Luki38
Silnik, o którym piszesz to AFH - 1.4 16V 101KM. Podchodzi Plug&play, ale trochę rzeczy trzeba wymienić. A co dokładnie - to już Skfarek napisał w poście powyżej.
[quote=""arczyk17""]chcialbym zmienic na inny z powodu slabych skrzyni biegow[/quote]
to chyba skrzynię chcesz zmienić na mocniejsza a nie silnik? :scratch:
A jak już chcesz coś lepszego to wszystko to co było seryjnie montowane w classicu (cyzli np. 1.6 16v 100 km) + te co w cordobie a więc nawet zwei liter tam wlezie
Witam. Mam pytanie do klubowiczów którzy walczyli już z czym takim . Znajomy ma polo 6n z 1.0 silnikiem. Zamierza wymienić go na mocniejszy 1.3 lub 1.4( zwykły 8v) . I mam pytania. Co trzeba wymieniać jeszcze przy wymianie na 1.3 , a co przy wymianie na 1.4. Czy wiązka z pasi stara ?? :acute: Czy kompa trza wymieniać ?? Z góry dziękuje za odpowiedź :oki: .
napiszę tak swap silnika GTI który występował w polo ledwo zmieści się w 10k, jeżeli chcesz wsadzać vr6 jeszcze raz pomnóż x2.
Swap to nie jest o przełoże sobie silnik, chociaż by dlatego że ci taki silnik się nie zmieści i musisz kombinować.
sprawa kupna całego auta z VR6 zapewne skonczy sie tak ze je spowrotem sprzedasz z tym VR-em bo zbyt duzo do przerobienia... to jest masakrycznie ciezki kawał żeliwa
zibenio
Koszty i ilość pracy przy przekładce VRa mogą wyć dużo większe niż przy 1.8T. Jeżeli uważasz że moc seryjnego 1.8T by Ci wystarczyła, to nie trzeba aż tyle siana. Owszem, trzeba oprócz silnika, skrzyni, sprzęgła, półosiek i osprzętu wymienić zawias i heble przede wszystkim, ale strojenie kompa i ogarnięcie instalacji aż tak kosztów nie windują. Problem zaczyna się, jeżeli chcesz z silnika wycisnąć więcej mocy przez modyfikacje turbo, kompa czy innych podzespołów. Trzeba dostosować poszczególne części do jeszcze większych obciażeń. Przy montażu VR6 trzeba masakrcznie podcinać podłużnice, co nie pozostaje bez wpływu na bezpieczeństwo. Poza tym silnik jest zbyt ciężki dla 6N i auto z tym motorem nadaje się prawie wyłącznie do jazdy po prostej.
Jestem tego samego zdania. Swoja droga Panowie jesli chce sie wsadzic cos wiekszego niz 1.6 16V trzeba juz ciac podluznice. Co innego jakbyscie mieli Classic'a albo Variant'a. Tam komora jest wieksza. Jekbym zmienial juz motor to wlasnie na 1.8T albo na 2.0 16V z golfa mk3. Mozna takze zainwestowac w silnik bodajrze PY 1.8 G60 z golfa mk2 albo z paska B3, 160km w serii a latwo mozna wiecej wyciagnac. Starsze co prawda konstrukcje ale daja rade. A dzwiek zasysanego powietrze przez kompresor takze niezastapiony.
Nie pomoże koni kupa, jak kierowca dupa...
Pogotowie komputerowe, alarmy samochodowe, centralne zamki... 664 183 673
Mialem na mysli te dwa z polo GTI. W sumie do golfa mk4 tez wsadzali ale te silniki mialy 100km. Ja bym kupil jakiegos golfa mk2 g60 rozbitego i wziol graty z niego wszystkie, hamulce zawieszenie podejda Ci z niego tez.
Nie pomoże koni kupa, jak kierowca dupa...
Pogotowie komputerowe, alarmy samochodowe, centralne zamki... 664 183 673