boschmann czy alphard ???

Forum dyskusyjne o nagłaśnianiu naszych pociech.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

G
Gaary
Swój
Swój

Post autor: Gaary »

Czy Twoje radio no name ma jakies wyjscia rca,zeby podlaczc wzmacniacz?
Nie pomagam na pw od tego jest forum.
M
MANIEKrosno
Newbie
Newbie

Post autor: MANIEKrosno »

A ja mam takie pytanie, jakie założyć głośniki na pod szybiu żeby grały jakos przyzwoicie z tubą w bagażniku? Dodam że nie chce robić dziur na nowe głośniki w drzwiach.
Awatar użytkownika
Lemur_6n
Początkujący
Początkujący

Post autor: Lemur_6n »

Witam :)
Jest problem znajomy na wzmacniacz Kenwood kac 626 do tego skrzynia JBL GTO1204BP , kondensator crunch cr1000 cap 1farad i radio pioneer deh-x3500ui (wyskalowane do 62) . A problem jest w tym gdy nie było kondensatora skrzynie na mostku grała fajnie gdy radio było pogłośnione do 15 potem przerywała . Na jednym kanale śmiało można było kręcić ile fabryka dala i nic nie przerywało grało fajnie . Po założeniu kondensatora na mostku można pogłaśniać do ok. 30 - 33 w zależności od piosenki i w tych granicach dopiero zaczyna się przerywanie. I tu moje pytanie co jest nie tak ze to przerywa ? Co zrobić zęby to naprawić ?
Obrazek
s
stokojr
Newbie
Newbie

Post autor: stokojr »

Witam.

Na początku napiszę że jestem zielony w temacie CA i nie bardzo się znam co się je z czym.
Dlatego jeśli można, chciałbym zapytać kogoś z Was tutaj na forum o odpowiedź, może ktoś mi pomoże.

A więc mam taki problemik - dostałem ostatnio w prezencie skrzynię JBL GTS, poniżej specyfikacja:

Głośnik basowy: GT5-12 / (300 mm)
Obudowa: z bass-reflexem SLIPSTREAM
Moc RMS: 275 W
Moc szczytowa: 1100 W
Skuteczność (1W/1m): 92 dB
Pasmo przenoszenia: 45 - 150 Hz
Impedancja: 4 Ohm
Wymiary (wys/szer/gł): 369 x 570 x 305 mm

A moje pytanie brzmi:

Jaki mam dobrać do tego wzmacniacz ???
Czy może mi ktoś konkretnie określić jakiś typ ?
Bo nie wiem ile powinien mieć RMS wzmacniacz pod tą skrzynie czy też ile wat jeśli ma to znaczenie.

Dzięki z góry za pomoc!
G
Gaary
Swój
Swój

Post autor: Gaary »

Witka,najlepszymi wzmacniaczami pod skrzynie basowe są monobloki,ale i 2 kanałowe (zmostkowane)dają rade.Wzmacniacz do skrzyni musi mieć większą moc rms od głośnika by móc go kontrolować.Nie napisałes ile siana masz na wzmacniacz,więc nic nie zaproponuje.
Nie pomagam na pw od tego jest forum.
s
stokojr
Newbie
Newbie

Ah tak, Zapomniałem dodać o kasie więc jeśli jeszcze tutaj zaglądniesz to powiedzmy tak do 250 zł jeśli się coś znajdzie ciekawego :)
Awatar użytkownika
przemo92
Konkretnie zainteresowany

Post autor: przemo92 »

stokojr Wszystko zależy czy chcesz wzmacniacz tylko pod tą skrzynie czy pod jeszcze ewentualnie jakiś zestaw, wtedy proponował bym 4-kanałowe. Powiedz ile chcesz na ten cel przeznaczyć pln i powiedz co jeszcze oprócz tej skrzyni i wzmacniacza do niej chcesz zainstalować w swoim ca?
s
stokojr
Newbie
Newbie

Odświeżę pytanie bo chyba koledzy nie zobaczyli.

Więc chodzi o ten wzmacniacz do tego JBL kilka postów wyżej.
Myślę że 2 kanałowy wystarczy.

A kwota jaką posiadam to tak 250-300 z naciskiem na tą niższą cyfrę ;)

Jeśli ktoś może podać jakieś przykłady to będę wdzięczny :)
t
thomass777
Newbie
Newbie

Post autor: thomass777 »

Witam ...

