[9n/9N3] wszystko o: stuki/puki/skrzypienie/zgrzyty/piski

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
daniel0515
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: daniel0515 »

to nie zawieszenie silnika ;(
VW POLO 2003r. 1,2 6v 44kW
Awatar użytkownika
ferdek540
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: ferdek540 »

witam, przy predkości około 0-15 km/h przy prawym przednim kole typowe piszczenie jakby gumy, wysoki ton, klocki przetarte, tarcza przetoczona, tłoczek sie cofa, guma przegubu przy kole przesmarowana, nie ustąpiło, osłona tarczy odgięta, plastik osłaniający klocki hamulcowe nie trze, jakieś pomysły?
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

[quote=""ferdek540""]witam, przy predkości około 0-15 km/h przy prawym przednim kole typowe piszczenie jakby gumy, wysoki ton, klocki przetarte, tarcza przetoczona, tłoczek sie cofa, guma przegubu przy kole przesmarowana, nie ustąpiło, osłona tarczy odgięta, plastik osłaniający klocki hamulcowe nie trze, jakieś pomysły?[/quote]
odważniki na felgach masz może przyklejane?
mi kiedyś ocierał o zacisk hamulcowy taki przyklejany od wewnątrz felgi
r
raichle
Newbie
Newbie

Post autor: raichle »

Witam
Mam następujący problem z moim Polo. Podczas jazdy po nierównej drodze/dziurach z tylnej prawej strony wydobywają się dziwne głuche dźwięki, ale nie na każdej dziurze.
Czy ktoś może ma pomysł co to może być. Amortyzator nie cieknie, miałem go wyjęty wygląda dobrze, czy może to być jego górne mocowanie ( chodzi mi o to http://skodaauto.com.pl/gniazdo-mocowan ... -1482.html czy to może powodować te głuche stuki) ??? Czy miał ktoś takie problem?? Z góry dzięki za wszystkie rady i sugestie.
G
GalaktykaS
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: GalaktykaS »

@raichle miałem podobny problem, mi pomogła wymiana obu gniazd amortyzatora (rzeczywiście już tłukły) i amortyzatorów z tyłu (jeden już był wylany, wiec nie było na co już czekać), skoro twierdzisz że amory są ok, to prawdopodobnie tylko to Ci zostaje do wymiany.
P.S. Część którą podlinkowałeś, jest trochę droga, za cenę która tam widnieje moim zdaniem z powodzeniem kupisz 2 sztuki :grin:
Poczekaj z decyzją może na opinie innego użytkownika. Ręki nie dam sobie obciąć że ta usterka jest winowajcą, ale w moim przypadku to było przyczyną takiego tłuczenia.
t
tornado
Początkujący
Początkujący

Post autor: tornado »

[quote=""nike_bytom""]Witam,
Polo 9n 1.2 90tys przebiegu. Podczas zmiany biegu slysze taki gluchy stuk(nie zawsze), czasami zdarza sie kiedy jade na nizszym biegu na wiekszych obrotach silnika i puszcze gwaltownie noge z gazu to slychac gluchy stuk.[/quote]

I co znalazles moze przyczyne tego ?
m
matiszon
Newbie
Newbie

Post autor: matiszon »

Witam przy maksymalnym skręcie gdy wjeżdżam na krawężnik czasami słychać skrzypnięcie gumy dosyć głośne. Wydaje mi się że gdzieś z przodu, co to może być ?
Awatar użytkownika
wojtek6992
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: wojtek6992 »

[quote=""tornado""][quote=""nike_bytom""]Witam,
Polo 9n 1.2 90tys przebiegu. Podczas zmiany biegu slysze taki gluchy stuk(nie zawsze), czasami zdarza sie kiedy jade na nizszym biegu na wiekszych obrotach silnika i puszcze gwaltownie noge z gazu to slychac gluchy stuk.[/quote]

I co znalazles moze przyczyne tego ?[/quote]

przy puszczaniu gwałtownie nogi z gazu może być poducha skrzyni.
H
Harun
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Harun »

