Wszystko o: Felgi i opony

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

k
kubek
Newbie
Newbie

Post autor: kubek »

Witam, mam taki problem z którym mam nadzieje pomożecie mi się uporać :grin:
Co by się nie narażać na krytykę przy pierwszym poście powiem, że korzystałem z opcji szukaj na tym forum i u wujka googla, i mimo sporej ilości tematów nie znalazłem do końca ostatecznej odpowiedzi czy potwierdzenia. Stąd moje pytanie. A mianowicie:

Mam polówkę jak w tytule tematu ( dopiero co ją nabyłem), poprzednie autko mi się rozkraczyło. Ale nim to rozkraczenie nastąpiło, wykosztowałem się trochę na oponki goodyear ultra grip 7+ w rozmiarze 195/65 R 15. W polo ma obecnie letnie oponki w rozmiarze 185/60 R14.
I teraz zastanawiam się czy te 15 uda mi się założyć do polówki jeżeli zakupie felgi 15? Z informacji na tym forum wyczytałem że chyba nie ma ich w katalogu zalecanych rozmiarów więc nie chce wykosztować się na felgi i założyć oponki, które będą ocierały.
Konkretyzują proszę o pomoc w temacie czy mogę założyć te 15 i nie będą ocierały nawet przy obciążeniu 4 osób i jeżeli uznacie, że wejdą na luziku to proszę o info jakie dokładnie felgi kupić. Czy np. 5,5Jx15 ET35 (5x100) będą ok czy jakieś inne?

Aha i jeżeli znacie jakiś sklep z nowymi felgami stalowymi ( na alu niestety teraz kasy nie mam, ale dla pocieszenia letnie 14 są na alufelgach) w okolicach Krakowa, który ma przystępne ceny, to dajcie namiary :bow:
Awatar użytkownika
Majkel19
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Majkel19 »

Nie da rady 195/65/15. za duży profil opony 65, sam miałem te opony i chciałem zamontować lecz się przeliczyłem. Z tyłu prawdopodobnie się nadaje. Polówki z seryjnym zawieszeniem z tyłu s a dośc wysokie więc opona powinna wejść tylko rozstaw śrub 5x100. :)
Awatar użytkownika
yooshky
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: yooshky »

Witam. Jako ze to mój pierwszy post na tym forum chciałem wszystkich serdecznie przywitać.
[quote=""reporter1987""]Witam !!
Powiedzcie mi dlaczego VW pisze, że opony o tym właśnie rozmiarze mają być z bieżnikiem typu V a nie np. H ???[/quote]
Indeks prędkości -> http://www.oponeo.pl/narzedzia/indeks-predkosci

Mam zamiar założyć felgi 6,5JR15 ET35 + opony Uniroyal RainExpert 195/60 R15 88 H lub opony Uniroyal RainExpert 195/65 R15 91 H ewentualnie te same w rozmiarze 195/55 R15

Jakieś przeciwwskazania? Będzie to pasowało do mojej Polówki?
Uniroyal wybrałem dlatego że mam RainExpert'y założone (oczywiście nie w tym rozmiarze) w moim drugim aucie (BMW 740 iAL) i wyrobiłem sobie o nich własną, bardzo dobrą opinię.

Pozdrawiam.
Obrazek
m
majek_01
Newbie
Newbie

Post autor: majek_01 »

Witam.
Interesuje mnie czy ma ktoś założone opony 185/60/R15..
Chciałbym jak najwyższe które wejdą przy felgach 15.

Znalazłem na tym forum jedna osobę która kupiła takie opony, ale nie pisała już nic o tym czy weszły, i jak się ewentualnie spisują ;)

nie interesuje mnie przekłamanie przy prędkości.. chciałbym żeby fajnie wyglądał samochód.. bo jednak 185/55 które mam wizualnie wydają się trochę za małe..

m
misiek89
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: misiek89 »

zmieniacie już zimówki na letnie? bo ja się zastanawiam czy tego nie uczynić na dniach :)
sprzedam oryginalna lampę tylną, lewa strona (od kierowcy) do [9N] oraz surowe groty kluczyka do VW.
Obrazek
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

ja jeszcze się wstrzymuję. Według mnie jest na to za wcześnie. Marzec to taka pora, że nawet jakimś drobnym śniegiem może zaskoczyć ;). Ja osobiście będę zmieniał w okolicach połowy kwietnia. Temperatury są teraz takie, że w razie czego zimówkom nic być nie powinno.
s
simon11
Newbie
Newbie
Kontakt:

Post autor: simon11 »

W moim crossie standardowe koła to 17 cali 215/40 - daje to średnicę koła 604mm - te opony wyglądały jednak trochę "cienko" więc założyłem 215/45 i teraz mają 625mm - nic nie obciera, wygląda bojowo.

