Wszystko o: Hamulce

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
lukas2305
Konkretnie zainteresowany

Post autor: lukas2305 »

schemat z Etki:
Obrazek
Ostatnio zmieniałem u siebie linki z ręcznego więc gdzieś powinienem mieć zdjęcia. Jak znajde to wrzuce.
Awatar użytkownika
Lechu_1987
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Lechu_1987 »

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Vw Polo 86c2f 94r. 1.0 AAU = 60 KM i 83Nm
Vw Golf II 90r. 1.6 TDi SB -80 KM = 101KM i 198Nm
Vw Passat B4 94r. 1.9 TDi 1z 90KM = 114KM
Vw Golf III 95r. 1.9 TDi 1z 90KM
Vw Sharan 97r. 1.9 TDi AHU 90KM = 110KM
Vw Golf IV 00r. 1,9 TDI AJM 115KM
S
Slawek-ch
Początkujący
Początkujący

Post autor: Slawek-ch »

Oki dziękuję,Jak by ktoś z was znalazł zdjęcie jeszcze montażu tych linek razem do tego metalu i gdzie ten metal ma umocowane i jak to był bym bardzo wdzięczny.Pozdro
VW Polo
S
Slawek-ch
Początkujący
Początkujący

Kupiłem linkę która przychodzi do tyłu od strony kierowcy i nie mogę jej naciągnąć żeby zamontować do tego żelastwa na środku.Czy to żelastwo ma być umocowane do belki czy jak?
VW Polo
Awatar użytkownika
Lechu_1987
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Lechu_1987 »

w belce nic nie mocujesz jak juz to sciagnij lekko linke drutem zeby nie latała i tyle.
Vw Polo 86c2f 94r. 1.0 AAU = 60 KM i 83Nm
Vw Golf II 90r. 1.6 TDi SB -80 KM = 101KM i 198Nm
Vw Passat B4 94r. 1.9 TDi 1z 90KM = 114KM
Vw Golf III 95r. 1.9 TDi 1z 90KM
Vw Sharan 97r. 1.9 TDi AHU 90KM = 110KM
Vw Golf IV 00r. 1,9 TDI AJM 115KM
S
Slawek-ch
Początkujący
Początkujący

Oki jakoś się poszuka miejsca i ją przydrutuje...
VW Polo
Awatar użytkownika
lukas2305

jeśli nie da się naciągnąć nowej linki na ten metalowy łącznik po środku to musisz odpiąć linkę z szczęk wewnątrz bębna. wtedy linka się poluzuje i bez problemu naciągniesz. A jeśli nic nie da jedna strona to podnieś cały tył i zdejmij z obu stron. nie ma co kombinować z jakimiś drutami bo to w końcu hamulce i odpowiadają za twoje bezpieczeństwo.
Jak już uda ci się połączyć linki i zamontujesz wszystko do kupy, to naciągasz cały układ linek nakrętką 10 pod drążkiem ręcznego. Naciągasz do momentu aż na 3 ząbku koła będą się kręcić z oporem. Albo na 5 nie da się obrócić. Wtedy łącznik nie będzie "wisiał" i linki będą dobrze napięte.
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

Miałem dzisiaj drobną tragedię:

Obrazek

Więc efektem tego muszę kupić nowe klocki i tarcze, bo toczyć krzywych nie ma co.
Polo 91, klocki asymetryczne.
Wybór padł na ATE, w grę wchodził Speedmax'y, ale nazwa mi się źle kojarzy.
I mam pytanie: tarcza była lita, będzie lita, nacinana, tak wiem, że klocki szybciej idą, ale mam pytanie o grubość:
jakiej grubości powinny być klocki? 19,7 czy 17,3 ?
Bo na logikę to 17,3 powinny być do G40 (niektóre firmy pokazują 15,3-15,0), bo tam tarcza wentylowana, czyli grubsza (20 mm), to klocki cieńsze, żeby się pomieściło, a 19,7 do zwykłych, bo tarcza cieńsza (10 mm).
Zmieszczą się te 19,7? Bo jest prosta i jedno-paczkowa oferta:
http://allegro.pl/ate-pd-tarcze-hamulco ... 59953.html
Pisałem do sprzedawcy, ale jest niedziela, a potrzebuję zamówić dziś, bo jutro by były już wysłane, a jutro zamówić mogę dopiero po 16...
Awatar użytkownika
lukas2305

a tak przy okazji to asymetryczne klocki można stosować zamiast zwykłych? Bo właśnie mnie też czeka wymiana tarcz i klocków i się zastanawiam nad jakimś zestawem w miarę przyzwoitej cenie. Słyszał ktoś o firmie Steinhof? Znajomy zakładał w swoim Focusie, zrobił już 2tys km i mówi, że super się sprawują...
Awatar użytkownika
kolo
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: kolo »

