[9n/9N3] wszystko o: stuki/puki/skrzypienie/zgrzyty/piski

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

H
Harun
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Harun »

[quote=""golik""]Jakieś pomysły ?
Dzięki.[/quote]

Sprawdź przeguby.
J
Jolinka
Newbie
Newbie

Post autor: Jolinka »

[quote=""Wojtek338""]Witam!
Od jakiegoś czasu przyuważyłem pewną dziwną rzecz. A mianowicie , gdy mocniej popracuje zawieszenie z tyłu(dziura, nierówność drogi) , to coś stuka w tylnym lewym kole, a właściwie w jego okolicach. Myślałem że to coś w drzwiach lata, albo w bagażniku coś się obluzowało, ale niestety to nie to. Co może być przyczyną stukania ?
Bardzo proszę o odpowiedź[/quote]

Wojtek, czy zlokalizowałeś stuki? Jestem świeżą posiadaczką Polo IV z 2001 roku i też słyszę takie stuki, jak Ty. Jest to już cholernie irytujące. Przegląd robiony miesiąc temu, wszystko było ok, ale też tak nie stukało, jak teraz. Mam zamiar podjechać dziś na stację diagnostyczna sprawdzić amortyzatory.
Jeśli problem u Ciebie został rozwiązany - naprowadź proszę :)
H
Harun
Raczkujący
Raczkujący

U mnie przyczyną stuków okazał się amortyzator. O dziwo na szarpakach wychodziło, że ma 56% sprawności, więc niby wszystko ok, ale stuka.

Zawieszenie z tyłu w polówce jest proste, więc jak poduszki na belce są w dobrym stanie, to pozostaje sprawdzanie amortyzatorów, poduszek amorów itp. Chyba, że to w bagażniku coś stuka. :grin:
H
Harun
Raczkujący
Raczkujący

Odświeżam temat, bo w lipcu/sierpniu tego roku wymieniałem z tyłu amortyzatory (Delphi) + odboje i osłony (Hart) + poduszki (Lemfoerder), bo słychać było stuki. Teraz stukanie wróciło i jest takie samo jak przed wymianą (tylko na razie znacznie cichsze, ale poprzednio na początku też tak było). Wtedy jak wymieniałem te części mechanik twierdził, że przede wszystkim przyczyną stuków były zużyte poduszki i odboje. Czyżby po 2 miesiącach znów były do wymiany?
t
tornado
Początkujący
Początkujący

Post autor: tornado »

[quote=""Harun""]Odświeżam temat, bo w lipcu/sierpniu tego roku wymieniałem z tyłu amortyzatory (Delphi) + odboje i osłony (Hart) + poduszki (Lemfoerder), bo słychać było stuki. Teraz stukanie wróciło i jest takie samo jak przed wymianą (tylko na razie znacznie cichsze, ale poprzednio na początku też tak było). Wtedy jak wymieniałem te części mechanik twierdził, że przede wszystkim przyczyną stuków były zużyte poduszki i odboje. Czyżby po 2 miesiącach znów były do wymiany?[/quote]

Ja pozbyłem się stuków z tyłu w końcu całkowicie a okazało się ze pochodziły od osłon na amortyzatory xd Przykleilem po 3 gumki od środka osłony i cisza.
H
Harun
Raczkujący
Raczkujący

[quote=""tornado""]Ja pozbyłem się stuków z tyłu w końcu całkowicie a okazało się ze pochodziły od osłon na amortyzatory xd Przykleilem po 3 gumki od środka osłony i cisza.[/quote]

U mnie osłony amortyzatorów rzeczywiście trochę stukają jak się potelepie za koło. Spróbuję to czymś podkleić.

Dzisiaj byłem na kontroli zawieszenie i co się okazało - powoli kończy się łożysko koła. Mechanik twierdził też, że zużyty jest gumowy element wahacza, ale trzeba wymienić wahacz w całości. Prawda to?
Awatar użytkownika
qwertypol
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: qwertypol »

Witam, co może być przyczyną skrzypienia w Polo 9n3 z tyłu zawieszenie przy przejeżdżaniu progów zwalniających gdy temp spada poniżej 5 stopni?
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

tuleje belki zazwyczaj lubią skrzypieć
Awatar użytkownika
kafar
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

Post autor: kafar »