Proponuje wejść sobie na fajny kalkulator średnicy i zamienników opon a wartości jakie mam przyjąć jako max wyjściowe (opona 225/45 już się nie nadaje - delikatnie obciera o próg przy skręcaniu - średnica 634mm, poza tym szerokość 225 powoduje kiepskie prowadzenie auta na koleinach)

Link do stronki: http://www.opony.com.pl/narzedzia/zamienniki-opon/
Serwis konsol Playstation i XBOX - www.serwiskonsol.com tel. 504 282 464
s
sawerr
Newbie
Newbie

Post autor: sawerr »

Jaki jest fabrycfzny oryginalny rozmiar opon letnich do polo 9n 14" z 2002 ?

prosze o szybka odpowiedz
p
pawnow
Początkujący
Początkujący

Post autor: pawnow »

Wszystkie rozmiary masz podane na wewnętrznej stronie klapki od wlewu paliwa.
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote=""pawnow""]Wszystkie rozmiary masz podane na wewnętrznej stronie klapki od wlewu paliwa[/quote]
I uważasz że ta odpowiedź jest satysfakcjonująca?? to już lepiej nic nie pisać. Teraz pomyśl sobie - a może ktoś nie ma tej naklejki?
Opony przewidziane dla 9N to:
185/60 R14 82H lub 185/55 R15 82H lub 195/50 R15 82H/V lub 195/55 R15 85H/V lub 205/45 R16 83H/V/W niezależnie czy zima czy lato. Aczkolwiek najlepiej w zimie by było na 185/60 R14 82Q
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

Jeśli chcesz poznać dokładnie swój rozmiar na jakich wyszło z fabryki to sprawdzisz to w kodach wyposażenia w bagażniku. Jeśli tam nie będzie to po VIN.
Awatar użytkownika
yooshky
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: yooshky »

[quote=""yooshky""]
Mam zamiar założyć felgi 6,5JR15 ET35 + opony Uniroyal RainExpert 195/60 R15 88 H lub opony Uniroyal RainExpert 195/65 R15 91 H ewentualnie te same w rozmiarze 195/55 R15
[/quote]
Założyłem 4x Dunlop 195/55 R15 (http://www.oponeo.pl/dane-opony/dunlop- ... 5-r15-85-h). Rozmiar zalecany przez producenta.
Profil 55 daje radę na naszych dziurawych drogach, choć można odnieść wrażenie że zawieszenie stało się ciut "sztywniejsze".
Zmiana szerokości opon zdecydowanie odczuwalna w porównaniu do zimowych 165/70 R14. Do innych w tym aucie niestety nie mam porównania bo zakupiłem ten pojazd na początku stycznia. Zakręty na ekspresówce które bałem się pokonywać z prędkością 90-100 km/h teraz pokonuję jadąc 120-130 km/h (jest jeszcze spory zapas jak sądzę ale nie zamierzam testować).
Jeśli ktoś się zastanawia nad założeniem takich "kapci" to ja ze swojej strony mogę je polecić z pełną odpowiedzialnością.
Troszkę żałuję że nie poszedłem w 205/45 R16 ale bałem się tak niskiego profilu. Auto wyglądałoby jeszcze ładniej.
Obrazek
Awatar użytkownika
MarioGTI
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: MarioGTI »

ja zakupilem wczoraj dokladnie takie same dunlopy sporty 01 w tym samym rozmiarze co mialem i sie jezdzi dobrze 195/55 R15 tak ze ten rozmiar moge polecic jak kolega pisze tez powyzej
1.4 TDI 80 KM --daje rade szczególnie trasa 3.7 l / 100km

Obrazek
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

[quote=""MarioGTI""]195/55 R15 tak ze ten rozmiar moge polecic jak kolega pisze tez powyzej[/quote]

Kolego, mógłbyś wrzucić mi fotkę auta od boku z takim rozmiarem kół i opon? Przymierzam się do zakupu alusów i nie mogę się zdecydować czy kupować 15" czy 16"... Auto ma fajnie wyglądać, ale jednocześnie ma dawać trochę komfortu na nierównościach. Dość sporo jeżdżę po nieutwardzonej drodze, dlatego myślę, że 15" to raczej będzie dobry kompromis. Nie mniej jednak chciałbym zobaczyć jak to się prezentuje. Optycznie korcą mnie 16", jednak chciałbym zobaczyć czy 15" też mnie usatysfakcjonują. Dla tego rozmiaru opony lepsza będzie szerokość felgi 6,5" czy 7"? Rozumiem, że na 7" opony będą mniej "balonowate", a bardziej równe z rantem felgi... tylko jak to wtedy wygląda z parkowaniem równoległym przy krawężniku? Nie rysuje się rant felgi? Do zakupu chciałbym trochę praktycznie podejść, bo mam tę przypadłość, że lubię parkować równolegle tyłem w ciasne miejsca przy samym krawężniku (Zawsze znajdzie się miejsce, bo "sierotki" z "pipczykami" w zderzakach boją się nawet spróbować ;) A polóweczka to jest właśnie takie auto, które zdecydowanie może na tym korzystać ;)) Nie chciałbym od razu przerysować felg :)
Awatar użytkownika
MarioGTI
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: MarioGTI »

tu kolego felgi 195/55 R 15 innych zdjec nie mam bo jak kupilem to trza bylo za niedlugo zmieniac na zimowe oponki

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a4a ... cdcae.html
1.4 TDI 80 KM --daje rade szczególnie trasa 3.7 l / 100km

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „felgi i opony”