Glosniki - Podszybie

Forum dyskusyjne o nagłaśnianiu naszych pociech.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

n
norbert22
Newbie
Newbie

Post autor: norbert22 »

Witam, kupiłem do mojego Polo 6n2 głośniki Powerbass 6-SC. Mam pewien problem z ich podłączeniem. Wiadomo podłączyłem woofer i tweeter do zwrotnicy. Problem mam natomiast z sygnałem z radia. Do oryginalnych głośników idzie kabel, który jest rozgałęziony na dwa. Jeden idzie do tweetera, a drugi do woofera. Oba są zakończone kostką z plusem i minusem. Plus to kabel niebieski czy niebiesko-brązowy? Czy mogę podłączyć nowe głośniki do jednej kostki a drugą zostawić wolną, czy muszę jakoś to inaczej zrobić? Jestem laikiem w tych sprawach, zdaję sobie sprawę, że są to pewnie rzeczy trywialne, jednakże proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
damian2933
Początkujący
Początkujący

Post autor: damian2933 »

odłącz te głośniki stare w drzwiach co masz podepnij w to miejsce zwrotnice od obecnych PB i powinno być dobrze nie widze jakiś większych problemów z podłączeniem z radia do drzwi do chadza ci 2 przewody + i - a w przelotce czy tam za nią pod tapicerką są rozgałęzione na 4 przewody podłącz sygnał normalnie z oryginalnego woofera a TW odłącz
ALTEK220A>CDA-117Ri>PRO CON GOLD >GZHA2350>RODEK RNC>HIFONICS BXI6000>Rockford T112D2 puki co 141dB
Awatar użytkownika
zxxck
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: zxxck »

Koledzy mam takie pytanko :) Potrzebuje przeciągnąć kabel zasilający od wzmacniacza do akumulatora :) I pytanie brzmi gdzie znajdę przelotkę w ścianie grodziowej bo dzisiaj tak z grubsza patrzyłem i coś nie mogłem tego wypatrzeć ;/ Prosiłbym o pomoc :) Samochód polo 6n2 r. 2001 1.0MPI jeżeli to ma znacznie :)
Awatar użytkownika
rekos
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: rekos »

Mniej więcej na wysokości nóg pasażera
Awatar użytkownika
zxxck
Zainteresowany
Zainteresowany

Ale tam powinna być jakaś zaślepka czy już tamtędy powinny iść jakieś kable ? :)
Awatar użytkownika
rekos
Raczkujący
Raczkujący

U mnie idzie odpływ od klimatyzacji - tam mam wsunięty kabel ;)
Awatar użytkownika
damian2933
Początkujący
Początkujący

koło kielicha od kierowcy na ścianie grodziowej powinna być duża zaślepka jak ściągniesz pokrywę silnika to będziesz miał bardo dużo miejsca i na pewno ją zauważysz
ALTEK220A>CDA-117Ri>PRO CON GOLD >GZHA2350>RODEK RNC>HIFONICS BXI6000>Rockford T112D2 puki co 141dB
Awatar użytkownika
zxxck
Zainteresowany
Zainteresowany

Dzięki wielkie chłopaki :) Car audio śmiga :D Teraz mi powiedzcie jak uporać się z REMEM ;/ bo coś nie mogę do tego dojść ;/ na razie zrobiłem zworkę do plusa ale szkoda tak bo akumulator się rozładowywuje ;/
Awatar użytkownika
krzychu20
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzychu20 »

[quote=""zxxck""]Teraz mi powiedzcie jak uporać się z REMEM ;/ bo coś nie mogę do tego dojść ;/ na razie zrobiłem zworkę do plusa ale szkoda tak bo akumulator się rozładowywuje ;/[/quote]

No proszę Cie.... poszukaj- było o tym nie tylko tutaj na forum, ale nawet w necie znajdziesz mnóstwo info :roll:
Awatar użytkownika
rekos
Raczkujący
Raczkujący

REM ciągniesz do radia (najlepiej osobnym kablem, może być cienki) i podpinasz np. pod niebieski kabel. Czincze przeciągasz po prawej stronie, a kabel zasilający i REM puszczasz lewą stroną, gdzie idzie wiązka kabli.
A jak z bidy - jeśli masz w czinczach taki kabelek po środku podpinasz go jak wyżej. W takim przypadku - przy słabym kablu możesz łapać szumy z radia.
Awatar użytkownika
sprajt
Konkretnie zainteresowany

Post autor: sprajt »

Panowie otóż mam taki problem. Zakupiłem radio Alpine CDA-9847R, grało, grało , a dzisiaj wchodzę do auta i nie chce się włączyć. Sprawdzałem bezpiecznik w radiu i jest ok. Myślę, że problem może leżeć w kostce iso, otóż ktoś przerabiał te kable i wygląda ona następująco:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Zobacz całą galerię

Co może być jeszcze przyczyną takiego obrotu sprawy?
Obrazek
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

poodwijaj taśmy z tych pozaklejanych kabli bo tam mogło sie coś rozłączyć jeżeli ktoś tego nie polutował tylko skręcił
na pewno te zasilające czyli czerwony, czarny i chyba żółty

fioletowy, szary, biały zielony są głośnikowe

btw. wygląda jakby ktoś dosłownie wyrwał to radio zamiast wypiąć wtyczki
Awatar użytkownika
sprajt

Post autor: sprajt »

Kupiłem je z allegro, nie dociekam już co i jak. Temat rozwiązany, poskręcane kable, polutowałem , jest ok. :grin:
Obrazek
F
Freshu6
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Freshu6 »

a teraz zabije was moim pytaniem . Otóż mam 2x Infinity Kappa 693i pod wzmakiem Kenwooda wszytsko grało do wczoraj a dzisiaj głośniki nie "schodzą" w dół nie ma basu nie są żywe grają jak by chciały a nie mogły membrana cała nie czuć spalenizny co to może być panowie ?
Awatar użytkownika
damian2933
Początkujący
Początkujący

sprawdź wzmacniacz czy dochodzi sygnał bądź czy nie włączyłeś jakiegoś filtra na radyjku jak masz możliwość to podmień na inny
ODPOWIEDZ

Wróć do „Car audio”