Jak jadę po nierównościach słyszę z tyłu po prawej stronie stukanie. Luzów w zawieszeniu brak (sprawdzone). Niedawno wymieniłem gniazda amortyzatorów. Mam podejrzenie, że to amortyzator tak stuka. Kiedyś zauważyłem dziwną plamę w okolicach amortyzatora. Podejrzewam amortyzator. Co sądzicie?
Awatar użytkownika
wojtek6992
Zainteresowany
Zainteresowany

[quote=""Harun""]Jak jadę po nierównościach słyszę z tyłu po prawej stronie stukanie. Luzów w zawieszeniu brak (sprawdzone). Niedawno wymieniłem gniazda amortyzatorów. Mam podejrzenie, że to amortyzator tak stuka. Kiedyś zauważyłem dziwną plamę w okolicach amortyzatora. Podejrzewam amortyzator. Co sądzicie?[/quote]

może amor pociekł?
t
tornado
Początkujący
Początkujący

Post autor: tornado »

[quote=""wojtek6992""][quote=""tornado""][quote=""nike_bytom""]Witam,

I co znalazles moze przyczyne tego ?[/quote]

przy puszczaniu gwałtownie nogi z gazu może być poducha skrzyni.[/quote]

Poduchy podobno ok . Niby bedzie to wina docisku sprzegła. Na google doczytalem tez o ukladzie roznicowym
H
Harun
Raczkujący
Raczkujący

[quote=""wojtek6992""]może amor pociekł?[/quote]

Zaczynam w to wątpić, chociaż tak podejrzewałem. Jak bujam autem, to nie słychać stukania. Tłucze się tylko na nierównościach w czasie jazdy. Nie mam żadnego pomysłu. Podejrzewam nawet, że to ta pilśniowa pokrywa koła zapasowego w bagażniku się spaczyła od wilgoci i to może ona? Ale nie wygląda na to.
Awatar użytkownika
wojtek6992
Zainteresowany
Zainteresowany

[quote=""Harun""][quote=""wojtek6992""]może amor pociekł?[/quote]

Zaczynam w to wątpić, chociaż tak podejrzewałem. Jak bujam autem, to nie słychać stukania. Tłucze się tylko na nierównościach w czasie jazdy. Nie mam żadnego pomysłu. Podejrzewam nawet, że to ta pilśniowa pokrywa koła zapasowego w bagażniku się spaczyła od wilgoci i to może ona? Ale nie wygląda na to.[/quote]

oglądałeś auto od spodu? Wjedź na podnośnik i szukaj właściwie wszystkiego.
H
Harun
Raczkujący
Raczkujący

Oglądałem. Nic podejrzanego nie zauważyłem. Jutro pojadę jeszcze raz do warsztatu, może coś jednak znajdę.
g
golik
Newbie
Newbie

Post autor: golik »

Cześć,
Mam problem, może nawet dwa, z VW polo, 1.2 benzyna, 40kW, 2005r, 140tyś.
Od pewnego czasu, gdy skręcam w lewo lub w prawo, słychać głuche stuki z przedniego zawieszenia, konkretnie z prawej strony. Nie ma znaczenia czy wykonuję cały obrót kierownicy czy pół, stuki są seryjne.
Objaw występuje również przy hamowaniu, dodawaniu gazu, jazdy na luzie, jak i na nierównej jezdni.
Byłem u diagnosty, chociaż do końca nie jestem pewien z kim miałem do czynienia, stwierdził, że luzów nigdzie nie widzi.
Z braku pomysłów wymieniłem element mocujący i łożysko kolumny zawieszenia z prawej strony ( były jeszcze oryginalne ). Były nadwyrężone ale wymiana nic nie dała.
Problemem drugim, nie wiem czy uzupełniający pierwszy, są stuki przy zmianie biegów(tylko wzwyż), tak jakby luz międzyzębny. Nie występuje to zawsze, głównie tylko i wyłącznie przy gwałtownym puszczeniu sprzęgła lub jego wduszeniu.
Jakieś pomysły ?
Dzięki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”