Nowe Polo 2009

Ciekawostki i nowości ze świata motoryzacji.

Moderator: Global Moderator

6
6Rpolo
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: 6Rpolo »

ja zrobiłem już 1400 km, wrażenia:
- następną polówkę kupię ze 105konnym dieslem :D , bo moje 75 koników to za mało jak do tej masy powozu(1157kg), przyśpieszenie nie jest rewelacyjne, na dodatek strasznie krótka 1 i 2 bieg
-spalanie 4,82l (3 razy trasa po 250km) i 5,75l za drugim razem (krótsze odcinki i niższa temperatura otoczenia)
- zauważone niedoróbki: krzywo zamontowana antena, pedał hamulca za blisko gazu, odstająca dolna listwa prawej szyby pasażera,
-jestem zadowolony z wyposażenia w wersji higline, fajne fotele i tapicerka,
-szeroki słupek utrudnia trochę wsiadanie z przodu, dlatego myślę,że następna będzie wersja trzydzrzwiowa ;-)
-dobra jakość dźwięku z podstawowej wersji radia,
[quote=""hadek""]ale odbierając spytałem o to i sprzedawca powiedział że do jazdy dziennej sa w przeciwmgilnymi... [/quote]
może ktoś napisać kto ma te światła jak się sprawdzają w praktyce, zastanawiam się czy nie trzeba było ich jednak zamówić
\'99 Citroen Xsara 1.4B 75KM 2002-2006
\'02 Nissan Almera 1.5B 98KM 2006-2008
\'99 Seat Arosa 1.7SDI 60KM 2008-
\'09 VW Polo 6R 1.6TDI CR 75KM 2009-2010
\'10 VW Polo 6R 1.2 TSI 105KM[/colo
Awatar użytkownika
hadek
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: hadek »

hej uciekajmy z działu na luzie i załóżmy w odpowiednim wątku...
Awatar użytkownika
woolfik
Początkujący
Początkujący

Post autor: woolfik »

A jednak - sorry za wprowadzenie w błąd, ale pozycyjne też mi się świecą w poz. 0, tak więc żadnych dziennych nie mam. A byłem niemal pewien, że widziałem, że nie.
Obrazek
Awatar użytkownika
hadek
Mały interesant
Mały interesant

[quote=""woolfik""]A jednak - sorry za wprowadzenie w błąd, ale pozycyjne też mi się świecą w poz. 0, tak więc żadnych dziennych nie mam. A byłem niemal pewien, że widziałem, że nie.[/quote]

coś w tym jest - one chyba się jakoś dziwnie włączają bo na 3 testy (zaraz po przeczytaniu wątku) mi się też raz nie świeciły.... takie dziwne - pozniej już nie mogłem tego powtóryzć, może to zalezy od czegoś innego?
Awatar użytkownika
mychu
Newbie
Newbie

Post autor: mychu »

jak pisałem u mnie w pozycji 0 po przekręceniu kluczyka pala się wszystkie oprócz podświetlenia przyrządów i radia. nie zamawiałem do jazdy dziennej i chyba dobrze bo trzeba by było pamiętać o włączeniu normalnych jak się np. ściemni czy zacznie padać. a tak mim wszystko jakaś oszczędność energii jest. pytanko, czy włącza się wam radio po przekręceniu kluczyka?mam RCD 210. przeczytałem instrukcje radia i chyba nie ma opcji żeby się nie włączało, trochę lipka.
Awatar użytkownika
hadek
Mały interesant
Mały interesant

jak sobie manulanie włączysz radio to bedzie sie odpalać po przekręceniu - jak sobie wyłączysz to nie będzie... :)
Awatar użytkownika
woolfik
Początkujący
Początkujący

hadek, może te światła pozycyjne po prostu żyją ;P Ale i tak w taką szarą pogodę to wolę mieć podświetloną deskę, więc się nie zastanawiam na jaką pozycję włączyć.

mychu, dokładnie jak pisał hadek. Radio nie włączy się tylko wtedy, gdy je ręcznie wyłączyłeś.

Dziś odkryłem wkurzającą właściwość Polo - już wiem, dlaczego przy nawiewie na szybę w climaticu samoczynnie włącza się klima. Bo wtedy w wilgotny dzień nawet na poz. 1 szyby nie parują, a jak klimę wyłączymy to można nawet nawiew ustawić na 4 a szyby i tak do końca nie odparują. Jeszcze żaden znany mi samochód tak nie parował, chyba że miał zapchany filtr kabinowy.

No i parę gadżetów odkryłem - np. schowek na kamizelkę odblaskową przy nogach pasażera czy pozycję serwisową wycieraczek (bo już myślałem, że będzie trzeba jakoś "na chama" odginać ramię, by wyjąć przednią dużą wycieraczkę, a tu wystarczy po obróceniu w 2 strony kluczyka machnąć w dół dźwignią wycieraczek)
Obrazek
Awatar użytkownika
hadek
Mały interesant
Mały interesant

tak mi powiedział sprzedawca- jak ustawisz nawiew na szybe klima sama się właczy...
Awatar użytkownika
bobikiller
Newbie
Newbie

Post autor: bobikiller »

Myśle że nowa polówka jest najładniejsza ,tylne lampy jak świeca w nocy po prostu rewelka :yahoo:
Awatar użytkownika
hadek
Mały interesant
Mały interesant

aha- a ja ustawiłem sobie ograniczenie do 60 kmh - to w komputrzee - dzis jade 80 a to mi ciągle mruga.... - bez sensu - nie można mieć na 60 i zeby tylko ostrzegało - nie można nic więcej ?60km zobaczyć (srednia/zużcie ect...)

wooolfik - schowek jest w siedzeniu pasażera i kierowcy :)

pozostałe rzeczy rewelka
Awatar użytkownika
woolfik
Początkujący
Początkujący

Hadek, nie chodzi mi o szufladę pod fotelami, ale o taki schowek z boku w głębi koło prawej stopy pasażera. Inna sprawa że dostarczona z autem kamizelka tam się nie mieści, więc użyłem jej do wygłuszenia szuflady pod moim fotelem ;) do tego nadaje się idealnie
Obrazek
Awatar użytkownika
hadek
Mały interesant
Mały interesant

a też masz ustawione to ograniczenie? ( prędkość w terenie np zabudowanym)
Awatar użytkownika
woolfik
Początkujący
Początkujący

Nie mam ustawionego i nawet nie testowałem - IMHO ta funkcja tylko zaśmieca komputer.
Obrazek
Awatar użytkownika
fitronk
Newbie
Newbie

Post autor: fitronk »

A jak to jest z wyceną auta jak sami coś przerabiamy jak to namierzą to nam cena idzie w dół przy wycenie np przez jakieś towarzystwo ubezpieczeniowe.
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

[quote=""woolfik""]Nie mam ustawionego i nawet nie testowałem - IMHO ta funkcja tylko zaśmieca komputer.[/quote]

Nie zaśmieca. Przydaje się np. jeśli kupisz zimówki z niższym indeksem prędkości niż osiąga Twój samochód, wtedy ustawiasz sobie ograniczenie bo łatwo o tym zapomnieć.

-- Czw Lis 19, 2009 1:30 pm --

Znalazłem dość ciekawą propozycję na zakup auta - jak komuś za długo czekać. Wszystkie samochody pokazowe importera trafiły na sprzedaż - przebiegi do 8 tyś. wyposażenie highline, felgi 17", nawigacja i inne a cena myślę interesująca. Linka do ogłoszenia, w puli około 20 samochodów http://sunny.gratka.pl/ogl/11161412.html
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ciekawostki Motoryzacyjne”