Mam pytanko czy zestaw Brembo klocki plus tarcze będzie dobry do jeżdżenia czy przerost formy nad treścią ?

http://allegro.pl/tarcze-brembo-vw-polo ... 38008.html taka tarcza i jakieś klocuszki do tego ;)
Kedy ?

viewtopic.php?f=89&t=21116 - GreenLine Edition
A
Anonymous

Widzę, że się niczego nie dowiem :-(
Awatar użytkownika
lukas2305

17,3 mm są do AAV, 3F, AAU...
15,3 mm do G40.
Natomiast 19,7 nie znalazłem...Przeszukałem całego intercarsa.
A według katalogu ATE numer klocków do AAV powinien być: 13.0460-7059.2 i one mają 17,3mm. Musiałbyś się gościa z Allegro zapytać czy miałby inne klocki do tego zestawu.
Te z aukcji są do Golfa III ABU, bo ma szerszy zacisk i 19,7 się mieści. http://www.motoneo.pl/m-VW-all-GOLF_III ... 81-81.html
A
Anonymous

Bardzo serdecznie Ci dziękuję za pomoc. To uderzam do gościa, żeby "zrobił mi" taki komplet.
Wyszła teraz pewna zagadka: zacząłem szukać po tych starych klockach jakiegoś opisu i znalazłem symbole normy E1: 90R 01245/035 begin_of_the_skype_highlighting              01245/035      end_of_the_skype_highlighting
Wpisałem w Google i : http://www.feuvert.fr/plaquettes-de-fre ... 53139.html
Czyli miałem założone 19,7. Tylko pytanie: czy były założone, bo zakładał je ktoś do wyjechanej tarczy nowe klocki i dlatego się zmieściły, czy tak jak gdzieś wyczytałem, że takie też się mieszczą na nowy montaż? Bo niby na liście jest, ale czemu? Ate podaje 17,3 więc im lepiej zaufać. Mierzyłem to od zacisku do tłoczka teraz jest 45 mm, a cofnąć by się pewnie dało jeszcze troszkę ale czy aż 5 mm? To lepiej nie ryzykować i szukać klocków 17.3.
Co najlepsze: koleś na aukcji pisze, że komplet pasuje do Polo, ale też na jego innej aukcji już na temat samych klocków pisze, że do Polo nie pasuję, choć te same co z kompletu:
http://allegro.pl/ate-klocki-hamulcowe- ... 96588.html
Skopiował pasujące modele do tarczy, do klocka już nie, więc u mnie ktoś na wyjechaną tarcze założył nowe klocki...
Awatar użytkownika
kolo
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: kolo »

[quote=""kolosensei""]Mam pytanko czy zestaw Brembo klocki plus tarcze będzie dobry do jeżdżenia czy przerost formy nad treścią ?

http://allegro.pl/tarcze-brembo-vw-polo ... 38008.html taka tarcza i jakieś klocuszki do tego ;)[/quote]

powtarzam pytanie bo zniknęło na następną stronę :)
Kedy ?

viewtopic.php?f=89&t=21116 - GreenLine Edition
S
Slawek-ch
Początkujący
Początkujący

[quote=""lukas2305""]jeśli nie da się naciągnąć nowej linki na ten metalowy łącznik po środku to musisz odpiąć linkę z szczęk wewnątrz bębna. wtedy linka się poluzuje i bez problemu naciągniesz. A jeśli nic nie da jedna strona to podnieś cały tył i zdejmij z obu stron. nie ma co kombinować z jakimiś drutami bo to w końcu hamulce i odpowiadają za twoje bezpieczeństwo.
Jak już uda ci się połączyć linki i zamontujesz wszystko do kupy, to naciągasz cały układ linek nakrętką 10 pod drążkiem ręcznego. Naciągasz do momentu aż na 3 ząbku koła będą się kręcić z oporem. Albo na 5 nie da się obrócić. Wtedy łącznik nie będzie "wisiał" i linki będą dobrze napięte.[/quote]

Teściu dorobił nowy metalowy łącznik i ręczny max mam na 3 ząbku...
VW Polo
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”