Skoro powiedziałem A to warto rzec i B :talkative:
Co ja bym polecił...
Po pierwsze - SŁUCHANIE i po drugie SŁUCHANIE na własne uszy jak gra sprzęt u innych i zakodował to brzmienie - przyda się na przyszłość
Po trzecie - czytanie ze zrozumieniem (nawet między wierszami) subiektywnych odczuć ludzi mających styczność tematyczną z daną dziedziną, tylko po to by móc łatwiej się wstrzelić we własne gusta dźwiękowe i ukierunkować w wyborach, bo jakby nie słuchać to każdy koncern, ba, nawet każda seria ma inne, swoje, specyficzne brzmienie (duuużo w necie jest wywodów caraudiowych i nie ograniczaj się do rodzimych forumowych polskich źródeł)
Niestety do tej pory sebus to skaczesz po asortymencie jak pchła po dywanie i zadajesz pytania w stylu "co polecacie - brunetki czy blondynki"
A teraz merytorycznie - osobiście mając 250-280 pln. na głośniki bym nie traktował tego jako zestaw docelowy a wyłącznie przejściowy i nie szukał nowych ze względu na duże straty przy odsprzedaży, tylko celował w okazyjne używki a z czasem dozbierał kasę np drugie tyle - sprzedał po cenie zakupu co mam i piął się brzmieniowo wyżej (rozmiar 6,5 cala jest uniwersalny i w przygotowane drzwi włożysz każdy inny głośnik, a ograniczać Cię a raczej głośnik będzie wyłącznie jego głębokość)
Używki godne uwagi (na mój gust i pamięć brzmienia) Phase CFS165.25 (nie mylić z PCS), DLS R6A, Audio Development z serii Ten W60/T10, na upartego Helix E62.
Co do wzmaka to wiem ze tego gta bym zmienił na Sonke3040, Philipsa Dap 4040 albo 6040, coś ze starej szkoły Alpiny (ale tutaj z używkami uwaga - trzeba się znać i orientować co powinno być w środku by np. zamiast dobrze brzmiącego Sankena nie ujrzeć zamienników z Humy które z wersją pierwotną mają tylko takie same wyprowadzenia)
A tak na podsumowanie - skoro zestaw Diora gds 1607 Cię zadowalał to nie szukaj na siłę zestawów lepszych w cenie o 20 zł wyższej bo Cię zastanie emerytura - zasada brzmieniowa nr 1027 - sprzęt 3 razy droższy wcale nie zagra 3 razy lepiej.