Jako ,ze w moim Polo posiadam jakies radio 'Dignity' oraz glosniki 10 w podszybiu, przychodzi czas na zainwestowanie w car-audio... nie posiadam zbyt wygorowanych wymagan - ale jakos musi to grac - oby lepiej niz 'to' co posiadam obecnie :grin:

co sadzicie o takim zestawie :
radio :
http://allegro.pl/pioneer-deh-x3600ui-r ... 58058.html
hmm moze jakies inne propozycje zamiast tego radyjka ??? [ kwota do 320 zl z przesylka ]

+ do tego głośniczki:
1.http://allegro.pl/system-hertz-dsk-165- ... 69343.html
lub
2. http://allegro.pl/kultowe-helix-b-62c-d ... 55536.html
Który zestaw lepszy ? Mógłby ktos doradzic?? moze wybrac jakis inny ??? [ do 250zl ]

i kolejny zestaw pytan:
a. nie posiadam kieszeni na glosniki w drzwiach - planuje w nie zainwestowac - i tu moje pytanie - mozna kupic same kieszenie na glosniki czy musze kupic cale boczki ?
b. wygluszanie drzwi.... pytanko : maty dawac od strony zewnetrznej [wewnatrz] drzwi i do tego wewnetrznej drzwi ???
c. na boczek [plastik] musze dac tez wytlumienie ??? moze to byc pianka ???
d. czy zmieszcze sie w kwocie 120-150 zl / 1 drzwi za wytlumienie ???
e. czy musze otwory technologiczne zakryc aluminium ??? co sie bedzie dzialo jesli tego nie zrobie ???

Pozdrawiam i licze na pomoc oraz prosze o wyrozumialosc - jestem laikiem ws car audio !

ps. po zamontowaniu i wykonaniu tego co wyżej - planuje zakup jakiegos wzmacniacza + skrzyni...ale to przyszlosc :good:
Awatar użytkownika
przemo92

a. Oczywiście że można kupić same boczki z otworami na głośniki do tego mocowania głośników.
b. Maty głównie na ściankę wewnętrzną w środku drzwi, jeśli chcesz możesz pokusić się o wyłożenie matami wewnętrzną stronę zaraz za boczkiem i na to ori wygłuszenie, i powinno być dobrze.
c. Jeśli dasz ori piankę to nie, możesz ją wywalić i wyłożyć boczek od wewnątrz pianką akustyczną ale jeśli położysz maty to ten zabieg będzie zbędny.
d. W 5d drzwi nie są duże wiec w tej kwocie powinieneś się zmieścić z wygłuszeniem, oczywiście na jedne drzwi.
e. Ja nigdy nie stosowałem blachy do zaślepiania otworów w drzwiach, po prostu kładłem maty.

Na te pytania znajdziesz odpowiedzi na forum wystarczy dobrze poszukać, jest o tym sporo.

Jeśli chodzi o radio to ten pioneer może być. Głośniki które podałeś zagrają dobrze ale pod wzmacniaczem ale piszesz, że masz zamiar kupować wzmacniacz w przyszłości to możesz pokusić się o mocniejszy zestaw na przód ale pod samym radiem nie spodziewaj się mega dźwięku.
Awatar użytkownika
przemo92

stokojr do 300pln spokojnie kupisz nowy Crunch GPX500.2 250w przy 4ohm w mostku ale powinien pociągnąć tego jbl gt5-12.
g
gabka22
Newbie
Newbie

Post autor: gabka22 »

Z radia polecam alpine, jvc, kenwood.
Nawet tańsze głośniki mógł byś wsadzić bo bez wzmacniacza to one nie zagrają dużo lepiej :)
t
thomass777
Newbie
Newbie

zdecydowalem sie na :
http://www.pioneerelectronics.com/PUSA/ ... EH-X3600UI :grin:

wzmacniacz na pewno kupie - tylko mowie - malymi krokami :oki:

przemo92
1.mam dogadane kieszenie z miejscem na glosnik ... tylko chodzi o to , ze pochodza z wersji 3d .... wiec mocowanie glosnika nie bedzie pasowac tak ???? da rade bez tego zamontowac glosnik [16,5cm] na samym mdfie ???
2. hmm czyli tylko maty tak jak piszesz .... hmm a w czym bedzie przeszkadzalo jesli dam pianke akustyczna tzn tylko na plastikowy boczek - reszta maty ... huh ? nie mam zamiaru kombinowac z ori pianka ... od razu sie jej pozbede ;)
3.wiec nie musze otworów zaślepiać blachą ? wystarczy zakleić je matami tak ?

co do glosnikow ... jestem pewien ,ze zagraja lepiej nawet pod samym radiem :victory: tak jak pisalem - mam jakies chińskie radio Dignity i do tego tylko jakieś tanie głośniki 10cm w podszybiu :oops:
priorytet pierwszorzędny dla mnie : radio + wytlumienie drzwi + zestaw odseparowany ... nastepnie piec + skrzynia :P i bedzie wsio :P polecacie Helixy czy Hertze ???
Awatar użytkownika
przemo92

thomass777 poszło pw.
t
thomass777
Newbie
Newbie

hmmm jest sens dawać w podszybie