaka mi zrobił bosch-serwis
dla mojej polówki 1,4 16V 75KM (kod silnika BBY):
2 x pasek, 4 x rolka, 1 x pompa = 683 PLN (na necie znalazłem komplet za 435 PLN)
robocizna = 221 PLN
(jeszcze jakieś smary i dolewka płynu chłodzącego i być może pasek wieloklinowy jak będzie bardzo zużyty)
Podejrzewam że rachunek zamknął by się w 1000 PLN ale wydaje mi się że to trochę dużo. Jak sądzicie?
[quote=""_dany_""]Witam !
Jestem kompletnie zielony więc chciałbym przedstawić kalkulację wymiany rozrządu jaka mi zrobił bosch-serwis
dla mojej polówki 1,4 16V 75KM (kod silnika BBY):
2 x pasek, 4 x rolka, 1 x pompa = 683 PLN (na necie znalazłem komplet za 435 PLN)
robocizna = 221 PLN
(jeszcze jakieś smary i dolewka płynu chłodzącego i być może pasek wieloklinowy jak będzie bardzo zużyty)
Podejrzewam że rachunek zamknął by się w 1000 PLN ale wydaje mi się że to trochę dużo. Jak sądzicie?[/quote]
Mam dokładnie ten sam silnik. Rok temu robiłem rozrząd.
Całość z robocizną, kompletną wymianą płynu chłodniczego, wymianą paska klinowego+rolki napinającej pasek klinowy wyniosła mnie 835zł.
Fakt, że robił mi to znajomy mechanik, który za robociznę wziął tylko 150 PLN. Bez rolki, paska, myślę, że w 800zł powinno się to zamknąć.
Nie zapisałem co ile dokładnie kosztowało. Wiem, że za robociznę miałem 150zł, za koncentrat płynu chłodniczego G12 z ASO dałem 35zł, i za części pozostałe 650zł - rolki i napinacze INA, pompa wody Ruville, paski rozrządu DAYCO, pasek klinowy Contitech, rolka napinająca pasek klinowy SKF, .
[quote=""m_brionic""]Mam silnik 1.4 FSI (AXU) 2005 r. 65 000 km. Zauważyłem, że co raz częśćiej na zimnym silniku słychać łańcuch, przez tą 1-2 sekundy po odpaleniu, brzmi trochę jak diesel (klekot). Pytanie do znawców tematu, cxzy jest to coś a'la "ten typ tak ma"? Czy raczej nastawiać się na wymianę? Orientuje się ktoś ile wyjdzie za cały zestaw na łańuchu?[/quote]
Z tego co mi się kiedyś obiło o uszy, to FSI są bardzo nieudanymi silnikami VW i ich główną wadą jest stanowczo zbyt szybkie zużycie łańcuchów, które niekiedy kończy się rozerwaniem. Chyba nawet coś na ten temat było kiedyś mówione na TVN Turbo.
Poszukaj opinii w internecie na ich temat, to wszystkiego się dowiesz.
Jeśli zaś chodzi o koszty wymiany, to zmiana łańcucha zawsze jest droższa od wymiany paska.
MOJE SAMOCHODY:
1. Volkswagen Polo III (2006-2012) --> 20.013 km -->
2. Peugeot 207 (2012-2021) --> ponad 66.417 km -->
3. Dacia Duster I (2020-...) --> ponad 24.400 km -->