Jak to można naprawić może czymś popsikać ?
Grupa Mazowiecka- "Młoda Gwardia"
kafar
http://polskajazda.pl/Samochody/Volkswagen/Polo/131762
Obrazek
"błogosławieni c
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

popsikać to można się perfumem a nie tuleję belki...
jedź na stacje diagnostyczną żeby sprawdzili czy się jeszcze nadają do użytku, a 0ajk nie to wymień
Awatar użytkownika
maly85
Newbie
Newbie

Post autor: maly85 »

Witam,
W mojej Polo 9n3 1,2 2006 (136k km)od pewnego czasu słychać podejrzane stuki w okolicy tylnego prawego koła.
Pojawiają się tylko podczas mocnego skrętu w prawo z prędkością powyżej 30 km/h (przy spokojnej jeździe po parkingu cisza) Po wyprostowaniu kół lub zmniejszeniu kąta skrętu, stuki ustają. Podczaj jazdy na wprost nic nie stuka, na dziurach też cisza.
Stuki mają charakter cykliczny ,analogiczny do prędkości obracającego sie koła.
Na stacji diagnostycznej sprawdzali przód i tył, nic nie znaleźli. (nie byłem tylko na szarpakach)
Dwa lata temu wymieniono prawe tylne łożysko oraz komplet cylinderków i sprężynek w bębnach po obu stronach.

Mają szanowni Koledzy jakies pomysły co sprawdzić ? Może ktoś mial taki przypadek ?
M
Matthias
Newbie
Newbie

Post autor: Matthias »

Po wymianie oryginalnego zawieszenia na zawieszenie gwintowane ( SuperSport ) pojawily sie stuki i skrzypienie.
Jak sie okazalo sprezyna przeskakuje. Mial ktos z Was podobny problem ?? Jak go mozna rozwiazac ??

Jesli chodzi o lozyskowanie sa zalozone nowe lozyska. Czy konieczna bedzie wymiana oryginalnych poduszek na poduszki z uniball-em i czy to pomoze, czy mozna to jakos inaczej rozwiazac ??

Wydaje mi sie, ze sprezyna pomocnicza jest za bardzo scisnieta ?? Czy nie ma to znaczenia az takiego ??
Obrazek
Dzieki z gory za pomoc.
k
khej1696
Newbie
Newbie

Post autor: khej1696 »

Cześć,

Mam problem z moją trzycylidnrową bestią, mianowicie podczas odpuszczania gazu słuchać taki jakby pojedynczy stuk pod pedałem gazu. Dzieje się to tylko wtedy kiedy wpięty jest bieg, na jałowym wszystko jest ok. Ma ktoś jakieś pomysły co to może być? Dziękuję z góry za odpowiedź i pomoc.
Awatar użytkownika
wojtek6992
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: wojtek6992 »

[quote=""khej1696""]Cześć,

Mam problem z moją trzycylidnrową bestią, mianowicie podczas odpuszczania gazu słuchać taki jakby pojedynczy stuk pod pedałem gazu. Dzieje się to tylko wtedy kiedy wpięty jest bieg, na jałowym wszystko jest ok. Ma ktoś jakieś pomysły co to może być? Dziękuję z góry za odpowiedź i pomoc.[/quote]

stawiam na poduchę skrzyni lub silnika
k
kwanga
Newbie
Newbie

Post autor: kwanga »

Cześć, mam problem ze stukami, objawy :
podczas jazdy na nie równościach jak studzienka, garby asfaltu, dziury, słychać w środku stuki głuche stłumione ( nie słychać ich na zewnątrz)
podczas jazdy po drodze jeżeli nie ma w niej w/w wad to jaka by nie była nie ma żadnych stuków
Diagnoza mechanika:
mechanik uznał że, do wymiany są wszystkie amory z tyłu wymienił i założył nowe a z przodem miałem jechać teraz
Jednak pojechałem na stację i co się okazało:
amory z tyłu L41% P29%
amory z przodu L91% P89%
mechanik uszkodził tłoki ( błyszczące pręty ) a one uszkodziły uszczelniacze i amory do wymiany
na stacji nie stwierdzono żadnych luzów w zawiedzeniu
tył amory wymienione a z przodu wymieniłem drążki stabilizatora bo jeden miał uszkodzoną gumę, stuki są cichsze ale nadal są :angry2: :angry: więc co generuje stuki :?: :?: :?:
:bow: :bow: POMOCY :!: :!:
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”