Wszystko o: Jaki akumulator [6N1] - różne silniki

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

p
preket
Newbie
Newbie

Post autor: preket »

a ja bym polecił akumulatory TOPLA - przystępne cenowo, miałem w paru samochodach - największy mróz i Preluda jak i Polo 1.9D AEF kręcą bez problemu. Odnośnie Centry... duuużo osób się na niej przejechało- wytrzumuje z dwa sezony
k
karol2929
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: karol2929 »

Witam. Tak sobie czytam wasze wypowiedzi ponieważ padł mi aku tzn byłem w szpitalu gdy zaczęły się mrozy i po przeszło tyg stania i nie odpalania podszedłem do mojej poli no i nie odpaliła.
na kabelki odpalił po dłuższej pomocy, potem podładowałem prostownikiem i odpala tylko że ledwo nawet jak jeżdżę dzień wcześniej.
Wniosek taki że aku do wymiany.
Obecny aku po kupieniu auta to Varta Blue Dynamic 45AH 360A z naklejką vw/audi z salonu w poznaniu z roku 2002!

Moja polówka to 1.4 AEX bez elektryki, bez klimy, tylko radio + 4 głosniki i alarm.
Czy o takich wartościach aku wystarczy czy wziąć wiekszy prąd rozruchowy i jakie ew aku polecacie tzn ja myślę tylko nad Centrą ew Varta..
Jaką Centre lub Varte polecacie?
Varta Blue Dynamic
Varta Black
Centra plus
Centra futura
e
erykko

Post autor: erykko »

Ja bym przed wymianą akumulatora polecił ci jeszcze byś sprawdził jaki prąd jest pobierany przez alarm, bo to też może byś przyczyną wyładowania. Wystarczy podłączyć amperomierz/multimetr szeregowo podczas postoju. Mała usterka może zwiększyć pobór prąd. Jeśli chodzi o Vartę to do benzyny bez elektryki moim zdaniem wystarczy seria Blue i wartość prądu i pojemność jaką znajdziesz w konfiguratorze http://www.varta-automotive.pl/index.ph ... =pl&range=
k
karol2929
Raczkujący
Raczkujący

no właśnie na stronie Varty podaje mi że mam wziąć 60AH. mnie tyle nie potrzeba ponieważ nie jeżdżę tak daleko do pracy, raczej robie krótkie odcinki, czasami gdzieś dalej.. wg postów tutaj zamieszczonych koledzy pisali że producent zaleca 44AH więc jeśli nie mam klimy oraz elektryki tzn okien szyberdachu czy wystarczy na alarm oraz radio + 4 głośniki aku o parametrach 45-50AH 440-500A.
stary aku jest z rocznik 2002! Varta blue dynamic 45AH 360A :)
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote=""karol2929""]no właśnie na stronie Varty podaje mi że mam wziąć 60AH[/quote]
No to fakt. Na stronie Varty tak podaje.
Na Centrze podaje:
Centra standard: 44Ah, 360A
Centra Plus: 50Ah, 450A
Centra Futura: 53Ah, 540A
k
karol2929
Raczkujący
Raczkujący

nie wiem który wybrać..

Centra standard: 44Ah, 360A
Centra Plus: 50Ah, 450A
ew. jeszcze Varta Blue Dynamic 45Ah 440A
tylko że na stronie Varty podaje że do mojej poli 60Ah i teraz zgłupiałem..
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: bialy0666 »

może ten http://www.varta-automotive.pl/index.ph ... 4020443132.
edit wcześniej miałeś 45 Ah i było ok to teraz trzymaj się tej granicy 44-50 Ah nie więcej , na dodatek robisz krótkie trasy , jeśli 10- 15 to granica gdzie odzyska sprawność aku .
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Ja sobie chwale Futurę. miałem w AEX i dawał radę. Co do centry Plus to kolega dumle ma słabe z nią doświadczenia. ale ile użytkowników tyle opinii.
Ja np. teraz do Fiata Albea kupiłem Varte Silver bo słyszałem bardzo pochlebne opinie. Zakupiony i założony w zeszłą sobotę, a w poniedziałek dał dupy. został doładowany i na razie jeszcze się nie zająknął. także różnie bywa nawet z najlepszymi jednostkami.
k
karol2929
Raczkujący
Raczkujący

Dziękuję za pomoc, jutro będzie trzeba kupić. Robie małe trasy więc kupie max 44-45Ah.
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

ja Future z tego co pamiętam miałem 47Ah. Prądu nie pamiętam.
Awatar użytkownika
pakokula
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: pakokula »

Powiem tak ja mam 6n 1.0

na wyposażeniu:
wspomaganie
2x jasiuu
4x głosnik
cb
centralny zamek
czesto podłaczona navi i telefon na ładowarce

znajomy ktory posiada hurtownie akumulatorów od lat polecił mi Euro-Start 50+

narazie nie narzekam mimo tego ze była potrzeba rozładowania go do 0 (holowanie w nocy)
trzyma ok a tej zimy z niego odpalany był 2 razy jednego dnia opel vectra 1,6...

wystarczajacy aku jak na ten motorek nie ma sensu większego pakowac.
MOJA ZIELONA ŻABCIA
MOJE ZŁOTKO

----------------------------------------------------
Awatar użytkownika
Adzio
Newbie
Newbie

Post autor: Adzio »

Witam. Potrzebuję aku do Diesla 1.9 96'. Jaki minimalny prąd rozruchowy i pojemność ? Może ktoś coś nadmienić o wymiarach, bo wsadzałem inny, ale niestety nie pasował... :shock:
Szukasz sposobu na zarobek ? Napisz do mnie ! :)

Obrazek NSR 125
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stats/56475][img]ht
Awatar użytkownika
wesol
Swój
Swój

Post autor: wesol »

standardowy do tego silnika to zdaje sie 60 czy 64 Ah ale ja wsadzilem jeszcze wiekszy bo 74Ah. Tylko trzeba bylo lekko podciac podstawe by pasowal. Swietnie krecil.
S
Salicjusz
Newbie
Newbie

Post autor: Salicjusz »

Według katalogu jenoxa wychodzi 61 Ah, jak nie masz dużo elektryki to spokojnie by taki wystarczył no i przede wszystkim to by Cię dość tanio wyszło.
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

ja bym się szarpnął na coś lepszego typu optima, wszystko zależy ile chcesz tym autkiem jeździć ale tego aku nie pobije nic
http://allegro.pl/akumulator-44ah-910a- ... 98603.html
cena może i odstrasza ale prąd rozruchowy w zimie jest boski no i żywotność też bije konkurencje
civic r18a2/407 1,6 HDi
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”