[9n] Rozrząd 1,4 TDI

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

m
misiek89
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: misiek89 »

No to ja mam na pasku...
sprzedam oryginalna lampę tylną, lewa strona (od kierowcy) do [9N] oraz surowe groty kluczyka do VW.
Obrazek
M
Mordrad
Newbie
Newbie

Post autor: Mordrad »

Cześć, potrzebuję fotkę (wyjęty) osłony rozrzadu do polo 9n3 1.4tdi. Pozdrawiam.

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk
C
Chrabol
Newbie
Newbie

Post autor: Chrabol »

Koledzy, mam polo 9n 1.4 16V 75 KM silnik BBY z 2002 roku. Jak kupowałem samochód w XII'2011 (przebieg wskazywany 135.000 km), to gość zmienił mi pasek, rolki i napinacze, ale nie wymienił pompy wody (nie ma na fakturze, dziś dopiero zwróciłem uwagę). Teraz mam przebieg ok. 180.000 km. Czy, a jeśli tak, to ile, mogę jeszcze pojeździć? Chcę kupić części sam. Jakiej firmy szukać?

Dzięki z góry.
b
baranek
Newbie
Newbie

Post autor: baranek »

hej.mam pytanie
VW polo 1.2 l benzynowy, 3 cylindrowy, 6-zaworowy 54 KM 2007
pasek czy łańcuch rozrządu?
Awatar użytkownika
BArt76
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Post autor: BArt76 »

Łańcuch :)
V
Voytec
Newbie
Newbie

Post autor: Voytec »

hej.mam pytanie
VW polo 1.2 l benzynowy, 3 cylindrowy, 6-zaworowy 54 KM 2007
pasek czy łańcuch rozrządu?
Mam podobne pytanie co baranek. Wszędzie gdzie czytam znajduję informację, że polo 9n 1.2 12V ma rozrząd na łańuchu, na fakturze od poprzedniego właściela auta też jest, że był wymieniany(nie wiem czemu), ale żeby nie było za kolorowo to: po zajrzeniu pod maskę po lewej stronie(stojąc twarzą do auta) przy silniku jest pasek(wieloklinowy jak mi się wydaje) no i teraz pytanie czy to jest tylko pasek od agregatu klimy, rozrusznika itp. czy to rozrząd i mam inny silnik ?(podłączenie pod kompa zadziałało dla tej wersji silnikowej)

Nurtuje mnie to trochę bo dopiero co go kupiłem i nie wiem czy coś z tym robić czy nie.

Pozdrawiam
W
Wolga85
Swój
Swój

Post autor: Wolga85 »

Bez zdejmowania osłon widać ale pasek wieloklinowy od alternatora i klimy. Pasek od rozrządu jest pod plastikową obudowa (czarną) i w przeciwieństwie od paska wieloklinowego ma zęby (czyli rowki pod kątem prostym). Generalnie jest czarna obudowa z lewej strony silnika (stojąc przodem do auta miedzy paskiem wiloklinowym a silnikiem mamy pasek rozrządu . Jeśli po lewej stronie silnika nie ma czarnej obudowy tylko aluminiowa nie odróżniająca się od bloku silnika to jest tam łańcuch.
Lenistwo drogą do postępu
Awatar użytkownika
BArt76
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Pasek wieloklinowy (klinowy) jest od alternatora lub klimy,
Pasek wielorowkowy to rozrząd
m
misiek89
Zainteresowany
Zainteresowany

Czy przy wymianie kompletnego rozrządu wraz z pompą wody, trzeba też również wymienić płyn chłodniczy?
sprzedam oryginalna lampę tylną, lewa strona (od kierowcy) do [9N] oraz surowe groty kluczyka do VW.
Obrazek
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

Witam
Tak, bo żeby wyjąć pompę wody, trzeba spuścić płyn. Starego chyba nie zalejesz... :)
m
misiek89
Zainteresowany
Zainteresowany

A no nie zaleję starego :D

A ktoś się orientuje ile kosztuje kompletny rozrząd wraz pompą wody do silnika BBY?

Ile średnio biorą mechanicy za wymianę kompletnego rozrządu w takim silniku?
Obrazek
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

Ja wymieniałem u siebie 3 lata temu - ten sam silnik:
Paski DAYCO, rolki napinające INA, pompa wody Ruville, wymiana płynu chłodniczego (oryginalny koncentrat G12 z ASO - opłaca się). Wymieniałem przy tym też pasek klinowy (Contitech) i rolkę (SKF) napinającą pasek klinowy. Cen poszczególnych części nie mam. Ale za taki zestaw zapłaciłem:
- części 650zł,
- koncentrat 35zł (1,5L)
- robocizna 150zł (znajomy mechanik)

Przejeździłem na tym zestawie 36 tysięcy i jest póki co git :D

Pozdrawiam
m
misiek89
Zainteresowany
Zainteresowany

Witek6935, dzięki za informacje.

Tak się zastanawiam bo auto mam z 2002 roku. Pierwszy rozrząd na oryginalnych częściach robiłem w październiku 2009 roku przy przebiegu 89 000 km. Obecnie mam przejechane 165 000 km. Czy już czas na wymianę rozrządu?
Obrazek
Awatar użytkownika
BArt76
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

[quote=""misiek89""]Czy przy wymianie kompletnego rozrządu wraz z pompą wody, trzeba też również wymienić płyn chłodniczy?[/quote]
W zależności od stanu płynu, ale jeśli będziesz spuszczał to wszystkiego nie złapiesz ... nie jest to duży koszt więc zalej nowy, będzie świeży :)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
BArt76
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

[quote=""misiek89""]A no nie zaleję starego :D

A ktoś się orientuje ile kosztuje kompletny rozrząd wraz pompą wody do silnika BBY?

Ile średnio biorą mechanicy za wymianę kompletnego rozrządu w takim silniku?[/quote]
zestaw INA+pompa np.Graf to koszt 475zł więc o wiele taniej niż kolega wyżej dał :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”