Cześć.
Jestem nowy na forum i na początku chciałbym się przywitać.
Sprawiłem sobie Polo 6N w wersji OpenAir. Kupując auto sprzedający zapewnił, że dach jest szczelny i się otwiera. Jak nietrudno się domyśleć, rzeczywistość była wręcz odwrotna. Dach jest wypłowiały, nie dolega na całej długości do uszczelek, na dodatek nawet się nie otwierał. Nie dałem za wygraną i wziąłem się za uruchomienie mechanizmu. Kupiłem na olx używany dach z dwoma małymi łatkami (w porównaniu do mojego obecnego wygląda jak nowy) - może nawet kupowałem go od któregoś z Was forumowiczów

Powoli biorę się podmianę dachu, mianowicie: udało mi się uruchomić,wyciąć nową obudowę przekładni, uszczelnić i zakonserwować silniczek; zdjąłem podsufitkę, wysuszyłem, oczyściłem z pozostałości starej gąbki, zakupiłem nowy materiał i jutro będę ją obijał; wziąłem się za przełącznik jednak jest chyba nie do odratowania (w środku widać czyjąś radosną twórczość). Korzystając z waszego doświadczenia w kwestii w/w dachów chciałbym zadać parę pytań:
Czy przełącznik do podnoszenia szyb od aut VAG tego rocznika będzie pasował? Na allegro chodzą takie za ~15 pln, przełożyłbym tylko sam przycisk z piktogramem
Kupując dach sprzedający nie mógł zapewnić mnie czy dach się otwiera ponieważ nie miał silniczka. Słyszę, że w środku dachu coś lata. Czy w razie gdyby dach nie chciał współpracować istnieje możliwość jego rozkręcenia? Rozglądałem się za śrubami / zaczepami jednak nic nie podchodziło mi pod część służącą do rozbiórki dachu
Czy przed założeniem dachu na samochód należy przelecieć rogi uszczelniaczem np. dekarskim?
Z góry dzięki za info i pozdrawiam.