[ALL] Pielęgnacja nowego lakieru

Chcesz upiększyć swoje auto? A może pochwalić się przeprowadzonymi zmianami? Tu możesz to zrobić.

Moderator: Global Moderator

Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: turzol »

Szamponów i ogólnie kosmetyków jest teraz u nas w kraju taki wybór że ho ho :) I to cieszy bo jest konkurencja cenowa i spory wybór różności.
Z posiadanych przeze mnie szamponów Dodo wywarł na mnie najlepsze wrażenie pod względem : śliskość podczas mycia, nie zostawia zacieków po spłukaniu, świetnie pachnie, doskonale skoncentrowany, nie narusza powłoki wosku/sealantu, nie drażni skóry rąk i jako jedyny z posiadanych przeze mnie szamponów posiada taką właściwość, że podczas jego spłukiwania widać jak mikro-kropelki wody pięknie tańczą na lakierze. Żaden inny nie daje u mnie tego efektu i w sumie nie mam pojęcia od czego to zależy :-)
Duraglossa też mam i chętnie też nim myje bo w konkurencji największa piana nie ma sobie równych. Również genialnie pachnie, co sprawia że człowiek jakoś chętnie i częściej sięga po rękawicę :-)
Natomiast totalną dla mnie porażką jest np. Zymol AutoWash - niby górna półka, a szampon nijaki i używam go baaardzo okazjonalnie. Żałuje każdej złotówki na niego wydanej

Borek też dał fajną i rozsądną cenowo propozycje. Planuje w najbliższym czasie też zakupić ten szampon
Awatar użytkownika
paffcio
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: paffcio »

panowie potrzebuje zakupic zestaw do korekty lakieru, skonczyly mi sie SSR'y od PB i byc moze sprobowalbym czegos nowego, co mozecie z czystym sumieniem polecic ?

mam pady ABW, hard, biały i czarny finishing

potrzebuje też dobry IPA

wosk coby mega kropelkował

QD też cos fajnego

i dressing opon - mokre opony

całość do czerwonego lakieru

Wolalbym raczej górną półkę zeby efekt zadowolił mnie w 100%, bo jakoś EX-P z PB nie do konca mnie zadowalał (słabe kropelkowanie)
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

QD- Stjerna - mój faworyt w QD
co do past to Schoola s3 gold- jak dla mnie mega jest- akurat jestem po testach
mokre opony hmm- może coś z megsa? iem że oni mają takie efekty- akrat ja kupiłem butlę z nielsena używam ponad rok i zostąło mi jeszcze 3/4 butelki- efekt w zależności od nałożenia- lekko tłusty ale do efektu mokrej opony to daleko

ludzie zachwalają Smart Waxa- gel - to jest do opon widziałem na własne oczy i testowałem- jest tłusto

co do wosku..hmmm ma być show ? czy trwałość też się liczy?
Awatar użytkownika
paffcio
Global Moderator
Global Moderator

[quote=""damianese""] Schoola s3 gold[/quote]

są rózne stopnie ingerencji w lakier tak jak w przypadku ssr czy 3m ? pierwszy raz szczerze mowiac o niej slysze
A
Anonymous

Paffcio
tak są różne pasty
tutaj masz produkty:
http://www.mrcleaner.pl/scholl-concepts-m1589.html

tutaj masz kartę mocy:
http://i738.photobucket.com/albums/xx27 ... lle_03.jpg
nie ma w karcie tej nowej co mówiłem s03 gold
można używać tej pasty jako jedno etapowej- tylko na wielu padach - przez co regulujesz moc ścierną tego pada- pozostaje ładne wykończenie z minimalną ilością hologramów- osobiście jadę IPĄ po s03 bo troszkę wypełniaczy ma potem niebieskim korkiem od 3Ma i gotowe :crazy:

pasty dosyć popularne w naszym detailingowym świecie- przynajmniej u mnei na forum :crazy:

edit:
z próbki produktu danego mi na testy zrobiłem 2 auta i jeszcze sporo jej w buteleczce zostało także wydajna też jest
A
Anonymous

a jak zabezpieczacie lakier przed zimą ?
Awatar użytkownika
wojtasllb
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: wojtasllb »

marcc_Jr twardy wosk, np. polecany i sprawdzony Collinite 476s. tutaj jego działanie http://www.youtube.com/watch?v=G3z7uKwp_f0

są też jeszcze sealant'y, ogólnie sporo tego na rynku.
Awatar użytkownika
Biala
Newbie
Newbie

Post autor: Biala »

Co polecacie na drobre rysy i zadrapania?? :?:
Awatar użytkownika
Borek
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Borek »

Biala polecamy zacząć czytanie tego wątku od pierwszej strony, a na pewno znajdziesz przynajmniej cześć odpowiedzi na swoje pytanie lub przynajmniej nieco zorientujesz się z czym co i jak
Awatar użytkownika
paffcio
Global Moderator
Global Moderator

damianese

z menzerny mysle ze zamowie cos do korekty, w sumie na czerwonej polowce wiekszosc to koliste rysy z mycia...

MENZERNA IP 2500 - POLISHING , ŚREDNIA i pozniej MENZERNA SF 4000 1 L - ULTRA FINISHING powinna dac rade ?
wyglinkowałbym go bilthamber'em, szampon duragloss'a mam, pozniej przeleciał menzerna 2500, nastepnie menzerna 4000, ipa, i Collinite 476s?

co o tym sadzisz ?
Awatar użytkownika
elja
Swój
Swój

Post autor: elja »

Paffcio
byc moze pod rysami kolistymi znajduja sie rysy glebsze ktorych teraz nie widac a wyjdą po usunięciu swirli i oksydacji, wiec moze przy zamowieniu kupic tez fg500 np w opakowaniu 250ml
Awatar użytkownika
Borek
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Borek »

Paffcio ja myslę że jak 2 pasty to 2 skrajne czyli 500 i 4000. Może i lakier nie potrzebuje ostrego cięcia, ale to po prostu skończysz po 2 przejazdach fg500 zamiast po 5 ip2500 a potem i tak robisz finish więc ew ślady po mocnej pascie usuniesz
Awatar użytkownika
paffcio
Global Moderator
Global Moderator

Borek

tylko nie wiem czy jak po 500 od razu zapodam 4 000 to czy nie zostana hologramy ?
Awatar użytkownika
elja
Swój
Swój

Post autor: elja »

ja dawalem ultrafine po fg500 bezposrednio kilka razy i usunela wszystko bardzo ladnie
A
Anonymous

Paffcio
hehe- tak jak wyżej chłopaki piszą- po to masz tez pady żeby nimi regulować ostrość cięcia- ja przesiadam ise na system jednej pasty i wielu padów tak jak wyżej pisaęłm- oczywiście zielony korek od 3m i ultrafinę zostawiam na cięższe boje i futro :cool:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Styling / Fotki aut”